UPDATE 22:10 - Pericolele cresc în jurul centralelor nucleare ucrainene din cauza apropierii luptelor şi a întreruperilor de curent, a avertizat miercuri directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, relatează AFP.
"Sunt numeroase pericole care se înmulţesc şi care sunt acolo până la sfârşitul conflictului", a declarat Grossi presei, în marja unei vizite la un loc prevăzut pentru depozitarea de deşeuri radioactive la Bure, în estul Franţei.
Centrala nucleară Zaporojie, sudul Ucrainei, se află sub controlul ruşilor de la invazia ţării, la începutul anului 2022.
UPDATE 20:25 - Franța intenționează să finalizeze un acord bilateral de garantare a securității cu Ucraina la începutul anului 2024, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al ministerului său de externe, relatează Reuters.
Parisul negociază de câteva luni cu Kievul acordul care vizează înțelegerea asupra liniilor generale de sprijin financiar, umanitar și militar pe termen lung, a declarat Anne-Claire Legendre reporterilor într-un briefing de presă săptămânal.
UPDATE 19:15 - Polonia a anunțat miercuri „controale consolidate” asupra camioanelor ucrainene care se întorc în Ucraina, în încercarea de a calma nemulțumirea șoferilor polonezi de camioane care protestează împotriva „concurenței neloiale” din partea colegilor lor ucraineni, relatează Agerpres.
UPDATE 18:10 - Un bărbat care a scris cu degetul „Nu războiului” pe un turnichet acoperit cu zăpadă la intrarea pe un patinoar din parcul Gorki din Moscova a fost condamnat la 10 zile de închisoare, relatează Reuters.
UPDATE 17:30 - Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a afirmat miercuri că, „în circumstanţele actuale”, aderarea Ucrainei la NATO este exclusă de către statele membre, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres. „Aliaţii au spus clar că în circumstanţele actuale aderarea Ucrainei la NATO este exclusă”, a declarat ministrul Szijjarto presei ungare, vorbind de la Bruxelles, unde a participat la reuniunea miniştrilor de externe din statele NATO.
UPDATE 16:30 - Ucraina, primele ipoteze după otrăvirea soției șefului spionajului militar
Ucraina suspectează Rusia de otrăvirea soţiei şefului spionajului militar ucrainean Kirilo Budanov, declară un purtător de cuvânt al GUR, Andrii Iusov, AFP.
Acesta a dat asigurări că este vorba despre o otrăvire deliberată cu metale grele - ”mercur şi arsenic” - şi nu despre un accident. Mai mult, soția a fost țintă colaterală, cel vizat fiind chiar Kirilo Budanov.
UPDATE 15:04 - Zelenski s-a deplasat la Odesa
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a deplasat miercuri în regiunea Odesa (în sudul ţării) să se întâlnească cu responsabili militari din zonă şi să analizeze situaţia de securitate de la Marea Neagră, potrivit EFE.
"Astăzi lucrăm în regiunea Odesa. Am început cu informări militare şi reuniuni privind securitatea în regiune", a declarat Zelenski pe reţelele sale de socializare, subliniind situaţia din regiunea Mării Negre ca fiind una dintre problemele care urmează să fie discutate.
Printre problemele abordate, preşedintele ucrainean a evidenţiat "măsuri împotriva minelor" explozive cu care Rusia încearcă să îngreuneze navigaţia în largul coastei ucrainene la Marea Neagră şi "garanţiile de securitate pentru coridorul de cereale" deschis în mod unilateral de marina ucraineană pentru a permite din nou exportul de cereale ucrainene pe mare.
Zelenski a discutat, de asemenea, cu responsabili militari problema apărării antiaeriene a Odesei, a porturilor sale şi a infrastructurii de export de cereale.
UPDATE 12:47 - Zelenski pregătește defensiva de iarnă
După ce nu a reuşit să avanseze atât de mult pe cât spera în contraofensiva sa de vară, Ucraina se pregăteşte de o iarnă în defensivă, în faţa unei armate ruse care desfăşoară ofensive cu forţe din ce în ce mai multe în Donbas (est), ceea ce i-a permis să preia iniţiativa pe frontul de est, relatează EFE.
În aceste condiţii, preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat marţi seara, în discursul său către naţiune, că a ordonat o "întărire semnificativă" a fortificaţiilor defensive ale Ucrainei.
"Fonduri există şi deciziile au fost luate. Acum trebuie desfăşurate lucrări corespunzătoare pe teren. Totul a fost perfect detaliat. Există suficiente mine (explozive) şi ciment", a spus Zelenski despre ordinele pe care le-a dat autorităţilor competente.
Preşedintele ucrainean a subliniat că este nevoie de "mai multă rapiditate şi eficacitate" în consolidarea fortificaţiilor. "Toţi cei responsabili de aceasta au sarcini clare", a reiterat şeful statului.
UPDATE 11:45 - Kievul anunţă că a doborât 21 de drone şi două rachete în atacuri nocturne în sudul şi centrul Ucrainei
Forţele Aeriene ucrainene anunţă miercuri că au doborât 21 de drone în atacuri aeriene nocturne lansate de Rusia, relatează AFP.
”În total, atacurile au implicat 21 de drone (de tip) Shahed-136/131 şi trei rachete (de tip) Kh-59”, anunţă pe reţele de socializare Forţele Aeriene ucrainene.
Ele anunţă că au doborât toate dronele şi două dintre rachetele lansate de ruşi.
Autorităţile ucrainene acuză forţe ruse de o campanie de atacuri sistematice vizând infrastructuri energetice în Ucraina, odată cu apropierea iernii.
Forţele Aeriene ucrainene anunţă că a folosit avioane de luptă, unităţi antiaeriene şi unităţi mobile ale apărării antiaeriene în regiuni din sudul şi centrul Ucrainei.
Cea de a treia rachetă - care nu a fost doborâtă - nu şi-a atins ţinta, anunţă ele.
Partea rusă nu a făcut imediat niciun comentariu.
UPDATE 10:55
Şeful NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marţi că dreptul internaţional trebuie să se aplice în toate conflictele, dar că războaiele din Ucraina şi Gaza sunt foarte diferite, el răspunzând astfel acuzaţiilor privind standardele duble ale Occidentului, potrivit Reuters.
Liderii arabi au acuzat ţările occidentale că nu aplică aceleaşi standarde războiului Israelului din Gaza, lansat ca răspuns la atacul mortal de la 7 octombrie al mişcării militante palestiniene Hamas, aşa cum au aplicat războiului Rusiei în Ucraina.
Întrebat despre această chestiune, Stoltenberg a spus: "Mesajul meu este că dreptul internaţional, dreptul umanitar, trebuie respectat în toate conflictele, iar vieţile civililor trebuie să fie întotdeauna protejate".
Vorbind la o conferinţă de presă la sediul alianţei militare transatlantice din Bruxelles, Stoltenberg a declarat că este, de asemenea, "important să recunoaştem că situaţia din Gaza şi situaţia din Ucraina sunt diferite în multe feluri".
"Ucraina nu a reprezentat niciodată o ameninţare pentru Rusia, Ucraina nu a atacat niciodată Rusia", a spus el.
UPDATE 9:40 - Rusia susţine că o fregată din Marea Neagră a lovit infrastructura militară a Ucrainei cu rachete de croazieră
O fregată a Flotei ruse a Mării Negre a lansat un atac cu patru rachete de croazieră asupra infrastructurii militare din Ucraina, a anunţat miercuri dimineaţă Ministerul rus al Apărării, transmite Reuters.
"Echipajul unei fregate a Flotei Mării Negre a primit sarcina de a lansa un atac cu rachete de croazieră Kalibr în cel mai scurt timp posibil împotriva infrastructurii militare inamice", a declarat ministerul pe aplicaţia sa de mesagerie Telegram.
Ministerul a precizat că "ţintele desemnate" au fost lovite. Reuters nu a putut verifica în mod independent afirmaţia şi nu a existat niciun comentariu imediat, miercuri dimineaţă, din partea Ucrainei cu privire la infrastructura lovită peste noapte.
Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat marţi Occidentul că doreşte să dezmembreze şi să jefuiască Rusia, într-un mesaj prin videoconferinţă adresat participanţilor la cel de-al XXV-lea Consiliu Mondial al Poporului Rus, care se desfăşoară la Moscova, informează agenţia EFE.
"Ce vor de fapt (occidentalii) ? Ce vor ei de fapt este să dezmembreze şi să jefuiască Rusia. Dacă nu reuşesc prin forţă, atunci seamănă haosul", a indicat liderul de la Kremlin.
"Diversitatea noastră şi unitatea de culturi, tradiţii, limbi, grupuri etnice nu intră în logica rasiştilor şi colonizatorilor occidentali, în sistemul lor crud de dezumanizare totală, de diviziune, oprimare şi exploatare", a adăugat el.
"Rusofobia şi alte forme de rasism şi neonazism sunt astăzi practic ideologia oficială a elitelor guvernante occidentale", a acuzat preşedintele rus mai departe. Ca atare, a avertizat Putin, "vom considera orice ingerinţă externă, orice provocare care urmăreşte să provoace conflicte interetnice şi religioase, cum ar fi acţiunile agresive împotriva ţării noastre, ca pe o încercare de a lansa încă o dată terorismul şi extremismul împotriva Rusiei, ca un instrument de luptă împotriva noastră", iar Rusia va reacţiona "în consecinţă".
"Lumea rusă înseamnă toate generaţiile strămoşilor noştri. Lumea rusă este Rusia Kieveană, Cnezatul Moscovei, Imperiul rus, Uniunea Sovietică şi Rusia de astăzi, care îşi recapătă, îşi consolidează şi multiplică suveranitatea ca putere mondială", a mai afirmat Putin.
La începutul intervenţiei sale, el a cerut păstrarea unui minut de reculegere în memoria soldaţilor căzuţi în campania militară din Ucraina. "Ei au luptat pentru noi, pentru patria noastră. Glorie lor eternă!", a spus preşedintele rus.