UPDATE 00.00 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a promulgat vineri legislaţia care permite mobilizarea deţinuţilor şi a declarat că, pentru prima dată de când a început războiul cu Rusia, toate brigăzile armatei ucrainene au suficientă muniţie pentru artilerie.
UPDATE 23.00 - Ucraina va relua sâmbătă serviciile consulare pentru bărbații de vârstă combatantă care locuiesc în străinătate, la o lună după ce a anunțat suspendarea acestora, a anunțat vineri Ministerul de Externe, citat de AFP.
UPDATE 21.00 - Fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko spune că nimeni nu ar trebui să aibă încredere în Vladimir Putin atunci când acesta spune că nu va invada al doilea oraș din Ucraina, Harkov, potrivit AFP.
Liderul rus nu are posibilitatea de a cuceri Harkovul în acest moment din cauza forțelor defensive ale Ucrainei, a spus el.
UPDATE 20.00 - Președintele rus Vladimir Putin a lăsat să se înțeleagă că nu va respecta armistițiul olimpic și că va continua să lupte în Ucraina în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, contrar dorinței omologului său francez Emmanuel Macron, potrivit AFP.
„Aceste principii olimpice, inclusiv armistițiul olimpic, sunt corecte (...) Dar puține țări din istorie l-au respectat, cu excepția Greciei antice”, a declarat Putin presei ruse la finalul unei călătorii de două zile în China.
UPDATE 18.00 - Trupele ruse au extins linia frontului a luptelor active cu aproape 70 de kilometri în regiunea Harkov pentru a forța Ucraina să folosească brigăzi suplimentare din rezerve, potrivit comandantului-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei (AFU), Oleksandr Sîrski, citat de Kyiv Post.
Din cauza complicațiilor situației din est, generalul-colonel Sîrski a lucrat timp de mai multe zile la rând cu unitățile angajate direct în operațiuni de luptă în regiunea Harkov.
Inamicul și-a concentrat principalele eforturi pe axa Strilecha-Liptsi, în încercarea de a captura Vovchansk, de a obține acces în continuare la Bilyi Kolodyazh și de a lansa o ofensivă spre ariergarda trupelor ucrainene, notează sursa citată.
UPDATE 15:40 - Vladimir Putin pune la îndoială legitimitatea lui Volodimir Zelenski în lipsa alegerilor în Ucraina
Întrebat despre lipsa intenţiilor de organizare a alegerilor prezidenţiale în Ucraina, preşedintele rus Vladimir Putin a pus la îndoială vineri legitimitatea politică a omologului său ucrainean Volodimir Zelenski, transmite Reuters.
În Ucraina este în vigoare legea marţială, ca urmare a invaziei ruse declanşate în februarie 2022. Luna aceasta, când se încheie în mod normal mandatul prezidenţial al lui Zelenski, nu vor fi organizate alegeri; Kievul şi aliaţii săi consideră că decizia de a nu organiza scrutinul este corectă în vreme de război.
Putin, reales în martie pentru un mandat de şase ani, a apreciat într-o conferinţă de presă în timpul vizitei pe care o face în China că legitimitatea lui Zelenski este pe cale să devină o problemă care trebuie rezolvată de Curtea Constituţională a Ucrainei şi de sistemul politic ucrainean.
Preşedintele rus a afirmat că această chestiune contează pentru Rusia, deoarece ar dori ca orice acord cu Ucraina pe viitor, în privinţa războiului, să fie semnat de persoana care trebuie. "Dacă se ajunge la semnare de documente, ar trebui să semnăm astfel de documente într-un domeniu atât de vital alături de autorităţile legitime", a spus Putin.
UPDATE 14:36 - Rusia nu intenţionează ”la ora actuală” să cucerească oraşul Harkov, anunţă Putin la Harbin, în China.
Ofensiva în nord-vestul Ucrainei, un răspuns la atacuri ucrainene în Rusia. El evocă o ”zonă de securitate, o zonă sanitară”
Ofensiva rusă în nord-vestul Ucrainei este un răspuns faţă de atacuri ucrainene pe teritoriul rus, iar Kremlinul nu intenţionează ”la ora actuală” să cucerească marele oraş ucrainean Harkov, anunţă vineri preşedintele rus Vladimir Putin, relatează AFP.
”Am spus în mod public că, dacă asta va continua, vom fi obligaţi să creăm o zonă de securitate, o zonă sanitară”, a declarat vineri într-o conferinţă de presă la Harbin, în China, în a doua zi a unei vizite de stat, Vladimir Putin.
”Este ceea ce facem”, a anunţat el.
UPDATE 12:00 Zelenski susține că trupele Kievului au oprit înaintarea Armatei ruse
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că, în cadrul ofensivei din nordul regiunii Harkiv, armata rusă a avansat nu mai mult de 10 kilometri, iar situația se stabilizează.
În timpul unei întâlniri cu presa, vineri, la Kiev, Volodimir Zelenski a raportat că avut o întâlnire cu Oleksandr Sirski, șeful armatei, precum şi cu Iuri Sodol, comandantul Forțelor Întrunite. De asemenea, la întâlnire au participat generalul Mihailo Drapat, șeful Serviciului de Frontieră, Serhi Deineko, și reprezentanți ai Poliției Naționale a Ucrainei.
UPDATE 11:45 - Rusia va răspunde cu aceeaşi monedă la orice comportament nuclear ambiguu al Occidentului (Riabkov)
Rusia va răspunde cu aceeaşi monedă la orice comportament nuclear ambiguu din partea Occidentului, a declarat vineri ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov într-un amplu interviu acordat agenţiei oficiale de presă TASS, informează Reuters.
Occidentul, potrivit lui Riabkov, a adoptat o poziţie de incertitudine strategică şi de ambiguitate faţă de Rusia, încercând să facă mai dificilă sarcina Moscovei de a prezice cum va reacţiona NATO în diverse situaţii, inclusiv cu arme nucleare.
"Rusia va lăsa deoparte tema \"liniilor roşii\" şi va răspunde Occidentului în oglindă", a spus Riabkov în interviul pentru TASS.
În ceea ce priveşte raporturile dintre diplomaţia rusă şi Occident, ministrul rus afirmă că acestea se află în regim de gestionare a crizei şi încearcă să se asigure că tensiunile nu vor degenera într-un conflict pe scară largă.
Riabkov a declarat că garanţiile de securitate pe care Rusia le-a solicitat şi discutat cu Occidentul în 2021 nu mai sunt relevante şi că Moscova nu mai are încredere în alianţa militară NATO.
"Scara noastră de priorităţi, inclusiv în sfera asigurării propriei noastre securităţi şi a formării unui cadru mai stabil pentru aceste eforturi, s-a schimbat complet (din 2021)", a afirmat el.
UPDATE 10:10 - Ciolacu: O să ne menţinem ajutorul pe care îl dăm refugiaţilor ucraineni
Premierul Marcel Ciolacu a dat, vineri, asigurări că România va menţine ajutoarele pe care le acordă refugiaţilor ucraineni.
El a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Iaşi, că în momentul de faţă există 84.000 de cetăţeni ucraineni stabiliţi în România după declanşarea războiului, pe 24 februarie 2022.
"O să ne menţinem ajutorul pe care îl dăm refugiaţilor ucraineni. Ştiţi foarte bine, din 84.000 care au rămas pe teritoriul României, mulţi dintre ei sunt mame cu copii, cu nepoţi, i-am încadrat în sistemul şcolar, chiar în limba maternă, indiferent de nivelul de învăţământ. Până acum am avut un efort de la bugetul statului decontat prin fonduri europene. România va continua să susţină Ucraina, mai ales în zona umanitară, cum este şi normal. Sperăm să nu mai avem de-a face cu un exod, cum a fost la începutul războiului", a afirmat Ciolacu.
UPDATE 9:15 - Moscova declară că a neutralizat peste 100 de drone ucrainene în atacurile nocturne
Rusia susţine că a distrus sau interceptat peste 100 de drone ucrainene în noaptea de joi spre vineri, în cursul unor atacuri lansate asupra sud-vestului teritoriului rus şi a Crimeei ocupate, relatează France Presse.
Ministerul Apărării rus afirmă într-un comunicat că au fost neutralizate 51 de drone aeriene care au atacat Crimeea, alte 44 deasupra regiunii Krasnodar, şase deasupra regiunii Belgorod şi încă una deasupra regiunii Kursk.
"În cursul nopţii, aviaţia navală şi vasele de patrulare ale Flotei ruse din Marea Neagră au distrus şase drone navale în apele Mării Negre", se spune în comunicat.
Autorităţile au reuşit să limiteze incendiul de la rafinăria petrolieră rusă Tuapse, care a izbucnit după un atac cu drone ucrainene, au declarat oficiali din regiunea Krasnodar, citaţi de Reuters.
În acelaşi timp, o staţie electrică a fost avariată în Sevastopol, baza Flotei ruse din Marea Neagră, în urma atacului cu drone de noaptea trecută, a indicat pe Telegram guvernatorul local Mihail Razvojaev, anunţând întreruperi în alimentarea cu curent electric în unele zone ale oraşului-port.
"Având în vedere situaţia, am luat decizia de a anula cursurile în toate şcolile, instituţiile de învăţământ secundar profesional şi de a închide grădiniţele", a afirmat responsabilul prorus, citat de Reuters.
UPDATE 8:56 - Rusia: Doi morți, între care un copil de patru ani, într-un atac cu drone ucrainene
O femeie şi copilul acesteia în vârsta de patru ani au fost ucişi într-un atac cu drone în satul Oktyabrsky, în regiunea de graniţă rusă Belgorod, a anunţat vineri guvernatorul regiunii, relatează AFP.
O maşină în care se aflau patru persoane a fost vizată de o dronă, femeia a murit pe loc, iar copilul ei de 4 ani a murit la spital din cauza rănilor suferite, a declarat guvernatorul Viacheslav Gladkov, precizând că o altă dronă a vizat o benzinărie de lângă satul Bessonovka.
Știrea inițială:
Doneţk este ocupat din 2014 de forţele ruse sau pro-ruse şi este situat la mai puţin de 10 km de linia frontului de est, unde au loc lupte intense.
"Patru femei născute în 1986, 1980, 1961 şi 1952 au fost ucise pe strada Petrovsky, lângă staţia de transport public Şcoala nr. 106", au declarat autorităţile pro-ruse într-o postare pe Telegram.
De asemenea, atacul s-a soldat cu doi răniţi, un copil născut în 2018 şi un bărbat născut în 1987, în timp ce o altă lovitură asupra unui oraş învecinat a rănit un septuagenar, potrivit sursei citate.
Şeful administraţiei regionale pro-ruse, Denis Puşilin, a calificat loviturile drept "barbare", atribuindu-le armatei ucrainene.
Kievul nu a reacţionat imediat, dar neagă în general că vizează civili la Doneţk şi în alte regiuni ocupate de Moscova în sudul şi estul ţării.
Aceste lovituri au survenit în timp ce Ucraina a evacuat aproape 9.000 de civili din sate de la graniţa sa de nord-est în faţa unei ofensive terestre ruse.