UPDATE 18:35 - Rusia trimite lupi pe linia frontului. Cum reacționează animalele când aud dronele.
Rusia a desfășurat lupi în prima linie a frontului în Ucraina, deoarece fiarele reacționează devreme la sunetele dronelor kamikaze, scrie The Sun.
Soldații spun că animalele au un bun simț al mirosului, sunt sociabile și active și pot avertiza în avans despre pericol.
Doi lupi îmblânziți au fost trimiși să slujească alături de soldații lui Vladimir Putin și vor urma mai mulți dacă experimentul este un succes.
„Animalele de pradă pot auzi apropierea dronelor și pot avertiza în avans despre pericol. Vor ajuta soldații ruși
UPDATE 18:47 Patru clădiri ale instituțiilor de stat din Republica Moldova, între care și cea a Guvernului de la Chișinău, au fost vandalizate în ultimele două nopți, a anunțat Poliția din țara vecină, potrivit Radio Europa Liberă Moldova.
UPDATE 18:36 Odobescu pledează pentru consolidarea apărării antiaeriene ucrainene
Atacurile Rusiei asupra infrastructurii civile din Ucraina continuă, iar consolidarea apărării din această ţară este importantă, aspect la care contribuie şi România prin donarea unui sistem Patriot, a declarat sâmbătă ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu.
Şefa diplomaţiei române a participat la Adunarea Generală ONU de la New York, context în care ţara noastră a susţinut propunerea de pace a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.
În acest sens, Odobescu a spus că orice pace în Ucraina trebuie să fie „o pace justă”, care să se bazeze pe dreptul internaţional şi pe Carta ONU, anume să susţină suveranitatea, integritatea teritorială şi independenţa Ucrainei.
Ministrul român a spus că a discutat despre atacurile cu drone de la graniţa Ucrainei cu România inclusiv cu partenerii aliaţi.
„Atacurile Rusiei continuă, atacuri asupra infrastructurii civile, asupra infrastructurii energetice (din Ucraina – n.r.), de aceea este foarte importantă consolidarea sistemului de apărare, ceea ce România a făcut deja prin donarea unui sistem Patriot, lucru apreciat de către partea ucraineană. Cum aţi văzut, prima vizită a noului ministru de Externe (ucrainean – n.r.) s-a desfăşurat la Bucureşti. Aspectele de la frontiera României au fost discutate nu numai cu partenerii ucraineni, dar şi cu partenerii noştri din cadrul NATO, cu secretarul de stat (american, Antony – n.r.) Blinken şi cu ceilalţi colegi”, a declarat Odobescu, pentru Agerpres.
UPDATE 17:50 Directorul unui centru de plasament din Liov, vestul Ucrainei, este anchetat pentru „violențe sexuale asupra minorilor”, a anunțat sâmbătă Dmitro Lubineț, comisarul ucrainean pentru drepturile omului, relatează AFP.
UPDATE 16:45 Miniştrii Apărării din cele trei ţări baltice – Estonia, Letonia şi Lituania – şi un înalt oficial din cadrul Ministerului polonez al Apărării au convenit vineri să solicite Uniunii Europene (UE) fonduri pentru a consolida apărarea frontierelor împotriva ameninţărilor hibride şi convenţionale, potrivit agenției spaniole de presă EFE.
UPDATE 16:16 Occidentul ar trebui să petreacă mai puțin timp agitându-se cu privire la liniile roșii ale președintelui rus Vladimir Putin și să-și stabilească propriile linii roșii, afirmă un veteran al diplomației germane, Wolfgang Ischinger, potrivit Politico.
să efectueze misiuni de luptă în zona [de război]”, scrie presa rusă.
UPDATE 15:20 SUA cer Chinei să oprească „alimentarea mașinăriei ruse de război”
Secretarul american de stat Antony Blinken a acuzat din nou Beijingul vineri că sprijină „maşina de război rusă” în Ucraina în cursul unei întâlniri cu omologul său chinez, Wang Yi, în contextul în care cele două mari puteri rivale încearcă să-și stabilizeze relaţia tensionată, scrie AFP.
Şeful diplomaţiei americane a spus că că i-a făcut cunoscută „îngrijorarea noastră profundă cu privire la sprijinul Chinei pentru industria rusă de apărare care alimentează maşinăria de război rusă şi perpetuează războiul căruia China pretinde că vrea să-i pună capăt”, potrivit Agerpres.
UPDATE 14:40 - CNA, apel pentru protejarea unui jurnalist român
Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a solicitat autorităților române protecția jurnalistului Mircea Barbu și a condamnat decizia Serviciului Federal de Securitate al Rusiei de a deschide dosare penale unor jurnaliști străini, printre care se află și corespondentul HotNews, respectiv, Fletcher Young și Catherine Diss de la televiziunea australiană ABC, care relatează din zonele de conflict dintre forțele ucrainene și cele rusești.
UPDATE 14:10 - Armata rusă a bombardat de 2 ori un centru medical, inclusiv în timp ce clădirea era evacuată
Forțele ruse au lovit centrul medical din Sumî, apoi au lovit din nou în timp ce clădirea era evacuată, ucigând în total șapte persoane, au declarat oficialii ucraineni, informează Reuters.
Mass-media ucrainene au relatat că, la momentul atacurilor, în spital se aflau 86 de pacienți și 38 de membri ai personalului medical.
„Primul atac a ucis o persoană și a deteriorat tavanele mai multor etaje ale spitalului. A început evacuarea pacienților și a personalului”, a declarat ministrul de interne Ihor Klimenko pe Telegram.
UPDATE 10:50 Val de atacuri terestre rusești respinse de ucraineni
Forțele de apărare ale Ucrainei au avut un total de 180 de întâlniri de luptă cu trupele ruse în ultimele 24 de ore, respingând 48 de atacuri inamice numai în zona Pokrovs, potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, relatează Ukrinform.
Actualizarea de dimineață a armatei se precizează că ievineri ri rușii au lansat șase atacuri cu rachete împotriva pozițiilor unităților ucrainene și în zonele populate, folosind nouă rachete, precum și 74 de atacuri aeriene care au implicat 118 bombe ghidate.
UPDATE 9.30 Marina rusă a desfășurat trei nave de război în Marea Neagră, dintre care două sunt purtătoare de rachete de croazieră Kalibr, potrivit oficialilor militari ucraineni, citați de Ukrainform.
UPDATE 8:30 - Toate cele aproape 15 drone rusești care au atacat Kievul în primele ore ale zilei de sâmbătă au fost distruse de sistemele de apărare antiaeriană ale Ucrainei în apropierea de capitală, potrivit Administrației militare a orașului, relatează Ukrinform.
UPDATE Marina Olandeză intenționează să cumpere două nave de sprijin mai mici care vor acționa ca ajutoare pentru fregatele sale de apărare aeriană.
Navele vor fi înarmate cu rachete antiaeriene suplimentare pentru a contracara orice atac aerian la saturație. Investiția va fi cuprinsă între 250 de milioane și 1 miliard de euro, scrie Defense News.