UPDATE 18:28 -De la începutul conflictului din Ucraina, 4.455 de ucraineni au solicitat azil în România / Din 18 martie 2022 au fost emise peste 150.00 de permise de şedere, iar 61 au fost acordate în ultimele 24 de ore
Ministerul Afacerilor Interne a transmis că, de la începerea conflictului din Ucraina, 4.455 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România. De asemena din 18 martie 2022 şi până în prezent au fost emise 150.258 permise de şedere pentru beneficiarii protecţiei temporare, 61 fiind acordate în ultimele 24 de ore.
Aproximativ 205.000 de persoane au intrat în ţara noastră în ultimele 24 de ore, iar dintre acestea peste 9.500 au fost cetăţeni ucraineni, au anunţat reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne.
“În ceea ce priveşte traficul prin punctele de trecere a frontierei, în ultimele 24 de ore, în ţara noastră au intrat 55.026 de mijloace de transport şi 205.383 persoane, dintre care 9.518 cetăţeni ucraineni”, au transmis sâmbătă, reprezentanţii MAI.
UPDATE 15:30 - Președintele Volodimir Zelenski a impus sancțiuni împotriva persoanelor și companiilor care prejudiciază interesele Ucrainei, transmite serviciul rusesc al BBC.
Pe lângă ruși, au intrat sub incidența sancțiunilor și persoane cu cetățenie ucraineană, letonă și cipriotă. În total, au fost impuse sancțiuni împotriva a 51 de persoane.
Activele lor în Ucraina sunt blocate, licențele lor sunt anulate, iar orice operațiuni comerciale și tranzitul de resurse prin țară sunt interzise, se arată într-un decret semnat de Zelenski.
UPDATE 14:50 - Ministrul estonian de interne Lauri Laanemets a declarat că Estonia este pregătită să ajute la mobilizarea cetățenilor ucraineni dacă Kievul va solicita acest lucru, potrivit ziarului estonian Postimees, citat de The Kyiv Independent.
„Știm unde locuiesc acești oameni în Estonia. Suntem pregătiți să ajutăm la aducerea acestor oameni din Estonia în Ucraina, dacă au nevoie", a declarat Laanemets, potrivit ziarului.
UPDATE 13:20 - Germania a transferat un ajutor militar suplimentar Ucrainei, inclusiv muniție pentru tancuri, echipamente de deminare și tunuri antiaeriene, a anunțat guvernul de la Berlin, potrivit The Kyiv Independent.
Germania a sprijinit în mod constant Ucraina cu livrări de arme și echipamente de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei. Livrările provin de la armata germană și de la contracte guvernamentale cu companii private.
UPDATE 12: 40 - Progresele recente ale Rusiei în apropiere de Avdiivka, precum și în jurul altor orașe precum Kupiansk, Bahmut și Marinka, sunt o dovadă a faptului că Rusia a preluat cu fermitate inițiativa pe o mare parte a câmpului de luptă, după slăbirea contraofensivei ucrainene, spun analiștii citați de New York Times. Forțele rusești și-au folosit avantajul numeric pentru a obține mici câștiguri teritoriale de-a lungul frontului estic din Ucraina în ultimele săptămâni, determinând autoritățile ucrainene să ia în considerare o nouă mobilizare, a până la 500.000 de soldați, pentru anul viitor.
UPDATE 11:45 - Forțele ucrainene au doborât vineri seară nouă drone rusești de tip Shahed în regiunile Odesa și Khmelnytskyi , au anunțat Forțele Aeriene ucrainene.
Șapte drone au fost distruse deasupra regiunii Odesa, iar alte două au fost doborâte deasupra regiunii Khmelnytskyi, potrivit autorităților regionale. Nu au fost raportate victime în atacurile de vineri seară.
Guvernatorul regiunii Odesa, Oleh Kiper, a declarat că una dintre explozii a avariat ferestrele unei instituții de învățământ din districtul Odesa.
UPDATE 10:40 - Rusia a pierdut peste 350.000 de soldați în Ucraina Rusia a pierdut 1.040 de soldaţi în ultimele 24 de ore, a anunțat sâmbătă Statul Major General al Forțelor Armate ucrainene. Potrivit sursei citate, Rusia a pierdut în total 352.390 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei sale la scară largă.
UPDATE 9:30 - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și oficiali militari au declarat că forțele țării au doborât vineri trei avioane de vânătoare rusești Su-34 pe frontul de sud, salutând acest lucru ca pe un succes în războiul care durează de 22 de luni, informează Reuters.
UPDATE 7:20 - Statele Unite ale Americii vin cu amenințări în fața țărilor care sprijină Rusia în războiul cu Ucraina. Acestea ar risca să piardă sprijinul financiar american.
Țările de Jos vor livra Ucrainei 18 avioane de luptă F-16 pentru a ajuta țara în lupta împotriva forțelor Rusiei, a anunțat vineri guvernul olandez, relatează Reuters.
„Astăzi l-am informat pe președintele Zelenski despre decizia guvernului nostru de a pregăti o livrare inițială de 18 avioane de luptă F-16 în Ucraina”, a declarat premierul interimar Mark Rutte într-o postare pe platforma de socializare X.
„Livrarea de F-16 este unul dintre cele mai importante elemente ale acordurilor încheiate privind sprijinul militar pentru Ucraina”.
Livrarea avioanelor de luptă așteaptă încă un permis de export din partea ministerului olandez al Afacerilor Externe și a îndeplinirii criteriilor de personal și infrastructură din Ucraina, a adăugat Rutte fără a oferi un calendar pentru aceste decizii.