UPDATE 22:45 - „The Buzzer” - o nouă armă neconvenională pusă a bătaie de Putin.
Expertul în război electronic, profesorul David Stupples, a spus că bătrânul despot, în vârstă de 71 de ani, ar putea „rezerva” ciudatul „semnal al mortului” pentru a ajuta Rusia să supraviețuiască războiului nuclear.
UVB-76 este un post de radio rusesc pe unde scurte care emite în fiecare zi de la sfârșitul anilor 1970.
În afară de faptul că are legătură cu armata, scopul său nu a fost niciodată confirmat oficial - ceea ce a dat naștere unor teorii ale conspirației.
Mulți cred că este un instrument militar de comunicare - posibil folosit pentru a comunica cu stații aflate la distanță sau pentru a activa anumite unități militare.
UPDATE 22:32 1 din 3 ruși conideră normale atacurile asupra Ucrainei.
În sondajul publicat joi, 4 iulie, 10% dintre respondenți au spus că ei cred că un astfel de atac ar putea fi „cu siguranță” justificat, în timp ce 24% au răspuns „probabil”.
Aceste date, colectate pe parcursul lunii iunie 2024, indică o creștere cu 5 puncte procentuale în ultimul an a numărului persoanelor care sunt de acord cu un atac nuclear .
Majoritatea respondenților – 52% – sunt împotriva utilizării armelor nucleare în Ucraina, dar această cifră reprezintă o scădere, față de 56% în aprilie 2023.
Turcia propune o „platformă de pace” care să pună capăt războiului din Ucraina
Ministrul turc de externe, Hakan Fidan, a propus sâmbătă crearea unei „platforme de pace” care să pună capăt războiului din Ucraina, scrie The Kyiv Independent.
Fidan a declarat că eforturile actuale de a pune capăt războiului „ar trebui să fie răspândite pe o bază mai largă”, potrivit ziarului turc Haber7.
„Ar trebui creată o platformă de pace care să prevină adâncirea polarizării, să aibă o participare și o reprezentare ridicate și să acorde prioritate diplomației”, a spus ministrul turc.
Fidan nu a oferit alte detalii.
Turcia încearcă de mult timp să preia un rol principal în negocierile de pace dintre Kiev și Moscova.
La summitul Organizației de Cooperare Shanghai (OCS) care a avut loc în Kazahstan la începutul acestei săptămâni, președintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a propus președintelui rus Vladimir Putin ca Turcia să medieze încheierea războiului.
Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a respins ideea, declarând că Erdogan nu poate fi intermediar, dar nu a oferit explicații.
În timp ce Turcia este țară membră NATO, Erdogan a încercat să mențină relații pozitive atât cu Rusia, cât și cu Ucraina, mediind anterior acordul privind cerealele ucrainene, care a durat un an.
Kievul a afirmat în repetate rânduri că negocierile de pace ar trebui să aibă loc pe baza „formulei de pace”, în 10 pași, a lui Volodimir Zelenski, care include retragerea completă a trupelor ruse din Ucraina. Moscova a respins această propunere.
Japonia va conlucra cu Cambodgia pentru deminare în Ucraina şi în alte ţări sfâşiate de război, a anunţat sâmbătă şefa diplomaţiei nipone Yoko Kamikawa în timpul unei vizite la Phnom Penh, scrie sâmbătă AFP.
Cambodgia este una dintre ţările cele mai minate din lume, cu milioane de mine antipersonal plasate în timpul celor circa 30 de ani ai războiului civil încheiat în 1998. Această ţară din Asia de Sud-Est este considerată o specialistă în deminare, la care ea lucrează din 1988, împreună cu Japonia în special, notează Agerpres.
„Cambodgia este un partener esenţial al Japoniei în eforturile internaţionale pentru retragerea minelor”, a declarat Kamikawa în timpul unei conferinţe de presă.
Potrivit ministrului nipon, Japonia va furniza Ucrainei săptămâna viitoare o puternică maşină de deminare şi va antrena în august echipe ucrainene în Cambodgia pentru utilizarea acestui echipament.
Minele provoacă frecvent moartea atât a civililor, cât şi soldaţilor în Ucraina, înţesată de mine şi de resturi explozive de la declanşarea invaziei ruse în 2022. Potrivit Human Rights Watch, 11 dintre cele 27 de regiuni ale Ucrainei au fost astfel poluate. Forţele ruse au utilizat cel puţin 13 feluri de mine începând din februarie 2022, potrivit organizaţiei.
Statele membre NATO vor dezvălui la summitul lor de la Washington de săptămâna viitoare un plan văzut ca o „punte către aderare” pentru Ucraina și vor anunța măsuri pentru întărirea apărării antiaeriene a Kievului, a declarat vineri un înalt oficial american, potrivit Reuters.
Ucraina a primit mai multe sisteme de rachete antiaeriene cu rază scurtă de acțiune și rachete Mistral din Estonia, a anunțat ministerul Apărării al Estoniei, Hanno Pevkur, pe X, scrie Ukrainska Pravda.
„Confirmat! Sistemele de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune Mistral și rachetele furnizate de Estonia au fost livrate Ucrainei. Să continuăm să sprijinim luptătorii (ucraineni)pentru libertate”, a scris Ministerul Eston al Apărării pe Twitter sâmbătă, 6 iulie.
Imagini cu un infanterist rus care doboară o dronă ucraineană cu o cască circulă pe rețele de socializare
Zelenski: Ucraina a adus acasă 3.310 de prizonieri de război
Ucraina a adus acasă 3.310 de prizonieri de război în 53 de schimburi de prizonieri, a anunțat sâmbătă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
„53 schimburi. 3.310 dintre oamenii noştri sunt deja acasă, în Ucraina, alături de familiile lor. Continuăm să lucrăm şi să căutăm modalităţi de a-i elibera pe toţi din captivitatea rusă: toţi soldaţii şi civilii noştri, adulţii şi copiii. Mulţumesc tuturor celor care mă ajută”, a scris Zelenski, într-un mesaj publicat pe rețelele de socializare, potrivit agențiilor EFE și Agerpres.
Liderul ucrainean a însoţit acest mesaj cu un videoclip cu imagini surprinse în primele momente ale sosirii prizonierilor de război înapoi în Ucraina.
UPDATE 16.00 - Președintele Volodimir Zelenski a declarat că dorește să dubleze capacitatea de apărare antiaeriană a Ucrainei pe parcursul verii, după ce a primit cel de-al treilea sistem Patriot furnizat de Germania ca răspuns la cererile Kievului pentru echipamente menite să protejeze țara de bombardamentele aeriene constante ale rușilor, relatează Reuters.
UPDATE 15.00 - Ministerul rus al Apărării a declarat sâmbătă că forțele ruse au preluat controlul asupra satului Sokil din regiunea Donețk din Ucraina, a informat agenția de presă Interfax, potrivit Reuters.
UPDATE 14.00 - Ministrul de Interne al Ucrainei, Igor Klimenko, a vizitat unitățile de luptă ale Ministerului Afacerilor Interne în prima linie în regiunea Donețk, relatează Ukrainska Pravda.
„M-am întâlnit cu soldații Brigăzii 12 Azov, Lut, Forțele Speciale ale Gărzii Naționale și Grănicerii”. „Situația este complicată – inamicul pune presiune, continuă operațiunile de asalt și încearcă să spargă linia de apărare. În același timp, soldații și polițiștii noștri continuă să stea ferm și cu încredere pe pozițiile lor”, a spus acesta.
UPDATE 13.00 - Marine Le Pen, lidera de facto a partidului de extremă dreapta Adunarea Națională, a promis că, dacă partidul său va ajunge la putere după al doilea tur al alegerilor parlamentare, nu va permite Ucrainei să folosească arme franceze cu rază lungă de acțiune pentru a lovi Rusia, potrivit unui interviu acordat CNN, scrie Ukrainska Pravda.
UPDATE 12.00 - Apărarea aeriană a Ucrainei a doborât 24 din cele 27 de drone rusești lansate într-un atac nocturn sâmbătă, a declarat forța aeriană ucraineană, citată de Reuters.
UPDATE 11.00 - Președintele Vladimir Putin i-a spus premierului Viktor Orban că Ucraina trebuie să capituleze dacă își dorește pacea. Discuția a avut loc în timpul unei vizite a oficialului ungar la Moscova, care a stârnit reacții dure din partea oficialilor UE, americani și de la Kiev.
În timpul vizitei, cei doi au „discutat despre posibilele moduri în care poate fi rezolvat” condlictul din Ucraina, a transmis Putin la sfârșitul întâlnirii bilaterale.
Liderul de la Kremlin a cerut din nou ca Ucraina să își retragă trupele din regiunile anexate de Moscova și a acuzat Kievul că nu este „pregătit să renunțe la război până nu ajunge la un final victorios”.
La rândul său, Orban a declarat că „există o mare diferență între pozițiile” celor două părți.
„Numărul de pași necesari pentru încetarea războiului și obținerea păcii este mare”, a spus Orban.
UPDATE 10.00 - Atacurile cu dronă împotriva orașului Shebekino din regiunea Belgorod din Rusia, în noaptea de 6 iulie, au avariat mai multe clădiri, vehicule și o instalație industrială, rănind în același timp o persoană, a afirmat guvernatorul Viacheslav Gladkov, citat de Kyiv Independent.
Relatările privind atacurile aeriene împotriva regiunii Belgorod, care se învecinează cu regiunile ucrainene Sumî, Harkov și Luhansk din Ucraina, au devenit frecvente în ultimele luni.
Potrivit lui Gladkov, un total de 11 case au fost avariate în timpul atacurilor, care au lăsat, de asemenea, linii electrice căzute în întreaga comunitate. Infrastructura socială nedefinită a fost, de asemenea, avariată în atacuri, a afirmat Gladkov.
Atacurile cu drone care au vizat regiunea Krasnodar Krai din Rusia au provocat incendii la două depozite de petrol în cursul nopții de 6 iulie, avariind, de asemenea, un turn de comunicații, relatează diverse publicații ruse, citate de Kyiv Independent.
Pe parcursul nopții, au fost raportate mai multe atacuri cu drone în comunitățile Eisk, Leningrad și Pavlov din Krasnodar Krai.
Ca urmare a atacului asupra unui depozit de petrol, fragmentele unei drone doborâte au provocat un incendiu la un rezervor de combustibil din satul Pavlov, precum și un alt incendiu la un depozit de petrol din comunitatea Leningrad, a raportat RIA Novosti, un post de televiziune rus controlat de stat.
Armata rusă şi-a concentrat atacurile asupra acestei zone industriale, anexată de Moscova în septembrie 2022, dar pe care nici astăzi nu o controlează integral.
Guvernatorul ucrainean al regiunii Doneţk, Vadim Filaşkin, a anunțat că o femeie de 32 de ani a fost ucisă şi alte 20 de persoane au fost rănite de tirurile de artilerie ruse asupra oraşului Komar, în care locuinţe, magazine şi o clădire administrativă au fost avariate.
Tot Vadim Filaşkin a precizat că un atac cu rachetă a provocat moartea unei persoane şi rănirea alteia în oraşul Ukraiinsk.
„Este periculos să rămâneţi aici, la fel ca în restul regiunii Doneţk”, a scris el, pe reţelele de socializare.
Alte două persoane au murit şi două au fost rănite în oraşul Selîdove, situat în apropierea unui sector al liniei frontului în care forţele ruse avansează, a mai spus guvernatorul.