UPDATE 00.00 - Trei ingineri care lucrau pentru o fabrică de armament din Serbia au fost arestaţi luni, sub acuzația de spionaj pentru „o organizaţie străină”, a anunțat Ministerul de Interne de la Belgrad.
Cei trei lucrau pentru uzina Krusik din Valjevo, oraș din centrul Serbiei. Această fabrică de armament a fost recent în centrul unor dezvăluiri, presa relatând că muniţii sârbești produse acolo au fost vândute Ucrainei, prin intermediul unor ţări terţe.
UPDATE 22.00 - Reuniuni ministeriale ale UE, mutate de la Budapesta la Bruxelles în cadrul boicotului asupra preşedinţiei semestriale a Ungariei.
Următoarele reuniuni ale miniştrilor europeni de externe vor avea loc la Bruxelles în loc de Budapesta, a anunţat luni şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, deşi miniştrii europeni de externe s-au arătat mai degrabă precauţi faţă de ideea preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de boicotare a reuniunilor informale găzduite la Budapesta de preşedinţia ungară a Consiliului UE, în urma „misiunii de pace” pentru oprirea războiului din Ucraina a premierului ungar Viktor Orban care a iritat Bruxellesul şi mai mulţi lideri europeni.
UPDATE 20.00 -Consiliul Uniunii Europene a prelungit luni pentru şase luni, până la 31 ianuarie 2025, măsurile restrictive contra Rusiei, având în vedere continuarea acţiunilor Moscovei de destabilizare a situaţiei în Ucraina, indică un comunicat postat pe website-ul consilium.europa.eu.
În prezent, sancţiunile cuprind o gamă largă de măsuri sectoriale, inclusiv restricţii privind comerţul, sectorul financiar, tehnologia şi produsele cu dublă utilizare, industria, transporturile şi produsele de lux. Ele acoperă, de asemenea, o interdicţie privind importul sau transferul de ţiţei transportat pe mare şi de anumite produse petroliere din Rusia către UE, excluderea din SWIFT a mai multor bănci ruse şi suspendarea activităţilor şi a licenţelor de radiodifuziune în Uniunea Europeană ale mai multor canale de dezinformare sprijinite de Kremlin. În plus, măsurile specifice permit UE să combată ocolirea sancţiunilor.
UPDATE 19.00 - Jurnalista ruso-americană Alsu Kurmasheva a fost condamnată la șase ani și jumătate de închisoare pentru „transmiterea de informații false despre armata rusă în Ucraina”, a informat luni justiția rusă, care nu a anunțat însă până acum asupra desfășurării acestui proces, scrie AFP.
„Acest proces secret și această condamnare sunt o parodie de justiție. Singura concluzie corectă ar fi eliberarea imediată a lui Alsu”, a reacționat Stephen Capus, președintele Radio Free Europe/Radio Liberty (Radio Europa Liberă), compania media americană la care era angajată jurnalista.
UPDATE 17:30 - Kremlinul vede pozitiv recentele declaraţii ale preşedintelui Zelenski despre negocierile cu Rusia
Kremlinul a apreciat luni în mod pozitiv declaraţia preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski despre posibilitatea unor negocieri între Ucraina şi Rusia pentru încheierea războiului, relatează agenţiile EFE şi DPA, preluate de Agerpres.
"Aceasta, desigur, este mai bine decât declaraţiile Kievului de excludere a oricărui contact cu partea rusă şi cu şeful statului rus" Vladimir Putin, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, la briefingul său de presă zilnic.
Totuşi, el a adăugat că vor trebui "aşteptate acţiuni concrete" pentru a putea judeca cât de serioase sunt intenţiile părţii ucrainene. Dar, "evident, a vorbi despre dialog, pe un ton sau altul, este mult mai bine decât a vorbi despre obiectivul de a lupta până la ultimul ucrainean", a remarcat purtătorul de cuvânt al lui Putin.
La sfârşitul anului 2022, Zelenski a propus o "formulă de pace", fără a insista atunci asupra negocierilor cu Rusia, după ce în urma invaziei ruse a interzis orice negocieri cu Putin. Respectiva formulă de pace constă într-un document în zece puncte care cere în special retragerea tuturor trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean, restabilirea frontierelor Ucrainei recunoscute internaţional şi crearea unui tribunal internaţional pentru judecarea crimelor de război ruseşti. Rusia a respins planul şi a cerut Kievului să recunoască "noile realităţi de pe teren", respectiv pierderea Crimeei şi a celorlalte teritorii ucrainene ocupate de Rusia.
Volodimir Zelenski a anunţat lunea trecută că şi-a fixat ca obiectiv să stabilească toate elementele unui nou plan de pace la timp astfel încât în noiembrie (luna când au loc alegerile în SUA) să poată fi organizat un nou summit asupra viziunii sale privind încheierea războiului cu Rusia şi la care, spre deosebire de primul summit de acest fel care a avut loc în Elveţia în iunie, să fie invitată şi Rusia. Dar Moscova a reacţionat sceptic faţă de această iniţiativă a lui Zelenski, în care vede mai degrabă o nouă încercare a acestuia de a obţine sprijin internaţional pentru propunerile sale de încheiere a conflictului.
UPDATE 17.00 - Ucraina a anunțat luni că a ajuns la un acord de principiu cu un grup de creditori în vederea restructurării unor obligațiuni internaționale în valoare de 20 de miliarde de dolari, aducând această țară afectată de război aproape de o restructurare fără precedent a datoriei sale.
Anunțul Ucrainei vine cu o săptămână înainte de expirarea unui acord de suspendare a datoriei pe 2 ani încheiat în 2022 și marchează prima dată când o țară se angajează într-o restructurare a datoriei în mijlocul unui război de amploare, notează Reuters.
UPDATE 14:40 Reuniune a miniștrilor de externe din Uniunea Europeană. Se va discuta și situația din Ucraina
La Bruxelles este în desfășurare o reuniune a miniștrilor de externe din Uniunea Europeană. Este o întâlnire la care se va discuta, între altele, despre situația din Ucraina și din Orientul Mijlociu.
Însă, după cum remarcă presa internațională, este și prima dată când miniștrii europeni de externe se întâlnesc, după vizitele controversate ale premierului ungar Viktor Orbán în Rusia, China și Statele Unite.
Vizitele premierului ungar în Rusia, China și Statele Unite au fost făcute imediat după ce Ungaria a preluat președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.
Acest turneu nu a avut girul UE și, cu excepția Slovaciei, toate țările comunitare au condamnat întâlnirile lui Viktor Orbán cu președinții rus, chinez și american.
UPDATE 14:10 Kremlinul, reacție dură după restricțiile impuse de Franța unor jurnaliști ruși pentru Olimpiadă
Kremlinul a declarat luni că decizia Franței de a refuza acreditarea unor jurnaliști ruși pentru Jocurile Olimpice Paris 2024 este inacceptabilă și a acuzat autoritățile franceze că nu-și respectă obligațiile în ceea ce privește libertatea presei.
Ministrul francez de interne a anunțat duminică faptul că serviciile de securitate franceze au respins peste 4.000 de cereri de acreditare pentru Jocurile Olimpice, inclusiv din cauza unor probleme legate de spionaj și atacuri cibernetice.
Gerald Darmanin, care a precizat că aproape o sută de cereri au fost respinse din cauza temerilor legate de spionaj, a declarat că unele dintre cele respinse erau din Rusia și Belarus. (Reuters)
UPDATE 12:30 Șeful diplomației ucrainene, misiune aproape imposibilă în China
Șeful diplomației ucrainene, Dmytro Kuleba, va merge în China, aliată a Rusiei, în perioada 23-25 iulie, pentru discuții privind modalitățile de încheiere a războiului.
„Principalul subiect de discuție va fi găsirea unor modalități de a opri agresiunea rusă și rolul Chinei în realizarea unei păci durabile și juste”, a transmis Ministerul ucrainean de Externe într-un comunicat.
Autoritățile chineze au confirmat vizita lui Kuleba, notează AFP.
UPDATE 9:40 Rușii au doborât zeci de drone ucrainene lansate asupra teritoriului
Sistemele de apărare aeriană rusești au distrus 75 de drone lansate azi-noapte de Ucraina, peste jumătate dintre acestea deasupra regiunii Rostov din sud-vestul țării, a afirmat luni dimineață Ministerul Apărării de la Moscova. Una dintre țintele valului de drone ucrainene a fost rafinăria Tuapse, unde a izbucnit un incendiu, au spus autoritățile locale din Krasnodar.
UPDATE 8:00 Ucrainenii AU LOVIT o rafinărie de pe teritoriul Rusiei, după un atac cu drone
Dronele ucrainene loves din nou pe teritoriul Rusiei. Rafinăria Tuapse din Rusia, deţinută de gigantul petrolier Rosneft (ROSN.MM), a fost avariată într-un atac cu drone ucrainene în cursul nopţii, au declarat luni oficiali din regiunea Krasnodar, potrivit Reuters, notează news.ro.
Resturi de la o dronă doborâtă de ruşi au declanşat un incendiu la rafinărie, care a fost între timp controlat, a precizat administraţia regională pe aplicaţia de mesagerie Telegram. Nu au existat victime, a adăugat aceasta.
UPDATE 6:10 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a exprimat duminică recunoştinţa faţă de ajutorul primit de la Joe Biden de la izbucnirea războiului.
Liderul de la Kiev a mai spus că îi respectă decizia şi speră că oricine va fi noul şef al Casei Albe va continua să sprijine respingerea agresiunii ruse.
„Ucraina îi este recunoscătoare preşedintelui Biden pentru sprijinul său neclintit în lupta Ucrainei pentru libertate, care, împreună cu sprijinul bipartizan puternic din Statele Unite, a fost şi continuă să fie esenţial”, spune Volodimir Zelenski într-o postare pe X.
UPDATE 6:00 Kremlinul a reacţionat duminică la anunţul retragerii lui Joe Biden din cursa pentru Casa Albă spunând că este "atent" la evoluţia situaţiei, transmite AFP.
-
"Alegerile sunt în patru luni. Aceasta este o perioadă lungă de timp în care multe lucruri se pot schimba. Trebuie să fim atenţi, să urmărim ce se va întâmpla\"\", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, publicaţiei Life.ru. "Prioritatea pentru noi este operaţiunea militară specială", a mai declarat Peskov, de această dată pentru portalul SHOT, referindu-se la războiul din Ucraina.