UPDATE 23:55 - Elveţia a acceptat să organizeze la cererea Ucrainei un "summit" la nivel înalt pe tema păcii, au anunţat luni preşedinţii celor două ţări într-o conferinţă de presă la Kehrsatz, în apropiere de Berna, capitala Ţării Cantoanelor, scrie AFP.
Dar preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat imediat că Rusia nu va fi binevenită la summit.
"În ceea ce priveşte ţările care doresc să participe, suntem deschişi tuturor, tuturor ţărilor din lume care ne respectă suveranitatea şi integritatea teritorială. Astfel putem deduce cine va fi invitat", a spus el, ca răspuns la o întrebare a unui jurnalist despre posibila participare a Rusiei la summit.
UPDATE 22:50 - Ucrainenii continuă să ceară guvernului să demobilizeze soldații epuizați care luptă de aproape doi ani
Membrii familiilor soldaților aflați de peste doi ani pe front cer în permanență ca aceștia să fie lăsați la vatră. Dar, în condițiile în care Rusia continuă să arunce un număr uriaș de efective în războiul său împotriva Ucrainei, demobilizarea soldaților fără o nouă campanie de mobilizare în țară ar lăsa Ucraina extrem de vulnerabilă la noi ofensive rusești.
UPDATE 21:20 - Zelenski s-a întâlnit astăzi cu omologul său elvețian, Viola Amherd. Cei doi lideri au convenit să înceapă pregătirile pentru desfășurarea Summit-ului Global pentru Pace.
„Sunt recunoscător doamnei președinte și echipei sale pentru că au fost de acord că echipele noastre vor începe pregătirile pentru organizarea Summitului Global pentru Pace în Elveția – la nivel de lideri – începând de mâine”.
Amherd a spus că Elveția va continua să pledeze pentru o pace de încredere și durabilă în Ucraina.
UPDATE 20:30 - Ucraina a distrus cel puțin șapte avioane rusești de la începutul lunii decembrie, o lovitură semnificativă pentru Rusia.
Comandantul șef Valerii Zaluzhnyi a confirmat luni că Ucraina a distrus un avion militar de observare militar rus Beriev A-50 și un avion Ilyushin Il-22 Doborârea a avut loc la mai puțin de o lună după ce Ucraina a doborât patru avioane rusești în decurs de o săptămână - trei avioane de luptă-bombardiere supersonice rusești Su-34 și un avion de luptă-bombardier Su-34, în apropiere de Mariupol.
UPDATE 19:10 -Volodimir Zelenski urmează să se întâlnească cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la forumul de la Davos, scrie The Kyiv Independent.
UPDATE 18:10 - Germania pregăteşte diferite scenarii ca urmare a ameninţării ruse, a declarat luni Ministerul Apărării german, după ce tabloidul Bild a publicat un document clasificat al armatei germane care nu exclude o escaladare împotriva NATO în acest an şi o ipotetică confruntare în 2025.
„Luarea în considerare a diverselor scenarii, chiar dacă sunt extrem de improbabile, face parte din practica militară de zi cu zi, în special în timpul antrenamentelor armatei", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Arne Collatz, într-o conferinţă de presă.
UPDATE 17:00 - Lovitură pentru exportul de cereale din Ucraina
Cinci state membre UE din Europa de Est, printre care şi România, cer Comisiei Europene să introducă taxe de import pentru cerealele din Ucraina, citând concurenţa incorectă creată de aceste cereale, a anunţat luni Ministerul ungar al Agriculturii, transmite Reuters, relatează Agerpres.
Într-un comunicat de presă, Ministerul ungar al Agriculturii a informat că miniştrii Agriculturii din Bulgaria, Polonia, Ungaria, România şi Slovacia au trimis o scrisoare Comisiei Europene în care îi cer să introducă taxe de import pentru cerealele din Ucraina, susţinând că produsele agricole ieftine din Ucraina le afectează pieţele lor de export.
UPDATE 14:20 - Kremlin: Discuţiile de la Davos cu privire la Ucraina nu vor duce la nimic cât timp Rusia nu ia parte la ele
Discuţiile de la Davos cu privire la propunerile de pace ale Ucrainei nu vor duce la nimic cât timp Rusia nu ia parte la ele, a afirmat luni Kremlinul, consemnează Reuters.
"Sunt pur şi simplu discuţii de dragul discuţiilor", a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat în legătură cu acest subiect.
"Acest proces nu poate urmări să obţină un rezultat specific dintr-un motiv evident - noi nu participăm. Fără participarea noastră, orice discuţii sunt lipsite de orice perspectivă de a duce la vreun rezultat", a conchis acesta.
UPDATE 12:33 - Kievul anunță doborârea avionului-spion folosit la coordonarea atacurilor cu rachete asupra Ucrainei
Forțele ucrainene au doborât o aeronavă-spion A-50 a Rusiei, echivalentul rusesc al avionului NATO AWACS. Avionul rusesc a fost doborât deasupra Mării Azov, conform unor surse militare ucrainene citate de RBC Ukraine. De asemenea, ucrainenii au reușit să distrugă un avion rusesc de comandă și control Iliușin Il-22M, informează Kyiv Independent.
Șeful armatei ucrainene, generalul Valerii Zalujnîi, a confirmat pe contul său de Telegram, doborârea celor două avioane.
UPDATE 10:42 - ONU intenționează să strângă 4.2 miliarde de dolari pentru ucraineni în 2024
Naţiunile Unite au anunţat luni că au nevoie de 4,2 miliarde de dolari în acest an pentru ajutorul umanitar pentru Ucraina şi pentru milioanele de refugiaţi care au părăsit această ţară din cauza invaziei ruse începând cu februarie 2022, informează AFP.
"Recentul val de atacuri ne reaminteşte costul devastator al acestui război pentru civili, într-un moment când o iarnă viguroasă sporeşte nevoia urgentă pentru un ajutor umanitar ce salvează vieţi", subliniază ONU.
Potrivit Naţiunilor Unite, 14,6 milioane de persoane vor avea nevoie de ajutor umanitar în Ucraina în acest an, ceea ce înseamnă 40% din populaţie.
Apelul la donaţii pentru Ucraina se ridică la 3,1 miliarde de dolari pentru 2023, însă au fost finanţate doar în proporţie de 64%. În acest an, ONU a decis să revizuiască în scădere, alegând să se concentreze pe nevoile cele mai urgente.
"Sute de mii de copii trăiesc în localităţi din prima linie, îngroziţi, traumatizaţi sau privaţi de lucrurile cele mai elementare", a explicat într-un comunicat secretarul general adjunct pentru probleme umanitare, Martin Griffiths.
UPDATE La Davos, Umerov a cerut retragerea trupelor ruse
Ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a propus crearea unui grup de lucru internaţional la nivelul miniştrilor apărării şi al consilierilor de securitate naţională, pentru a dezvolta în comun un mecanism de retragere a trupelor ruse din Ucraina. Umerov a afirmat acest lucru în cadrul celei de-a patra întâlniri a consilierilor de securitate naţională privind formula de pace ucraineană, prezentând participanţilor al şaselea punct al iniţiativei: „Retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei”.
Ştirea a fost dată de agenţia ucraineană Ukrinform. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Umerov a scris că formula de pace propusă de preşedintele Volodimir Zelenski uneşte 83 de ţări. A patra întâlnire a consilierilor de securitate naţională şi politică externă a avut loc pe 14 ianuarie, în oraşul elveţian Davos, cu participarea şefului biroului preşedintelui Ucrainei, Andri Yermak.
La eveniment au participat reprezentanţi ai 81 de ţări şi organizaţii internaţionale. Ordinea de zi a întâlnirii a inclus examinarea a cinci puncte ale Formulei de pace a Ucrainei, şi anume: retragerea trupelor ruse, restabilirea justiţiei, securitatea mediului, prevenirea reapariţiei războiului şi confirmarea încheierii războiului.
Rusia: poetul disident Rubinstein a murit lovit de maşină
Poetul rus Lev Rubinstein, intelectual disident în perioada sovietică şi foarte critic la adresa actualului preşedinte, a murit duminică, la vârsta de 76 de ani, la câteva zile după ce a fost lovit la Moscova. Fiica lui a anunţat tragica veste. „Tatăl meu, Lev Rubinstein, a murit”, a scris Maria Rubinstein pe blogul ei, Live Journal, citată de presa rusă. Pe 8 ianuarie, poetul a fost lovit de o maşină în timp ce traversa o stradă din capitală şi a fost internat în condiţii foarte grave. Potrivit Departamentului Transporturilor din Moscova, proprietarul maşinii a fost implicat în 19 încălcări rutiere în ultimele 12 luni.
Rubinstein, născut în 1947 la Moscova, a studiat bibliotecar şi a fost una dintre figurile scenei literare sovietice din anii 1970 şi 1980. Este considerat unul dintre fondatorii mişcării „conceptualiste”, care a batjocorit doctrina oficială. După dezintegrarea Uniunii Sovietice, notorietatea sa a crescut, a publicat la mai multe edituri de renume şi a lucrat ca jurnalist, fără a-şi ascunde criticile la adresa preşedintelui rus Vladimir Putin.
În martie 2022, împreună cu alţi scriitori ruşi, el a semnat o scrisoare deschisă în care a numit ofensiva armatei ruse în Ucraina drept „război criminal” şi criticând „minciunile Kremlinului”.
UPDATE Paris şi Berlin alături de Kiev „atâta timp cât este necesar”
Franţa şi Germania vor continua să sprijine Ucraina „atâta timp cât va fi necesar”: acest lucru a fost subliniat la Berlin de noul ministru francez de Externe, Stephane Sejourne, şi omologul său german, Annalena Baerbock. „Suntem pe deplin de acord că trebuie să sprijinim ucrainenii atâta timp cât este necesar”, a declarat ministrul francez la o conferinţă de presă susţinută împreună cu ministrul german. Baerbock a spus că vor rămâne „de partea Ucrainei atâta timp cât va fi necesar, până când Rusia se va retrage” de pe teritoriul ucrainean. Dar a avertizat că preşedintele rus Vladimir Putin „nu vrea să se oprească” în război şi „nu se va opri”
UPDATE Zelenski va vorbi la Forumul de la Davos pe 16 ianuarie
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se va afla la Davos, unde va susţine un discurs special la Forumul Economic Mondial pe 16 ianuarie. Acest lucru a fost raportat de RBC-Ucraina, citând serviciul de presă al forumului, potrivit căruia liderul ucrainean va susţine un discurs special pe tema „Realizarea securităţii şi a cooperării într-o lume fragmentată”. Potrivit unor mass-media occidentale, preşedintele ucrainean va fi şi el la Berna, iar vizita ar trebui să dureze cel puţin două zile.