UPDATE 23:10 - Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a declarat miercuri, în conferinţa de la Sinaia, că reconstrucţia Ucrainei trebuie să reprezinte o prioritate la nivel global, relatează Agerpres.
UPDATE 21:45 - Liderii Uniunii Europene vor ajunge probabil săptămâna aceasta la un acord în ceea ce privește cei 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, deoarece urmează să vină într-un pachet cu alți bani de care va beneficia Ungaria, care a amenințat că va bloca ajutorul UE pentru Kiev, a declarat comisarul UE pentru buget Johannes Hahn, relatează Reuters.
UPDATE 20:00 - Preşedintele Volodimir Zelenski, aflat miercuri la Oslo, a dezvăluit ce a discutat cu premierul ungar Viktor Orban duminică, când au fost filmați discutând la învestirea președintelui argentinian Javier Milei.
UPDATE 19:00 - Rusia a avertizat tranșant că va ataca țările occidentale cu rachete dacă avioanele de vânătoare F-16 recent donate Ucrainei vor avea baza pe teritoriul NATO.
Într-o declarație incendiara, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a avertizat că aeronavele F-16 din țările membre ale NATO vor fi considerate ținte legitime. Ea a subliniat că posibila desfășurare a avioanelor de luptă din a patra generație în Polonia, Slovacia și România reprezintă o adâncire a NATO în conflictul ucrainean. Declarația aceasta ridică și mai mult tensiunile deja ample dintre Rusia și Alianța Nord-Atlantică, având consecințe semnificative asupra securității regionale.
„S-au pus multe întrebări despre transferul avioanelor de luptă F-16 către Ucraina“, a declarat Zaharova, în vârstă de 47 de ani.
"Aș dori să spun că statele membre NATO continuă, după cum înțelegeți, să înarmeze intensiv Ucraina, iar furnizarea de avioane de luptă tactice este următoarea mișcare. Având în vedere faptul că o parte semnificativă a infrastructurii aerodromurilor din Ucraina a fost distrusă, este posibil ca aceste avioane de luptă americane să fie staționate în afara țării, în Polonia, Slovacia și România. Astfel, Alianța Nord-Atlantică se adâncește tot mai mult în conflictul ucrainean”, a subliniat purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse.
UPDATE 17: 50 - Guvernul Danemarcei va prezenta joi parlamentului un nou pachet de sprijin pentru Ucraina în valoare de 1 miliard de euro, a declarat miercuri premierul Mette Frederiksen, la o conferință de presă la Oslo cu liderii nordici și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează The Guardian.
UPDATE 16:20 - Norvegia a dezvăluit pe 13 decembrie un nou ajutor pentru Ucraina, ca parte a unui plan de sprijin multianual anunțat anterior, care include echipamente de apărare aeriană, asistență umanitară și producție sporită de muniție, relatează Kyiv Independent.
UPDATE 15:02 - Premierul ungar Viktor Orban şi-a reafirmat miercuri opoziţia fermă faţă de declanşarea negocierilor de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană, poziţie care nu ar urma să fie influenţată de aşteptata deblocare de fonduri europene pentru Budapesta, transmite AFP.
"Cu privire la subiectele de înaltă importanţă politică, nu ne-am schimbat niciodată opinia în funcţie de un sprijin financiar primit sau nu", a declarat şeful executivului ungar într-un interviu acordat cotidianului pro-guvernamental Mandiner.
UPDATE 14:00 - Blocada camioanelor ucrainene continuă. Aproximativ 2.600 de camioane ucrainene au rămas blocate miercuri la granița dintre Polonia și Ucraina în condițiile în care blocada instaurată de camionagii polonezi ține traficul blocat în trei puncte de trecere a frontierei.
UPDATE 13:00
Elon Musk spune că Ucraina a pierdut definitiv Crimeea, Donbasul și alte teritorii ocupate de ruși și are nevoie de un acord de pace.
Elon Musk agreed that Ukraine has lost Crimea, Donbas and other occupied territories forever and needs a peace deal. pic.twitter.com/muyNeSzEsv
— NEXTA (@nexta_tv) December 13, 2023
UPDATE 12:06
Prim-ministrul ucrainean, Denys Shmyhal, a apreciat, miercuri, sprijinul primit de ţara sa din partea României, prin care trec în prezent 70% din cerealele exportate de Ucraina, transmite Agrepres.
„Parteneriatul nostru este larg şi cuprinzător. Apreciem măsurile luate de România cu privire la aspecte financiare, sancţiuni. Cooperarea pe partea de logistică este deosebit de importantă, asigurăm coridor de transport pentru exportul Ucrainei. În prezent, 70% din cerealele noastre se exportă prin România. Astfel, Ucraina continuă să fie un garant al securităţii alimentare globale”, a spus prim-ministrul Ucrainei, în mesajul video transmis participanţilor la conferinţa internaţională „Reconstrucţia Ucrainei şi rolul strategic al României”, organizată la Sinaia.
UPDATE 11:29
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit miercuri la Oslo într-o vizită surpriză pentru a se întâlni cu liderii celor cinci ţări nordice, aflate printre principalii donatori pentru Ucraina în apărarea sa contra Rusiei, a anunţat guvernul norvegian, potrivit AFP.
"Îi urez lui Volodimir Zelenski un bun-venit călduros în Norvegia. Norvegia continuă să susţină lupta Ucrainei pentru apărarea sa", a declarat prim-ministrul Jonas Gahr Store într-un comunicat.
Zelenski se va întâlni mai întâi cu Store, după care va participa la o reuniune cu liderii celor cinci ţări nordice: Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia, Suedia.
Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy arrived in Oslo
— NEXTA (@nexta_tv) December 13, 2023
He will meet with the heads of Denmark, Iceland, Finland, Sweden and Norway, as well as Norwegian King Harald V during the Ukraine-Northern Europe summit. pic.twitter.com/YljY9DyQXl
UPDATE 10:00
Șansele Ucrainei de a ieși învingătoare în fața Rusiei par să se risipească. Casa Albă a anunțat că va oferi Kievului un nou ajutor militar, de mică valoare, dar că acesta ar putea fi printre ultimele. Președintele Joe Biden nu s-a ferit să critice decizia Congresului, catalogând-o drept "un cadou de Crăciun" făcut lui Vladimir Putin.
Zelenskyy published a video from the meeting with Biden
— NEXTA (@nexta_tv) December 13, 2023
"Our goals for 2024 are clear - protection for our people, strengthening of air defense, depriving terrorists of air superiority, joint weapons production, further isolation of Russia and use of frozen assets," he wrote. pic.twitter.com/9S3QNiISaT
UPDATE 9:35
”Următoarea ţară pe care Rusia ar putea să o atace va fi o ţară europeană, nu va fi altundeva”, a declarat, pentru POLITICO, ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba.
Ministrul de Externe de la Kiev a cerut, în timp ce liderii europeni se pregătesc să ia decizii istorice privind Ucraina, ca aceştia să nu aştepte până când o hotărâre privind ajutorul militar şi umanitar vine de la Statele Unite, unde sprijinul pentru Ucraina se clatină.
”Europa oferă mult sprijin şi are capacitate să continue să îl asigure”, a declarat ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba pentru POLITICO, în timpul unui interviu acordat marţi la Bruxelles.
”Dar acest tip de dependenţă psihologică faţă de poziţia Statelor Unite este de asemenea un element al jocului”, a afirmat el.
Cel puţin 34 de persoane au fost rănite, iar locuinţe şi un spital pentru copii au fost avariate în al doilea atac cu rachete al Rusiei asupra Kievului de săptămâna aceasta, au afirmat, miercuri, oficiali ucraieneni, în timp ce preşedintele Volodimir Zelenski a pledat, la Washington, pentru mai mult ajutor pentru ţara sa, scrie Reuters.
Sistemele de apărare anti-aeriană ale Ucrainei au doborât toate rachetele care au ţintit capitale în jurul orei 3.00 a.m. (01.00 GMT), a declarat pe Telegram Serghei popko, şeful administraţiei militare a Kievului. Scara completă a atacului nu era deocamdată clară.
Resturile care au căzut au provocat răni şi distrugeri în trei dintre districtele Kievului de pe partea estică a râului Nipru, care trece prin capitală, au afirmat oficialii.
Ferestre şi intrări au fost spulberate de resturi la un spital pentru copii din districtul Niprovski din Kiev, dar potrivit primelor estimări nu sunt victime, a afirmat, pe Telegram, primarul Vitali Klitschko.