UPDATE 23:20 - Ministerul Apărării din Marea Britanie confirmă faptul că forțele ucrainene au doborât pe 14 ianuarie un avion de spionaj rusesc A-50. Confirmarea vine după ce Rusia a început să trimită o altă aeronavă, considerată mai sigură, la est de Ucraina, unde obișnuia să trimită avionul A-50, înainte de evenimentul de pe 14 ianuarie.
UPDATE 21:50 - Franţa: Macron cere industriei militare să grăbească trecerea la „economia de război”: „O victorie rusească ar fi sfârşitul securităţii europene”
Preşedintele francez Emmanuel Macron le-a cerut vineri companiilor din industria franceză de apărare să grăbească trecerea la „modul de economie de război”, pentru a răspunde mai repede nevoilor Ucrainei în războiul cu Rusia, transmite Agerpres citând France Presse.
„Vom continua să-i ajutăm pe ucraineni”, pentru că „nu putem lăsa Rusia să creadă că poate câştiga (...) O victorie rusească ar fi sfârşitul securităţii europene”, a spus Macron într-un discurs la baza navală Cherbourg.
UPDATE 19:45 - Guvernul ucrainean a alocat aproximativ 466 de milioane de dolari pentru construcția de fortificații, a declarat prim-ministrul Denys Shmyhal, numind-o „o sumă record”, scrie The Kyiv Independent.
În toamnă, autoritățile ucrainene au primit unele critici pentru progresul lent în fortificarea liniilor defensive. Un grup de lucru a fost înființat în noiembrie pentru a coordona eforturile de fortificare.
Această sumă nou anunțată va fi folosită și pentru achiziționarea de echipamente necesare și bariere neexplozive, a declarat premierul în cadrul unei reuniuni guvernamentale.
UPDATE 18:40 - Avertisment al Serviciului de Informații de la Chișinău: Se pregătește o campanie de dezinformare împotriva Ucrainei
Un grup de persoane, din care ar fi făcut parte și foști ofițeri ai Serviciului de Informații și Securitate (SIS), ar pregăti o campanie de dezinformare pentru a destabiliza societatea și securitatea regională, informează SIS de la Chișinău.
UPDATE 18:20 - Rusia îl convoacă pe ambasadorul francez pentru rolul Franței „din ce în ce mai mare” în Ucraina
Rusia l-a convocat vineri pe ambasadorul Franței la Moscova pentru a-i reproșa în mod oficial presupusa „implicare crescândă” a Parisului în conflictul din Ucraina, la câteva zile după ce a revendicat un atac asupra unor „mercenari francezi”, potrivit AFP.
Vineri, „ambasadorul francez P. Levy a fost convocat la Ministerul rus de Externe și i s-au prezentat dovezi ale implicării crescânde a Parisului în conflictul din Ucraina”, a precizat ministerul într-un comunicat.
UPDATE 16: 45 - Un incendiu a cuprins vineri rafinăria de petrol Ryazan, a treia ca mărime din Rusia, a anunțat vineri ziarul Komsomolskaya Pravda, citând serviciile de urgență.
Incendiul de la rafinăria de petrol, controlată de Rosneft , a fost stins și nu s-au înregistrat răniți, a relatat agenția de presă RIA.
Separat, rezervoarele de petrol de la o instalație de depozitare din orașul Klintsy din regiunea rusă Briansk au luat foc după ce forțele rusești au doborât o dronă ucraineană care se apropia.
UPDATE 15:41 - Ministrul german al Apărării: „Rusia poate ataca oricând un stat NATO!”
Ministrul Apărării german Boris Pistorius a avertizat că războiul dintre Rusia şi Ucraina s-ar putea extinde în ţările din vecinătate, transmite vineri DPA.
”Auzim ameninţări de la Kremlin aproape în fiecare zi - cel mai recent din nou împotriva prietenilor noştri din statele baltice”, a declarat Pistorius într-un articol publicat de cotidianul Tagesspiegel vineri, la exact un an de la preluarea mandatului de ministru federal al Apărării.
”Aşadar, trebuie să luăm în calcul faptul că Vladimir Putin ar putea chiar ataca o ţară NATO cândva”, a afirmat Boris Pistorius, care a estimat că, dacă ar fi să se întâmple, acest lucru ar avea loc peste ”5-8 ani” începând de acum.
UPDATE 15:28 - Kievul cere Occidentului să acționeze pentru a strangula producția de arme a Rusiei
Şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba a făcut apel vineri la Occident să facă mai mult pentru "a strangula" producţia de arme în Rusia, estimând că 95% din "componentele critice străine" utilizate la fabricarea armelor ruseşti sunt produse de companii occidentale, relatează AFP.
"Occidentul trebuie să acţioneze în mod serios pentru strangularea capacităţii Rusiei de a produce arme", a scris pe X (ex-Twitter) Kuleba.
El a dat asigurări că, "potrivit unor date, 95% din componentele străine găsite în armele ruseşti distruse în Ucraina provin din ţări occidentale".
În acest sens, ministrul ucrainean a menţionat rolul "întreprinderilor private" care exportă în Rusia. Nu este vorba "neapărat de produse militare, ci şi de produse civile sau cu dublă utilizare şi chiar de aparate de uz casnic", a adăugat el.
Kuleba consideră că Ucraina ar avea nevoie de "mai puţin ajutor militar" dacă statele occidentale ar face totul pentru a elimina "stratagemele şi lacunele" sistemului de sancţiuni împotriva Moscovei instituit de SUA şi Uniunea Europeană.
UPDATE 12:20 - Un înalt oficial NATO avertizează: Civilii din țările aliate ar trebui să se pregătească pentru un "război total cu Rusia"
Un înalt oficial al NATO a îndepmnat populația civilă și guvernele țărilor din cadrul Alianței să se pregătească pentru un război total cu Rusia în următorii 20 de ani.
În timp ce forțele armate sunt pregătite pentru izbucnirea unui război, cetățenii trebuie să fie, de asemenea, pregătiți pentru un conflict care ar necesita schimbări majore în viețile lor, a declarat, joi, amiralul Rob Bauer, președintele comitetului militar al NATO.
Un număr mare de civili va trebui să fie mobilizat în caz de izbucnire a unui război, iar guvernele ar trebui să instituie sisteme pentru a gestiona acest proces, a declarat Bauer reporterilor după o reuniune a șefilor apărării din NATO la Bruxelles.
UPDATE 11:28 - Ucraina lucrează ”intens” cu partenerii săi pentru a relua călătoriile aeriene suspendate de aproape doi ani
Ucraina lucrează ”intens” cu partenerii săi pentru a relua călătoriile aeriene suspendate de aproape doi ani, cu accent principal pe Aeroportul Internaţional Boryspil, din apropierea capitalei Kiev, a declarat joi un oficial prezidenţial, citat de Reuters.
Spaţiul aerian al Ucrainei a fost închis brusc de invazia Rusiei din februarie 2022, din cauza riscului de securitate pentru aviaţia civilă, şi oricine vizitează ţara trebuie să folosească căile rutiere sau feroviare dintr-o ţară vecină.
Kievul vede restabilirea călătoriilor aeriene ca pe un obiectiv către o victorie economică.
”Nu vreau să creez aşteptări excesive... dar vă pot spune că lucrăm farte intens pentru a recupera conexiunea aeriană în Ucraina”, a declarat Rostislav Shurma, şef adjunct al biroului prezidenţial al Ucrainei, în timpul unei discuţii la Davos.
Shurma a refuzat să ofere un termen pentru posibila restabilire a călătoriilor aeriene, dar a spus că Ucraina are ”o foaie de parcurs şi un program intern”.
El a declarat că Kievul consultă colegii israelieni cu privire la specificaţiile tehnice pentru a permite procesul de reluare, fără a detalia.
Israelul are o experienţă îndelungată în implementarea sistemelor de apărare aeriană pentru a-şi proteja infrastructura.
”Trebuie să obţinem aprobări de la IATA (International Air Transport Association) şi FAA (Administraţia Federală a Aviaţiei din SUA), ceea ce nu este un caz uşor. Şi depinde mai mult de deciziile îndrăzneţe ale partenerilor internaţionali pe care credem că le vom obţine, ", a spus Shurma.
Un program de asigurare pentru transporturile de cereale prin coridorul Mării Negre, condus de brokerul Marsh McLennan, deschide o nouă filă cu alţi asigurători şi bănci de stat ucrainene, ar putea fi folosit ca un plan pentru restabilirea călătoriilor aeriene, a declarat CEO-ul Marsh McLennan, John Doyle.
”Accentul pe termen scurt trece dincolo de acea facilitate Unity (pentru transporturile de cereale), folosind aceasta ca un plan pentru a sprijini alte aspecte ale economiei. După cum am discutat, călătoriile sunt o parte importantă a acesteia”, a spus el la Davos.
Shurma a spus că Ucraina se gândeşte să redeschidă fie aeroportul Boryspil, fie altul din regiunea de vest a Liovului, dar aeroportul internaţional de lângă Kiev a fost prioritatea.
În decembrie, un Boeing 777-300 a efectuat un zbor tehnic de la Boryspil, semn că infrastructura rămâne în stare de funcţionare.
UPDATE: Macron la Zelenski, vizită la Kiev în februarie
Preşedintele francez Emmanuel Macron, într-o convorbire telefonică cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, „şi-a confirmat intenţia de a vizita Ucraina în februarie” şi a sperat „ca acordul bilateral de securitate să fie încheiat cu această ocazie, în urma angajamentelor asumate la G7 din Vilnius pe 12 iulie”, scrie o notă de la Elysée.
„Preşedintele francez a reiterat sprijinul neclintit al Franţei pentru Ucraina şi hotărârea noastră de a sprijini poporul ucrainean pe termen lung în faţa războiului de agresiune al Rusiei, atât la nivel bilateral, cât şi european”, continuă Elysée, şi „a condamnat escaladarea Rusiei cu atacuri asupra oraşelor ucrainene şi bombardarea fără discernământ asupra civililor, reiterându-şi convingerea că timpul nu este de partea Rusiei”.
Parisul îi răspunde Moscovei: nu sunt mercenari francezi în Ucraina, este o manipulare grosolană
Franţa „nu are mercenari” în Ucraina, asigură Ministerul de Externe de la Paris, după ce Rusia a declarat că a lovit o clădire de „mercenari francezi” la Harkov, în nord-estul Ucrainei. „Franţa nu are „mercenari, nici în Ucraina şi nici în altă parte, spre deosebire de alţii. Aceasta este o nouă manipulare grosolană rusă. Nu trebuie să i se acorde mai multă importanţă decât precedentele sau cele ulterioare care cu siguranţă vor veni”, a fost replica de la Quai d\"Orsay.
Acuzaţiile Moscovei au venit după ce preşedintele Emmanuel Macron a anunţat marţea trecută furnizarea a 40 de rachete Scalp suplimentare către Kiev şi semnarea unui acord de securitate cu Ucraina. Aliaţii Ucrainei au inaugurat astăzi, la Paris, aşa-numita coaliţie de „artilerie” pentru a răspunde nevoilor urgente de arme ale Ucrainei.
NATO: atacuri ruseşti devastatoare, dar ineficiente din punct de vedere militar
„Ultimele atacuri ruseşti în Ucraina au fost devastatoare, dar nu eficiente militar, în timp ce cele ucrainene au fost eficiente: dacă în 2023 am fost prea optimişti, în 2024 nu trebuie să fim excesiv de pesimişti”. Acest lucru a declarat preşedintele Comitetului Militar NATO, amiralul Rob Bauer.
NATO lansează un exerciţiu anti-Rusia cu 90.000 de oameni
NATO a lansat oficial exerciţiul Steadfast Defender 2024. „Este cel mai masiv exerciţiu din ultimele decenii”, a declarat Comandantul Suprem Aliat pentru Europa, generalul Christopher Cavoli. „Steadfast Defender începe săptămâna viitoare şi va dura până în mai, cu participarea a 90.000 de soldaţi aliaţi şi din Suedia. Alianţa îşi va demonstra capacitatea de a apăra zona transatlantică printr-un transfer de trupe din America de Nord, într-un scenariu de răspuns. la o ameninţare militară”, a explicat el.