UPDATE 22.00 - Vladimir Putin a semnat vineri un decret prin care a ordonat o creştere cu 15% a numărului de soldaţi din armata rusă, Moscova invocând drept motiv al acestei creşteri "ameninţări sporite" din cauza conflictului din Ucraina.
Potrivit agenţiei TASS, care citează documentul postat vineri pe site-ul Kremlinului, decretul lui Vladimir Putin echivalează cu o creştere de aproape 170.000 de soldaţi. Potrivit decretului, armata va avea 2,2 milioane de membri, dintre care 1,32 milioane de soldaţi.
Decretul anterior, datând din august 2022, stabilea numărul planificat de membri ai armatei la 2 milioane, dintre care 1,15 milioane de soldaţi.
UPDATE 20:35 - Anchetatorii ruşi confirmă un "act terorist", după ce Ucraina a revendicat sabotaje feroviare în Extremul Orient rus.
Serviciul Ucrainean de Securitate (SBU) a desfăşurat două operaţiuni de sabotaj asupra trenurilor ruseşti care transportă carburant în regiunea Buriatia, în Extremul Orient rus, a declarat vineri pentru France Presse o sursă din structura militară de la Kiev, în timp ce ziarul rus Kommersant a scris, potrivit Reuters, că anchetatorii ruşi au stabilit că incendierea unui tren miercuri în cel mai lung tunel feroviar al Rusiei este rezultatul unui act terorist efectuat de autori neidentificaţi.
Primul atac a fost efectuat în noaptea de miercuri spre joi în tunelul Bessolov din republica Buriatia, unde au fost detonate patru dispozitive explozive la trecerea unui tren care transporta carburant, apoi a fost executat un al doilea sabotaj asupra asupra unei căi ferate alternative pe unde a fost deviat traficul după primul sabotaj, afirmă sursa de la Kiev. Aceasta susţine că deflagraţia în cel de-al doilea sabotaj a fost declanşată în momentul în care un tren cu carburant "traversa un pod înalt de 35 de metri", fiind vorba despre podul Certov. Kievul urmăreşte astfel să scoată din funcţiune respectiva linie de cale ferată ce face legătura cu China şi Mongolia, mai spune aceeaşi sursă.
UPDATE 20.00 - Ministrul rus de externe Serghei Lavrov i-a acuzat de „laşitate” pe şeful diplomaţiei europene Josep Borrell şi pe secretarul de stat american Antony Blinken pentru că nu au participat alături de el la o reuniune a Organizaţiei de Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), care se încheie vineri la Skopje.
UPDATE 17.00 - Fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko a declarat că a fost împiedicat să părăsească țara vineri dimineață, în ceea ce el a descris ca fiind o încercare motivată politic de a-i întrerupe activitatea.
Poroșenko, care a condus Ucraina din 2014 până în 2019 și care este acum deputat al opoziției, a postat o înregistrare video cu el însuși la un punct de trecere a frontierei cu Polonia, spunând că a fost refuzat și ținând în mână documente care, potrivit lui, arătau că are permisiunea oficială de a trece.
În conformitate cu legea marțială, oficialii ucraineni trebuie să obțină o aprobare specială pentru a călători în străinătate.
UPDATE 16.00 - UE are deja un acord de asociere cu Ucraina, a declarat vineri Consiliului European, Charles Michel, după ce a fost solicitat de Reuters să comenteze solicitarea Ungariei de a semna un „parteneriat strategic" cu Kievul înainte de a începe negocierile de aderare.
„Avem un acord de asociere cu Ucraina, care oferă o mulțime de posibilități pentru o cooperare strânsă cu Ucraina. În decembrie, vom avea o dezbatere aprofundată cu cei 27 de colegi pentru a evalua ce decizie vom lua”, a spus Michel.
UPDATE - 14:56
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, spune că războiul cu Rusia se află într-o nouă etapă, iar iarna ar urma să complice luptele, după o contraofensivă de vară care nu a dat rezultatele scontate din cauza lipsei persistente de arme şi de forţe terestre, relatează Associated Press.
Totuşi, în ciuda eşecurilor, el a spus că Ucraina nu va renunţa.
"Avem o nouă fază a războiului, iar acesta este un fapt", a declarat Zelenski într-un interviu exclusiv acordat joi agenţiei The Associated Press în Harkov, în nord-estul Ucrainei, unde preşedintele a venit într-un tur al zonelor de război, menit să ridice moralul în regiune. "Iarna, în general, este o nouă fază a războiului", adaugă el.
Întrebat dacă este mulţumit de rezultatele contraofensivei, Zelenski a dat un răspuns elaborat. "Uite, nu dăm înapoi, sunt mulţumit. Luptăm cu a doua (cea mai bună) armată din lume, sunt mulţumit", a spus el, referindu-se la armata rusă. Dar a adăugat: "Pierdem oameni, nu sunt mulţumit. Nu am primit toate armele pe care le doream, nu pot fi mulţumit, dar nici nu mă pot plânge prea mult".
UPDATE 13:09
Serviciul Federal de Securitate din Rusia (FSB) a anunţat vineri arestarea unui cetăţean ruso-italian, acuzându-l că ar fi comis şi pregătit atacuri în Rusia în favoarea Ucrainei, potrivit AFP.
"Un rezident ruso-italian, implicat în acte de sabotaj şi acţiuni teroriste asupra unor obiective de infrastructură militară şi de transport în regiunea Riazan", la circa 200 km sud-est de Moscova, a fost arestat, a indicat FSB într-un comunicat.
Acesta este un locuitor din Riazan, născut în 1988, care - potrivit FSB- ar fi mărturisit că a fost recrutat de Serviciul de informaţii militar ucrainean în februarie şi ar fi urmat un antrenament în acţiuni de sabotaj în Letonia, asigurat de serviciile speciale letone, înainte de a reveni în Rusia după o lună.
La 20 iulie, "din ordin mentorului său din Serviciul de informaţii militare ucrainean, el a fabricat dispozitive explozive artizanale, le-a plasat pe patru drone şi a comis un atac împotriva aerodromului militar din Diaghiliovo", în Riazan, afirmă FSB.
UPDATE 12.40
Cel puțin 12 soldați ruși au fost uciși și opt au fost răniți de o explozie produsă la un centru de antrenament din sudul Rusiei, a anunțat joi, 30 noiembrie, presa locală, citând trei surse guvernamentale anonime, relatează The Moscow Times.
Soldații ar fi fost uciși într-o explozie accidentală pe 3 noiembrie la terenul de antrenament militar Kuzmin din regiunea Rostov, a scris site-ul de știri 161.ru. Potrivit sursei citate, Comitetul de Investigații al Rusiei a lansat o anchetă privind incidentul.
UPDATE 10:00
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a insistat ca ridicarea de fortificaţii să fie accelerată în sectoarele-cheie ale frontului aflate sub presiunea trupelor ruse, în special în estul Ucrainei, punctul central al avansării Moscovei la 21 de luni de la începutul invaziei, informează vineri Reuters.
Zelenski şi-a lansat apelul după ce a vizitat poziţiile ucrainene în nord-est, unul din mai multe sectoare în care forţele ruse au încercat să avanseze recent şi să recucerească zonele preluate sub control de trupele ucrainene cu un an în urmă. El a spus că una dintre întâlnirile pe care le-a avut cu comandanţii s-a referit la fortificaţii.
"În toate sectoarele majore unde este nevoie de întărire, ar trebui să existe un impuls şi o accelerare a construcţiei de structuri" de apărare, a declarat Zelenski în discursul său video către populaţie de joi seara.
"Aceasta înseamnă desigur că cea mai mare atenţie trebuie acordată direcţiilor Avdiivka, Mariinka şi altor sectoare din regiunea Doneţk. În regiunea Harkov, aceasta înseamnă sectorul Kupiansk şi linia Kupiansk-Lîman", a indicat el.
Rușii au efectuat o lovitură aeriană asupra orașului Toretsk din regiunea Donețk, ucigând o persoană în seara zilei de 30 noiembrie.
”O persoană a fost ucisă. Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență și Poliția Națională au salvat două persoane de sub dărâmături. Alte trei persoane au fost rănite”, precizează Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina.
Procuratura din regiunea Donețk a raportat trei civili răniți.
”Trei oameni au fost salvați de sub dărâmături: doi bărbați de 44 și 70 de ani și o femeie de 87 de ani. Aceștia au fost duși la o unitate medicală cu contuzii și o fractură”, spun reprezentanții procuraturii, potrivit Pravda.