UPDATE 22:40 - Ambasadoarea SUA la Moscova, Lynne Tracy, a putut să-l viziteze vineri pe jurnalistul Evan Gershkovici, încarcerat în Rusia de la sfârșitul lunii martie 2023 pentru acuzații de spionaj pe care le respinge cu fermitate, potrivit AFP.
Evan Gershkovici, jurnalist la Wall Street Journal, „rămâne neclintit și recunoscător pentru sprijinul prietenilor, familiei și susținătorilor săi”, a precizat pe Telegram ambasada SUA în Rusia, care a cerut din nou „eliberarea imediată” a acestuia.
În decembrie anul trecut, președintele rus Vladimir Putin a declarat că „speră” să ajungă la un „acord” cu Statele Unite privind schimbul de prizonieri, printre care și Evan Gershkovici, confirmând că au fost stabilite contacte cu Washingtonul, care, potrivit lui, trebuie să „ia o decizie adecvată care să convină părții ruse”.
UPDATE 21:40 - Ministrul Odobescu a condamnat, la Davos, atacurile ruse asupra porturilor ucrainene
Oficialul român a condamnat atacurile ruse, "masive" şi "repetate", împotriva civililor ucraineni şi a infrastructurii critice ucrainene, "care reprezintă crime de război". De asemenea, Odobescu a semnalat riscurile pe care aceste atacuri, mai ales cele vizând infrastructura portuară, le ridică pentru securitatea regională, respectiv pentru securitatea României, potrivit Agerpres.
UPDATE 19:05 - Lavrov declară că ofensiva Rusiei împotriva Ucrainei „a curăţat” societatea rusă
„Operaţiunea militară specială a unit societatea noastră ca niciodată până acum şi a contribuit la curăţarea ei de persoanele fără niciun sentiment de apartenenţă la istoria şi cultura rusă”, a declarat joi ministrul rus de externe Serghei Lavrov, utilizând eufemismul oficial pentru a desemna invazia rusă în Ucraina.
UPDATE 18:00 - Franţa dezminte oficial că ar avea ”mercenari” în Ucraina, după ce Rusia a anunțat, marți, că a lovit o clădire din Harkov în care erau desfăşuraţi zeci de ”mercenari francezi”.
”Franţa nu are mercenari nici în Ucraina şi nici altundeva, spre deosebire de alţii Aceasta este o nouă manipulare grosolană rusă. Nu trebuie să i se dea mai multă importanţă decât precedentelor şi următoarelor, care vor apărea imediat”, răspunde Quai d"Orsay, potrivit news.ro.
UPDATE 17:15 - Exporturile ucrainene de cereale maritime ar urma să scadă cu aproximativ 20% în ianuarie față de luna precedentă, din cauza crizei din Marea Roșie și a sărbătorilor de Anul Nou, a declarat joi un înalt oficial guvernamental ucrainean.
„Se pare că ar putea fi în jur de minus 20%. Dar, în orice caz, ar fi un volum foarte substanțial", a declarat acesta pentru Reuters, refuzând să-i fie dat numele din cauza sensibilității subiectului.
UPDATE 16:25 - Forțele rusești au preluat controlul asupra unei așezări numite Vesele din estul regiunii ucrainene Donețk, a afirmat joi Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.
Ministerul nu a oferit detalii despre această așezare. Un sat cu același nume, cu o populație de aproximativ 100 de persoane, este situat la 20 de kilometri nord-est de orașul Bahmut, controlat de Rusia, într-o zonă în care au avut loc lupte intense.
UPDATE 15:40 - Procurorii ruși au cerut joi unui tribunal din Moscova să-l condamne pe cunoscutul naționalist Igor Girkin la cinci ani de închisoare pentru incitare la extremism, a anunțat agenția de presă RIA.
Girkin, considerat în Occident drept un criminal de război, l-a acuzat public pe președintele Vladimir Putin și pe șefii armatei că nu au purtat războiul din Ucraina suficient de dur sau eficient.
UPDATE 14:36 - Războiul a ajutat la "purificarea" Rusiei şi a făcut-o "mai sănătoasă", spune Serghei Lavrov într-o conferinţă de presă de trei ore. El mai susţine că unii dintre adversarii Rusiei îşi schimbă atitudinea în spatele uşilor închise
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, şi-a susţinut joi conferinţa de presă pe care o ţine de obicei la începutul fiecărui an pentru a face bilanţul pe 2023 şi pentru a anunţa obiectivele din 2024. Şeful diplomaţiei ruse, aflat în acest post de aproape 20 de ani, a profitat de cele trei ore în care a vorbit cu presa pentru a reafirma retorica antioccidentală şi narativele Kremlinului, în condiţiile în care Vladimir Putin se pregăteşte să-şi asigure în martie al şaselea mandat în fruntea ţării.
Astfel, potrivit Sky News, Serghei Lavrov a afirmat că "operaţiunea militară specială" a Rusiei în Ucraina a ajutat la "curăţarea" ţării de cei care nu susţin războiul. Răspunzând la o întrebare dacă războiul ar putea afecta rezultatul alegerilor prezidenţiale ruse din martie, el a spus că acest conflict, pornit de Kremlin în februarie 2022, a "adus o anumită purificare a societăţii (ruseşti)".
"Ne-a ajutat să o curăţăm de oamenii care, dintr-un motiv sau altul, nu se simţeau în afinitate cu Rusia, cu istoria şi cultura rusă", a punctat el. "Unii dintre ei au părăsit ţara - alţii au rămas şi s-au răzgândit", a adaugat Lavrov, în condiţiile în care Moscova a profitat de invazia din Ucraina pentru a zdrobi disidenţa internă.
"Majoritatea covârşitoare a societăţii noastre a fost unită, s-a raliat în jurul unei idei comune", susţine şeful diplomaţiei ruse, afirmând că "operaţiunea specială" a făcut ca societatea rusă să fie "mai sănătoasă".
"Am văzut exemple de adevărat eroism, de sacrificiu de sine demonstrat de luptătorii din linia întâi şi de familiile lor, care dau dovadă de solidaritate", a adăugat el.
UPDATE 13:10 - Lavrov acuză o campanie ”agresivă și ilegitimă” împotriva Rusiei. ”Occidentul nu manifestă nici cel mai mic interes de a rezolva războiul”
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a acuzat, în cadrul briefingului anual susținut la Moscova, o campanie „agresivă și ilegitimă” a Occidentului împotriva Rusiei. Acesta susține că Occidentul nu vrea să rezolve problema războiului din Ucraina și adaugă că puterea de lider a SUA este depășită.
SUA și alte națiuni occidentale nu și-au manifestat „cel mai mic interes” pentru a pune capăt războiului, a susținut Serghei Lavrov. „Nu au vrut să ne asculte preocupările”, spune el, conform Sky News.
UPDATE 12:50 - Alertă în Rusia: Toate zborurile au fost suspendate pe aeroportul din Moscova
Toate zborurile au fost suspendate joi pe aeroportul din Moscova. Autoritățile nu au oferit explicații însă este posibil ca decizia să fi fost luată din cauza unei alerte de atac aerian, potrivit Sky News.
Toate zborurile către și dinspre aeroportul Vnukovo din Moscova au fost suspendate pentru un timp, a anunțat presa rusă, preluată de Sky News.
Informația a fost oferită de autorități din domeniul aviatic. Autoritățile civile nu au comentat incidentul.
Decizia este luată uneori ca măsură de precauție în cazul amenințării cu lovituri cu drone ucrainene.
UPDATE 8:15 - Ministerul rus al Apărării a anunţat joi dimineaţă că unităţile sale de apărare aeriană au interceptat şi distrus o dronă ucraineană deasupra regiunii Moscova şi o a doua deasupra regiunii Leningrad, care înconjoară al doilea oraş ca mărime al ţării, Sankt Petersburg, relatează Reuters.
Incidentele ar fi avut loc în jurul orei locale 1.30 (0.30, ora României).
Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, declarase anterior pe Telegram că unităţile de apărare aeriană au doborât o dronă în timp ce aceasta se îndrepta spre capitală. Fragmentele au atins solul, dar nu s-au înregistrat pagube sau victime.
Atacul asupra regiunii Leningrad a vizat un terminal petrolier de la Marea Baltică, potrivit publicaţiei ruse SHOT, care a citat surse anonime.
Autorităţile ruse au raportat, de asemenea, un nou atac cu rachete asupra oraşului Belgorod, situat în apropiere de graniţa ruso-ucraineană. Guvernatorul regional Viaceslav Gladkov a declarat că apărarea aeriană a doborât toate cele 10 rachete, dar că o persoană a fost rănită.
UPDATE - Chiar dacă președintele SUA, Joe Biden, și principalii lideri ai Congresului din ambele partide urmează să se întâlnească, președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, a declarat că nu este momentul potrivit pentru un acord privind imigrația și problemele de frontieră care ar putea deschide calea aprobării unui nou ajutor pentru Ucraina.
Biden a cerut o întâlnire bipartizană a liderilor de top pentru a încerca să ajungă la un acord privind problemele de frontieră, ajutorul pentru Ucraina și alte probleme legate de cheltuieli.
Statele Unite sunt blocate de luni de zile în lupte interne pe tema cheltuielilor, care datează încă de la înlăturarea fostului președinte al Camerei, Kevin McCarthy, în octombrie 2023.
Republicanii din Senat au blocat în decembrie aprobarea unui ajutor de 61,4 miliarde de dolari pentru Ucraina, în mare parte din cauza îngrijorărilor legate de faptul că proiectul de lege nu conținea măsuri de securitate la frontieră.
"Nu cred că acum este momentul pentru o reformă cuprinzătoare a imigrației, deoarece știm cât de complicat este. Trebuie să ne securizăm propria frontieră înainte de a vorbi despre a face orice altceva", a declarat Johnson.
"Îi voi spune președintelui ceea ce vă spun tuturor, ceea ce am spus poporului american: graniță, graniță, graniță", a spus Johnson.
Celelalte comentarii ale lui Johnson cu privire la Ucraina au indicat că preocupările sale cu privire la capacitatea de a trece un nou ajutor nu s-au limitat la problemele de frontieră. Republicanii au o majoritate foarte redusă în Camera Reprezentanților, iar unii membri au declarat că se opun în mod categoric unui nou ajutor pentru Ucraina, indiferent de compromisurile privind frontiera și imigrația.
Casa Albă nu are, de asemenea, un plan strategic pentru rolul SUA în Ucraina, a declarat Johnson.
"Care este finalul jocului și strategia în Ucraina? Trebuie să știm că Ucraina nu va fi un alt Afganistan", mai spune el.