UPDATE 21:30 - Zelenski, după realegerea lui Putin: Nu există legitimitate în această imitaţie de alegeri şi nu poate exista
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat în discursul său zilnic că "dictatorul rus simulează alte alegeri" şi că Vladimir Putin este "bolnav de putere şi face totul pentru a conduce pentru totdeauna".
"Nu există legitimitate în această imitaţie de alegeri şi nu poate exista. Această persoană ar trebui să fie judecată la Haga. De asta trebuie să ne asigurăm", a adăugat Volodimir Zelenski.
Zelenski a declarat în discursul său că "dictatorul rus simulează alte alegeri" şi că Putin este "bolnav de putere şi face totul pentru a conduce pentru totdeauna".
UPDATE 20:11 - Ucraina nu intenţionează să prelungească un acord de cinci ani cu Gazprom privind tranzitul gazului rusesc spre Europa
Ucraina a declarat duminică că nu intenţionează să prelungească un acord de cinci ani cu grupul rus Gazprom privind tranzitul gazului rusesc spre Europa sau să semneze altul, transmite Reuters.
În ciuda invaziei Rusiei în Ucraina în 2022, gazele ruseşti sunt încă transportate prin această ţară către Europa, unde ţările lucrează pentru a înlocui combustibilul originar din Rusia cu surse alternative şi energie regenerabilă.
Conform unui acord convenit între Moscova şi Kiev în 2019, Rusia plăteşte Ucrainei să exporte gaze către Europa prin intermediul reţelei sale de conducte.
Acordul expiră la sfârşitul lunii decembrie 2024.
UPDATE 17:12
În cursul nopții, presa rusă a raportat că drone ucrainene au lovit o rafinărie de petrol din Krasnodar Krai, provocând un incendiu și ucigând un muncitor. Locuitorii din Slaviansk-pe-Kuban au raportat că au auzit explozii în oraș și au spus că o fabrică locală a luat foc, potrivit canalului de știri rus Baza. Localnicii spun că mai mult de cinci drone ar fi lovit instalația, însă autoritățile din Rusia susțin că incendiul a fost “de scurtă durată” și că ar fi izbucnit după ce o dronă doborâtă ar fi căzut în zonă. Flăcările au fost stinse între timp și nu s-au înregistrat victime, mai transmit rușii.
UPDATE 12:00 - Ministrul apărării rus vizitează Crimeea la 10 ani de la anexarea ilegală a peninsulei ucrainene de către Moscova
Ministrul apărării rus Serghei Şoigu a vizitat sâmbătă peninsula ucraineană Crimeea cu prilejul marcării a 10 ani de la "reunificarea" cu Rusia, aşa cum califică Moscova anexarea ilegală a acestui teritoriu ucrainean în 2014.
"Ministrul apărării din Rusia, generalul Serghei Şoigu, în cadrul unei călătorii de lucru în Districtul Militar Sud, a ascultat un raport al comandanţilor Flotei Mării Negre de la postul de comandă", a informat sâmbătă Ministerul Apărării rus într-un comunicat citat de EFE.
Sediul flotei ruse se află în portul Sevastopol din Crimeea, aminteşte agenţia de presă spaniolă.
Tot în acest oraş, cel mai populat din peninsula ucraineană ocupată, ministrul rus a inspectat şi construcţia unui spital militar.
Potrivit unui sondaj publicat săptămâna aceasta, 86% dintre ruşi susţin în continuare "reunificarea" Crimeei cu Rusia la zece ani de la anexare.
UPDATE 7:00 - Emmanuel Macron reafirmă că ar putea fi necesare "operaţiuni la sol"
Operaţiuni la sol în Ucraina de către Occident ar putea fi necesare "la un moment dat", a reafirmat preşedintele francez Emmanuel Macron într-un interviu publicat sâmbătă seara de Le Parisien, relatează AFP.
"Poate că la un moment dat - nu doresc, nu voi lua iniţiativa - vor fi necesare operaţiuni la sol, oricare ar fi acestea, pentru a contracara forţele ruse", a declarat preşedintele Macron în acest interviu realizat vineri, la revenirea sa de la Berlin unde s-a întâlnit cu liderii german şi polonez.
"Puterea Franţei este că o putem face", a adăugat el.
În capitala Germaniei, Emmanuel Macron s-a întâlnit cu cancelarul Olaf Scholz şi cu premierul polonez Donald Tusk într-o demonstraţie de unitate între cele trei ţări.
Declaraţiile repetate ale preşedintelui Emmanuel Macron, care refuză să excludă trimiterea de trupe terestre în Ucraina, au provocat tulburări în rândul aliaţilor Parisului, în primul rând Germania, şi au stârnit dezaprobarea aproape unanimă a opoziţiei din Franţa
UPDATE
Rușii vor continua acțiunile ofensive pentru a destabiliza liniile de apărare ucrainene, în timp ce se pregătesc pentru o nouă ofensivă în vara anului 2024, susține Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).
Analiștii ISW sugerează că forțele ruse vor continua probabil acțiunile ofensive pentru a destabiliza liniile de apărare ucrainene în primăvara anului 2024, în timp ce se pregătesc pentru o nouă operațiune ofensivă proiectată în această vară.
În opinia lor, furnizarea de asistență de securitate occidentală va juca probabil un rol critic în capacitatea Ucrainei de a respinge noile eforturi ofensive ale Rusiei în lunile următoare.
În același timp, trupele ruse încearcă să mențină ritmul operațiunilor lor ofensive în estul Ucrainei pentru a împiedica forțele ucrainene să-și stabilizeze liniile defensive.