UPDATE 22:40 - Ucraina spune că a atacat baza aeriană rusa Morozovsk cu aproximativ 70 de drone
Armata ucraineană a atacat în noaptea de vineri spre sâmbătă baza aeriană din oraşul rus Morozovsk, situat la 170 de kilometri de frontiera între Rusia şi Ucraina, cu aproximativ 70 de drone, a declarat Kirilo Budanov, şeful serviciului de informaţii al Ministerului ucrainean al Apărării.
Obiectivele atacului, potrivit presei locale, care îl citează de Budanov, se află la aproximativ 270 de kilometri de actuala linie a frontului, unde trupele ucrainene se apără de invazia rusă.
Baza aeriană de la Morozovsk este una dintre cele mai importante instalaţii militare ruseşti din regiune, potrivit presei ucrainene, care descrie infrastructura ca fiind sediul unui regiment de aviaţie rusesc echipat cu zeci de bombardiere Su-34, printre alte avioane de război.
Portalul de informaţii american specializat în probleme militare 'The War Zone', citat de presa ucraineană, a obţinut imagini din satelit ale atacului.
În acest atac, al doilea asupra bazei din Morozvosk în ultimele două luni, armata ucraineană a folosit dronele de fabricaţie ucraineană 'Dragon' şi 'Splash', potrivit EFE.
De cealaltă parte, Ministerul Apărării de la Moscova a comunicat că trupele sale ruseşti fac progrese şi îşi îmbunătăţesc poziţiile în nord-estul şi estul Ucrainei, unde au respins în total 12 contraatacuri ucrainene în ultima zi
UPDATE 22:10 - Ultima propunere de pace a Rusiei este o "viziune absurda", declară Jake Sullivan
Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, a declarat sâmbătă că ultima propunere de pace a Rusiei pentru Ucraina la dominarea în continuarea asupra ţării şi reprezintă o "viziune complet absurdă", relatează Reuters.
De asemenea, el a declarat jurnaliştilor că absenţa Chinei de la Summitul pentru pace în Ucraina este probabil rezultatul rugăminţilor Rusiei de a nu participa.
Lideri mondiali s-au reunit sâmbătă într-o staţiune montană elveţiană pentru a încerca să obţină sprijin pentru propunerile de pace ale Ucrainei, în cadrul unui summit la care preşedintele american Joe Biden a lipsit, care a fost evitat de China şi considerat o pierdere de timp de către Moscova.
La rândul său, vicepreşedintele american Kamal Harris a respins ca fiind absurde condiţiile impuse de preşedintele rus Vladimir Putin pentru negocierile de pace cu Ucraina, conform dpa.
"Trebuie să spunem adevărul. El nu cere negocieri, cere să se predea", a afirmat Harris la reuniunea de pace în Ucraina din Elveţia, care a început sâmbătă.
"America este alături de Ucraina nu din caritate, ci pentru că este în interesul nostru strategic", a adăugat vicepreşedintele american,citat de dpa.
UPDATE 21:00 - Zelenski va prezenta propuneri de pace Rusiei după ce acestea vor fi agreate de comunitatea internaţională
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că va face propuneri de pace Rusiei după ce acestea vor fi agreate de către comunitatea internaţională, relatează AFP.
"Când planul de acţiune va fi pe masă, acceptat de toţi şi transparent pentru oameni, atunci el va fi comunicat reprezentanţilor Rusiei, astfel încât să putem pune cu adevărat capăt războiului", a declarat preşedintele ucrainean în deschiderea primului summit pentru pace în Ucraina, care se desfăşoară în acest weekend în Elveţia, dar fără Rusia.
Vicepreşedintele american Kamala Harris a reiterat angajamentul ferm al Statelor Unite faţă de Ucraina.
"Dacă lumea nu reacţionează atunci când un agresor îşi invadează vecinul, alţi agresori se vor simţi încurajaţi, fără îndoială", a declarat ea în faţa celor aproximativ o sută de ţări şi organizaţii reunite până duminică în Elveţia pentru a redacta un prim proiect de plan de pace.
Vineri, preşedintele rus Vladimir Putin "a avansat o propunere. Dar trebuie spus adevărul: el nu invită la negocieri, el cere capitularea" Ucrainei, a afirma ea.
UPDATE 17:16 - Zelenski speră la o "pace justă cât mai repede posibil" la summitul din Elveţia
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a exprimat speranţa sâmbătă de a se ajunge la o "pace justă cât mai repede posibil", în debutul primului summit pentru pace în Ucraina care se desfăşoară în Elveţia, fără participarea Rusiei, potrivit AFP.
"Tot ce va fi convenit la acest summit va face parte din procesul de restabilire a păcii de care avem toţi nevoie", a declarat Zelenski, adăugând:"Vom vedea cum se va scrie Istoria la acest summit".
Circa 90 de ţări participă, dar această reuniune afişează ambiţii reţinute în absenţa Rusiei şi a Chinei.
"Împreună,noi facem primul pas spre o pace corectă", a spus preşedintele ucrainean, adăugând că "lumea este mai puternică" decât Vladimir Putin.
UPDATE 16:35 - Kamala Harris anunţă un ajutor financiar de peste 1,5 miliarde de dolari pentru Ucraina
Vicepreşedintele SUA, Kamala Harris, a anunţat sâmbătă un ajutor de peste 1,5 miliarde de dolari pentru sectorul energetic, asistenţă umanitară şi securitatea civilă în Ucraina, relatează AFP.
Harris, care participă la un summit de pace de două zile în luxoasa staţiune montană din Burgenstock, în Elveţia, a declarat că ajutorul cuprinde noi fonduri de 500 milioane de dolari pentru asistenţa energetică.
În plus, un ajutor de 324 de milioane de dolari anunţat deja de USAID, agenţia pentru dezvoltare a SUA, va fi redirecţionat pentru a satisface nevoile urgente din sectorul energetic al Ucrainei.
"Această finanţare va permite repararea infrastructurilor energetice avariate din cauza războiului, creşterea producţiei energetice, încurajarea investiţiilor în sectorul privat şi protejarea infrastructurilor energetice", menţionează Harris într-un comunicat.
Noul pachet de ajutor, provenind de la USAID şi Departamentul de Stat al SUA, cuprinde de asemenea 379 milioane de dolari pentru asistenţa umanitară.
UPDATE 16.00 - Scholz denunţă dorinţa lui Putin de a "dicta" pacea
Cancelarul german Olaf Scholz a denunţat sâmbăta condiţiile impuse de preşedintele rus Vladimir Putin pentru a negocia cu Ucraina, spunând că acestea echivalează cu "dictarea" păcii, relatează AFP.
"Ceea ce avem noi nevoie nu este o pace dictată, ci o pace justă şi echitabilă care să ţină cont de integritatea şi suveranitatea Ucrainei", a declarat şeful guvernului german într-un interviu pentru canalul public ARD, în marja summitului G7 din Italia.
"Ceea ce propune el, este ca în cele din urmă să înscrie un raid imperialist în texte", a criticat cancelarul german care participă în acest week-end în Elveţia la o conferinţă internaţională privind pacea în Ucraina, la care vor fi prezenţi zeci de şefi de stat şi de guvern, însă fără prezenţa Rusiei.
Olaf Scholz a descris acest summit drept "un prim pas important".
"Marile chestiuni nu vor fi încă rezolvate acolo. Dar se pun bazele astfel încât să se poată face progrese în marile probleme, poate la o altă conferinţă", a adăugat el.
UPDATE 14.00 - Trei persoane au fost ucise și cinci rănite de bombardamentele rusești în satul Ulakly din regiunea Donețk, în estul Ucrainei, a declarat sâmbătă guvernatorul local Vadym Filașkin.
Satul a fost lovit de muniții cu dispersie, a precizat el pe aplicația de mesagerie Telegram. Filashkin a afirmat că au fost avariate clădiri administrative, o casă privată, un magazin și opt mașini. (Reuters)
UPDATE 13.00 - Vicepreședintele american Kamala Harris a anunțat un ajutor de peste 1,5 miliarde de dolari pentru Ucraina.
Anunțul a fost făcut în timp ce Harris participă la un summit pentru pace în Ucraina ce are loc la Lucerna, în Elveția, unde urmează să se întâlnească cu Zelenski și să ia cuvântul în cadrul sesiunii plenare a summitului.
Suma de 1,5 miliarde de dolari include 500 de milioane de dolari în fonduri noi pentru asistență în domeniul energiei și redirecționarea a 324 de milioane de dolari din fondurile anunțate anterior către repararea de urgență a infrastructurii energetice și alte nevoi din Ucraina, a precizat biroul vicepreședintelui.
UPDATE 11.00 - Lideri mondiali se reunesc sâmbătă în Elveția pentru un summit menit să exercite presiuni asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului din Ucraina, însă absența unor aliați puternici ai Moscovei, precum China, va diminua potențialul impact al reuniunii, notează Reuters. Zeci de aliați ai Ucrainei vor lua parte la summit, dar China va sta deoparte după ce Rusia nu a fost invitată pe motiv că a respins evenimentul ca pe o pierdere de timp la care nu are niciun interes să participe.
UPDATE 10.00 - Conferinţa internaţională privind pacea în Ucraina, organizată la cererea Kievului, s-a deschis sâmbătă la Burgenstock, în Elveţia, în cadrul căreia vor fi discutaţi primii paşi care să deschidă calea negocierilor de pace în războiul declanşat de Rusia în Ucraina, relatează dpa.
Şefi de stat şi de guvern şi alţi reprezentanţi de rang înalt din circa 100 de ţări, precum şi ai unor organizaţii internaţionale sunt aşteptaţi să participe la summit. Rusia nu a fost invitată.
Ucraina a respins categoric propunerile venite din partea Kremlinului. Consilierul președintelui Volodimir Zelenski a catalogat oferta ca fiind „pachetul standard al agresorului”, subliniind că „Ucraina nu va accepta niciodată să cedeze suveranitatea și teritoriul său în schimbul unei false promisiuni de pace”.
„Trebuie să lăsăm la o parte aceste iluzii şi să încetăm să luăm în serios "propunerile Rusiei", care se lovesc de bunul simţ”, a spus Mihailo Podoliak.
UPDATE 09.00 - Estimarea ucraineană a pierderilor rusești: 1090 soldați, 20 de tancuri, 29 de alte blindate de luptă, 37 de tunuri, 2 lansatoare multiple de rachete, 4 sisteme antiaeriene, 57 diferite vehicule și 12 echipamente speciale.
UPDATE 08.00 - Este de așteptat ca discuțiile de la summitul din Elveția să se concentreze asupra unor preocupări mai largi declanșate de război, cum ar fi securitatea alimentară și nucleară și libertatea de navigație, iar un proiect de declarație finală identifică Rusia drept agresor în conflict, au declarat surse Reuters.
Președintele Volodimir Zelenski afirmă că propunerea Rusiei este un ultimatum. Mai mult, el a subliniat că liderul de la Kremlin nu va înceta războiul nici în cazul îndeplinirii cererilor sale.