UPDATE 21:30 Exerciţiile nucleare ale Rusiei sunt strategii de descurajare a Occidentului - Institutul pentru Studiul Războiului
Exerciţiile nucleare desfăşurate de Rusia sunt încercări ale Kremlinului de a influenţa procesul de luare a deciziilor în Occident şi au legătură în special cu discuţiile referitoare la permisiunea de a folosi armele occidentale pentru a lovi obiective militare din Rusia, arată(ISW) în ultima sa evaluare a conflictului din Ucraina.
Kremlinul continuă să îşi sincronizeze ameninţările nucleare pentru a coincide cu discuţiile politice majore din Occident, ca parte a unei campanii psihologice a Kremlinului pentru a influenţa factorii de decizie occidentali, scrie ISW.
Ministerul rus al Apărării a afirmat marţi că Districtul Militar de Sud a început prima etapă a unor exerciţii cu arme nucleare tactice anunţate anterior. De asemenea, forţele aerospaţiale ruseşti vor efectua exerciţii cu rachete balistice Iskander şi rachete supersonice Kinjal.
UPDATE 18:30 Suedia se teme de o provocare din partea Rusiei. Vladimir Putin ar fi pus ochii pe o insulă suedeză
Liderul rus Vladimir Putin ar fi pus ochii pe insula suedeză Gotland, a spus șeful armatei din Suedia, potrivit Politico. Anunțul vine într-un moment în care tot mai mulți oficiali și analiști avertizează asupra unei posibile intenții a Rusiei de a provoca statele NATO.
UPDATE 18:10 - Moscova susţine că a recucerit una din puţinele localităţi eliberate de Kiev în 2023
Rusia a revendicat miercuri preluarea sub control a aşezării Klişceevka, una din puţinele localităţi pe care armata ucraineană le recucerise în cursul ofensivei sale din vara anului 2023, care într-un final a eşuat, relatează AFP.
Forţele ucrainene sunt în defensivă după acest eşec, ducând lipsă de oameni şi de armament, o situaţie accentuată de numeroasele întârzieri în furnizarea ajutorului militar promis de Occident, inclusiv de SUA.
De cealaltă parte, trupele ruse au preluat iniţiativa şi înaintează puţin câte puţin pe frontul de est, unde au înregistrat succese tactice şi au capturat o serie de localităţi, în special oraşul- fortăreaţă Avdiivka, în februarie.
Acest avans, obţinut cu preţul unor pierderi mari, nu le-a permis totuşi, deocamdată, să realizeze un adevărat progres, notează AFP.
În această dinamică, Rusia a anunţat miercuri că a cucerit satul Klişceevka, situat în regiunea Doneţk, la aproximativ 5 km sud de Bahmut, un oraş care a fost distrus aproape complet în urma luptelor şi care a căzut în mâinile ruşilor în mai 2023, după confruntări duse pe durata a zeci luni.
UPDATE 14:21 - Rusia a predat șase copii ucraineni rudelor lor, după o mediere a Qatarului
Şase copii ucraineni ce erau reţinuţi în Rusia au fost predaţi miercuri unor rude ale lor, după o mediere a Qatarului, a anunţat agenţia de presă TASS, preluată de AFP, care aminteşte că Moscova este acuzată că a orchestrat deportarea a mii de minori din Ucraina.
Cei şase băieţi cu vârste cuprinse între 6 şi 17 ani, dintre care doi sunt fraţi, au fost predaţi familiilor lor în incinta ambasadei Qatarului la Moscova, în prezenţa comisarului prezidenţial rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, care este urmărită de Curtea Penală Internaţională (CPI), la fel ca preşedintele rus Vladimir Putin.
Ucraina cere reîntoarcerea a celor aproape 20.000 de minori "deportaţi sau strămutaţi cu forţa" în Rusia de la declanşarea ofensivei ruse pe 24 februarie 2022.
UPDATE 13:34 - Klaus Iohannis: România nu va trimite combatanţi în Ucraina
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că România nu va trimite combatanţi în Ucraina. Despre achiziţiile pe Apărare, şeful statului a spus că din păcate nu avem bugetare multianuală, el arătând că s-a discutat şi la alt nivel că poate e nevoie chiar în UE să îmbunătăţim regulile de achiziţii publice, pentru că nu poţi să planifici achiziţii militare cu bugete anuale, decât cu mare dificultate.
Preşedintele Klaus Iohannis a fost întrebat dacă ia în calcul o trimitere de militari în Ucraina.
”România nu va trimite combatanţi în Ucraina, este simplă discuţia şi cred că cu asta s-a şi terminat”, a spus Iohannis.
UPDATE 12:32 - Șeful Armatei Române avertizează că există riscul escaladării conflictului din Ucraina și că România trebuie să se pregătească
„Federația Rusă a devenit o problemă pentru ordinea mondială, pentru democrație. În fapt, este un război al Rusiei cu lumea democrată. Nu este un război cu Ucraina. Da, populația României, la fel ca întreaga populație din Uniunea Europeană, din Europa, trebuie să se îngrijoreze și trebuie să adoptăm măsurile corespunzătoare pentru a fi pregătiți. Eu, personal, nu neapărat ca militar, consider că Federația Rusă nu se va opri aici. Dacă va câștiga în Ucraina, principala țintă va fi Republica Moldova. Vom asista la tensiuni în Balcanii de Vest. Sunt mai mult decât convins că politica președintelui Putin va escalada în perioada imediat următoare”, declara șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad.
UPDATE 10:32 - Pentagon: Rusia a lansat probabil săptămâna trecută o armă spaţială pe orbita joasă a Pământului. Aceasta se află acum pe aceeaşi orbită cu un satelit al guvernului american
Statele Unite au ajuns la concluzia, în urma unor evaluări, că Rusia a lansat săptămâna trecută ceea ce este probabil o armă spaţială, care se află acum pe aceeaşi orbită cu un satelit guvernamental american, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul-maior Pat Ryder, citat de ABC News.
"În data de 16 mai, Rusia a lansat pe orbita joasă a Pământului un satelit pe care noi îl evaluăm că este probabil o armă spaţială de contracarare, probabil capabilă să atace alţi sateliţi de pe orbita joasă a Pământului", a declarat Ryder întrebat de ABC News despre aceste informaţii menţionate mai întâi de Robert Wood, adjunctul ambasadorului SUA la ONU, cu ocazia votului asupra unei rezoluţii prezentate de Moscova pe tema amplasării armelor în spaţiu.
"Rusia a desfăşurat această nouă armă spaţială de contracarare pe aceeaşi orbită cu un satelit guvernamental american", a precizat reprezentantul Pentagonului. "Evaluările indică în continuare caracteristici care seamănă cu încărcături utile ale unor arme spaţiale desfăşurate anterior în 2019 şi 2022", a spus Pat Ryder. "Evident, este un lucru pe care vom continua să îl monitorizăm", a adăugat generalul.
"Cu siguranţă, avem responsabilitatea de a fi pregătiţi să protejăm şi să apărăm domeniul spaţial şi să asigurăm un sprijin continuu şi neîntrerupt pentru forţa comună combinată. Şi vom continua să echilibrăm nevoia de a ne proteja interesele în spaţiu cu dorinţa noastră de a păstra un mediu spaţial stabil şi durabil", a asigurat el.
Întrebat dacă arma rusească de contracarare spaţială reprezintă o ameninţare pentru satelitul american, Ryder s-a limitat să răspundă: "Ei bine, este o armă spaţială de contracarare aflată pe aceeaşi orbită cu un satelit guvernamental american".
Există reglementări care obligă la notificări aeriene şi maritime în avans când este vorba de lansări spaţiale, dar Ryder a refuzat să spună dacă SUA au ştiut în avans că lansarea ruşilor conţinea un anumit tip de armă contraspaţială.
UPDATE 9:22 - Drone ruseşti au lovit obiective energetice şi au întrerupt curentul electric în regiunea ucraineană Sumî
Dronele ruseşti au lovit miercuri dimineaţa devreme obiective energetice şi au întrerupt alimentarea cu energie electrică a unor zone din regiunea Sumî, din nordul Ucrainei, au declarat oficiali ucraineni, citaţi de Reuters.
Autoritatea regională din Sumî a precizat că dronele au lovit oraşele Şostka şi Konotop, aflate la nord-est de Kiev şi în apropierea graniţei cu Rusia.
Forţele aeriene ucrainene au doborât şapte drone folosite în atac, potrivit autorităţilor regionale.
ȘTIREA INIȚIALĂ:
Rusia şi-a zăngănit neîncetat arsenalul nuclear de peste doi ani şi a ameninţat că-l va desfăşura dacă se simte ameninţată.
”Prima etapă a exerciţiilor (...) privind pregătirea şi folosirea armamentului nuclear nestrategic a început”, a anunţat într-un comunicat Ministerul rus al Apărării.
El precizează că aceste manevre se desfăşoară în Districtul Militar de Sud, situat în apropiere de Ucraina şi care acoperă regiuni ucrainene a căror anexare a fost revendicată de către Moscova.
Aceste exerciţii implică şi aviaţia şi rachete hipersonmice de tip Kinjal, anunţă Ministerul rus al Apărării.
”Exerciţiul în curs vizează să menţină pregătirea personalului şi materialului (...) în folosirea armamentului nuclear nestrategic care să acţioneze şi garanteze integritatea teritorială şi suveranitatea statului rus, ca răspuns (...) ameninţărilor anumitor responsabili occidentali”, precizează ministerul.
Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat, la începutul lui mai, organizarea acestor exerciţii nucleare, ca răspuns, potrivit Kremlinului, unor ameninţări din Occident, şi anume posibilitatea susţinută de către preşedintele francez Emmanuel Macron a trimiterii unor trupe la sol în Ucraina.
Vladimir Putin ameninţă, după ce a invadat Ucraina, în februarie 2022, cu o posibilă recurgere la arma nucleară.
Rusia a desfăşurat în vara lui 2023 armament nuclear tactic în Belarus, cel mai apropiat aliat al său.
Belarusul a anunţat, la rândul său, în mai, un exerciţiu sincronizat cu Moscova, în vederea verificării lansatoarelor sale de armament nuclear tactic.
Doctrina nucleară rusă prevede un recurs ”strict defensiv” la arma atomică, în cazul unui atac asupra Rusiei cu armamrnt de distrugere în masă sau în cazul unei agresiuni cu armament convenţional care ”ameninţă existenţa însăşi a statului”.