UPDATE 23:32 - Preşedintele rus, Vladimir Putin, a afirmat joi că bombardamentele mortale vizând reţeaua energetică ucraineană, care au dus la importante întreruperi de curent, urmează obiectivul stabilit de Kremlin de "a demilitariza" Ucraina, scrie AFP.
"Pornim de la principiul că în acest mod avem o influenţă asupra complexului militar-industrial al Ucrainei", a declarat preşedintele rus, în cursul unei întâlniri la Kremlin cu omologul său belarus, Aleksandr Lukaşenko.
În acelaşi timp, Vladimir Putin a susţinut că aceste bombardamente sunt un răspuns la recentele atacuri ucrainene care au ţintit infrastructuri energetice în Rusia, în special rafinării.
"Am observat recent o serie de lovituri asupra siturile noastre energetice şi am fost obligaţi să răspundem", a spus el.
Vladimir Putin a subliniat că armata rusă nu a lovit instalaţii electrice ucrainene în această iarnă "din motive umanitare". "Nu am vrut să privăm de electricitate infrastructuri sociale, spitale", potrivit preşedintelui rus.
UPDATE 22:25 - Autorităţile din regiunea Harkov (estul Ucrainei), care a fost puternic lovită de bombardamente ruseşti, au ordonat evacuarea forţată a familiilor cu copii din 47 de sate din apropierea frontierei, relatează dpa.
Acestea sunt comunităţi din cele trei districte Bohodukhiv, Izyum şi Harkov, a anunţat joi pe Telegram guvernatorul militar al regiunii, Oleh Syniehubov. Cu toate acestea, capitala regională nu a fost afectată, a adăugat el.
Motivul evacuării este bombardarea aproape zilnică a oraşelor de către armata rusă. Guvernatorul a promis că toţi cei afectaţi vor primi asistenţă umanitară şi juridică corespunzătoare.
Rusia a lansat peste 40 de rachete şi 40 de drone împotriva Ucrainei în noaptea de miercuri spre joi vizând "infrastructuri esenţiale", a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Volodimir Zelenski şi-a reiterat către partenerii occidentali ai Ucrainei cererea de "a nu închide ochii" la situaţie şi de a furniza mai multe sisteme de apărare antiaeriană Ucrainei, care este în al treilea an de război
UPDATE 21:20 - Armata Rusiei are efective mai mari acum decât le avea la începutul conflictului din Ucraina, a declarat șeful NATO în Europa, generalul Christopher Cavoli.
„Armata este de fapt mai mare acum – cu 15 la sută – decât era când a invadat Ucraina”, a declarat generalul armatei americane Christopher Cavoli, comandantul suprem aliat al NATO în Europa, în cadrul Comisiei pentru serviciile armate a Camerei, informează Business Insider.
UPDATE 20:10 - Rusia a atacat joi după-amiază încă o termocentrală în Ucraina, în zona oraşului Sumî din partea de nord-est a acestei ţări, după ce noaptea trecută a lovit infrastructuri energetice în mai multe zone ale Ucrainei şi a distrus cea mai mare termocentrală din regiunea capitalei Kiev, relatează agenţia EFE.
"Astăzi, în jurul orei 16:00 (13:00 GMT), inamicul a lansat un atac cu bombe aeriene asupra unei infrastructruri critice în regiunea Sumî: centrala termică din localitate", a anunţat administraţia militară din această regiune.
Spre deosebire de bombardamentul din cursul nopţii, efectuat cu drone şi rachete, cel care a ţintit termocentrala de la Sumî a fost executat cu avioane de luptă care au lansat bombe ghidate, modalitate de atac favorizată de faptul că acest oraş ucrainean se află aproape de frontiera cu Rusia.
Aceste bombe sunt prevăzute cu dispozitive de planare şi corecţie a traiectoriei şi pot fi lansate de avioane de la o distanţă de circa 70 de kilometri de ţintă. Chiar şi cele mai mici bombe de acest fel, care au o greutate de 500 de kilograme, au o mare putere distructivă şi sistemele antiaeriene cu greu le pot neutraliza întrucât au o amprentă radar redusă.
UPDATE 17:00 - Cancelarul austriac Karl Nehammer este convins că Rusia trebuie să fie adusă la masa negocierilor pentru a pune capăt războiului din Ucraina ."Nu poate exista pace fără Rusia", a afirmat liderul de la Viena, omul care s-a opus aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen.
UPDATE 13:44 - Parlamentul de la Kiev a adoptat o controversată lege care înăsprește sancțiunile pentru cei care încearcă să evite mobilizarea.
Parlamentul de la Kiev a adoptat o controversată lege care înăsprește sancțiunile pentru cei care încearcă să evite mobilizarea. Actul a provocat scandal din cauza eliminării în ultima clipă a unei clauze ce prevede lăsarea la vatră a militarilor care şi-au servit patria timp de 36 de luni, o lovitură dură pentru militarii care luptă pe front de peste doi ani.
UPDATE 11:32 -Rusia are o armată cu 15% mai mare față de acum 2 ani.
UPDATE 10:50 - Şapte morţi în Ucraina, în atacuri ruseşti. Două instalaţii energetice vizate. Trei morţi în Rusia într-un atac ucrainean cu dronă într-un sat
Şapte persoane au fost ucise miercuri în regiunile ucrainene Harkov (nord-est) şi Odesa (sud) în atacuri nocturne care au vizat două instalaţii energetice, în contextul în care Rusia îşi continuă strategia de ţintire a reţelei electrice ucrainene, relatează AFP.
În regiunea Odesa, patru persoane au fost ucise - inclusiv o fată în vârstă de zece ani -, iar alte şapte au fost rănite, a anunţat guvernatorul regiunii, Oleg Kiper.
”Un bărbat se află în stare gravă. membrele inferioare i-au fost amputate”, a anunat el pe Telegram.
Regiunea Odesa a fost atacată cu rachete balistice ruseşti, a anunţat Oleg Kiper.
UPDATE 9:27 - Ucraina - Cel puţin 10 atacuri ruseşti în regiunea Harkov, potrivit guvernatorului
Forţele ruseşti au efectuat cel puţin 10 atacuri în cursul nopţii împotriva "infrastructurii critice" în regiunea Harkov, în nord-estul Ucrainei, aflată în plină alertă aeriană, a anunţat joi dimineaţă guvernatorul local, scrie AFP.
"Ocupanţii au efectuat cel puţin 10 lovituri împotriva infrastructurii esenţiale din oraşul Harkov şi regiunea sa", a relatat Oleg Sinegubov pe reţeaua de socializare Telegram.
"În prezent, nu există victime", a adăugat el.
Potrivit unei postări pe Telegram a primarului din Harkov, Igor Terejov, armata rusă a folosit "rachete" pentru a lovi al doilea cel mai populat oraş din Ucraina.
ȘTIREA INIȚIALĂ
Donald Trump, candidat republican la preşedinţia Satelor Unite, consideră că nu este potrivit să viziteze Ucraina în acest moment deoarece nu deţine o funcţie, a declarat miercuri echipa sa de campanie, după ce preşedintele Volodimir Zelenski l-a îndemnat să vină în vizită, informează Reuters.
Preşedintele Zelenski, într-un interviu cu grupul de presă Axel Springer publicat marţi, i-a cerut lui Donald Trump să viziteze Ucraina pentru a putea auzi care sunt ideile fostului preşedinte american de a pune capăt invaziei Rusiei în Ucraina, care a început în februarie 2022.
Echipa de campanie a lui Trump a spus miercuri, într-un mesaj e-mail, că Zelenski nu a avut o comunicare oficială cu fostul preşedinte american."Nu a existat niciun demers din partea lui Zelenski, iar preşedintele Trump a spus public că nu ar fi potrivit ca el să meargă în Ucraina chiar acum, deoarece nu este comandant-şef".
Candidaţii la preşedinţia SUA călătoresc adesea în străinătate pentru a-şi "şlefui" prerogativele de politică externă. Foşti candidaţi republicani care au renunţat la cursa electorală acum, precum fostul vicepreşedinte Mike Pence şi fostul guvernator al statului New Jersey Chris Christie, au vizitat Ucraina în timpul campaniei pentru obţinerea nominalizării republicane. În timpul primei sale curse prezidenţiale din 2016, Donald Trump s-a deplasat în Mexic, unde s-a întâlnit cu preşedintele Enrique Pena Nieto.
Donald Trump şi republicanii din linia dură a partidului se opun în Congres aprobării ajutorului suplimentar destinat Ucrainei, cu posibila excepţie a unui împrumut.
Trump a câştigat nominalizarea republicană în martie şi se va confrunta cu preşedintele democrat Joe Biden la alegerile prezidenţiale din 5 noiembrie. Un admirator de multă vreme al preşedintelui rus Vladimir Putin, el a criticat sprijinul Washingtonului pentru Ucraina în războiul său cu Rusia şi a spus că ar putea pune capăt războiului în 24 de ore dacă va fi ales.
Trump a declarat într-un interviu pentru Reuters în iunie anul trecut că guvernul de la Kiev ar putea fi nevoit să cedeze un teritoriu Rusiei pentru a opri războiul. Dacă ar deveni preşedinte, totul ar fi supus negocierilor, a spus el.
Washington Post a raportat duminică că Donald Trump a spus în privat că ar putea pune capăt războiului făcând presiuni asupra Ucrainei pentru a ceda Rusiei Crimeea şi regiunea de graniţă Donbas.
În comentariile sale de marţi, preşedintele Zelenski a spus că este deschis să asculte propunerile lui Trump, dar şi-a exprimat şi scepticismul."Dacă înţelegerea este ca noi să renunţăm pur şi simplu la teritoriile noastre şi aceasta este ideea din spatele ei, atunci este o idee foarte primitivă", a spus el.