UPDATE 21: 20 - Rusia: Șase ani de închisoare pentru vandalizarea unor afișe cu „eroi” de război
Un tribunal rus a condamnat la șase ani de închisoare un bărbat acuzat că a vandalizat afișe cu soldați participanți la ofensiva Kremlinului împotriva Ucrainei, în plină campanie de reprimare a vocilor critice la adresa conflictului, potrivit AFP.
Bărbatul, în vârstă de 46 de ani, a fost găsit vinovat de „discreditare” a armatei, „vandalism” și „implicarea unui minor în comiterea unei infracțiuni”, a anunțat marți Comitetul rus de anchetă într-un comunicat.
UPDATE 20:15 - Aproape toată literatura ucraineană a fost „eliminată” în teritoriile ocupate de ruși
Armata rusă de ocupație a „eliminat” aproape toată literatura ucraineană în regiunile Donețk și Luhansk, potrivit unui fost procuror general adjunct al Ucrainei, Gyunduz Mamedov, citat de Sky News.
Într-o postare pe X, Mamedov afirmă că orice carte ucraineană publicată între 1994-2021 este considerată în regiunile ocupate drept „literatură extremistă”.
UPDATE 19: 10 - Ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr, a anunță că a participat, marţi, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE), în formatul miniştrilor apărării din statele membre ale UE. Principalul subiect de discuţie al miniştrilor europeni a constat în sprijinul UE pentru Ucraina.
În intervenţia sa, ministrul român al Apărării a subliniat importanţa continuării sprijinului UE pentru Ucraina, asigurând totodată că sprijinul României pentru țara vecină este „unul ferm şi constant”.
„Este important să rămânem focalizaţi pe regiunea Mării Negre şi să menţinem unitatea în ceea ce priveşte susţinerea Ucrainei”, a mai afirmat Angel Tîlvăr.
UPDATE 17:00 - Guvernul german intenţionează să aloce în 2024 un buget de asistenţă militară pentru Ucraina de opt miliarde de euro, dublu faţă de suma estimată iniţial, informează marţi dpa, citat de Agerpres.
Ministerul de finanţe de la Berlin a înaintat luni seara o propunere în acest sens comisiei parlamentare pentru buget.
Fondurile suplimentare sunt rezervate "pentru sprijinirea în continuare a Ucrainei şi în special pentru înlocuirea materialelor forţelor armate ale Germaniei (Bundeswehr) livrate Ucrainei".
În plus, vor creşte cu două miliarde de euro aşa-numitele autorizaţii de angajament pentru asistenţă militară pentru Ucraina. Acestea se referă la cheltuieli care vor fi înregistrate doar în anii următori. Până acum s-au rezervat şase miliarde de euro pentru anii fiscali 2025-2028.
UPDATE 16:05 - Marea majoritate a petrolului rusesc a fost vândut peste limita de 60 de dolari pe baril pe care SUA și aliații săi au încercat să o impună, a relatat marți Financial Times pe 14 noiembrie, citând surse occidentale. Cu toate acestea, unii oficiali au subliniat că plafonul de preț și măsurile conexe au subțiat marjele de profit ale Kremlinului, chiar dacă petrolul este vândut la prețuri mai mari decât pragul.
UPDATE 15:10 - Un fost combatant Wagner l-a făcut "prost" pe Putin
Președintele rus Vladimir Putin a fost jignit online de un fost pușcăriaș eliberat și trimis să lupte pe frontul din Ucraina chiar printr-un decret al liderului de la Kremlin. Devenit combatant Wagner și rănit în lupte, deținutul l-a făcut "prost" pe Putin, acuzându-l că l-a mințit.
UPDATE 14:22 - Un deputat ucrainean acuzat de înaltă trădare în favoarea Rusiei, plasat în detenție preventivă
Un tribunal din Kiev l-a plasat în detenţie preventivă pe Oleksandr Dubinski, un parlamentar ucrainean acuzat de înaltă trădare în favoarea Rusiei, a anunţat marţi Biroul de Anchetă al Ucrainei (DBR), potrivit AFP.
Audierea a început luni seara şi a avut loc cu uşile închise, la cererea procuraturii, care a invocat secretul de stat, conform site-ului televiziunii publice Suspilne. Reţinerea a fost ordonată în timpul nopţii, conform aceleiaşi surse.
Dubinski, în vârstă de 42 de ani, a confirmat pe Telegram că va rămâne în detenţie timp cel puţin două luni şi crede că este victima urmăririi penale din cauza opiniilor sale. "Un Revelion într-un centru de detenţie pentru că am criticat guvernul", a spus el.
UPDATE 13:05
Ucraina reproșează Bruxelles amânarea livrării muniției pentu războiul purtat de peste un an și jumătate. Ministrul de Externe, Dmitro Kuleba, a transmis un mesaj dur către UE, invocând „starea lamentabilă a industriei de apărare” de la nivel comunitar pentru că nu va fi livrat ajutorul militar promis. Anterior, și șeful diplomației europene - Joseph Borrell, a confirmat amânarea livrării, potrivit Bloomberg. UE s-a angajat ca până în luna martie 2024 să livreze Ucrainei un milion de obuze de artilerie. Promisiunea nu poate fi onorată, a confirmat, pe lângă Kuleba, și ministrul apărării german, Boris Pistorius: Acesta a recunoscut că „milionul promis nu va fi atins, trebuie să presupunem asta. Întrebarea corectă este dacă cifra de un milion a fost într-adevăr realistă”, potrivit Bloomberg.
The #EU will not be able to supply #Ukraine with 1 million shells by the end of the year
— NEXTA (@nexta_tv) November 13, 2023
This was stated by the head of the European diplomacy, Josep Borrel. According to him, 300,000 shells have been delivered so far. pic.twitter.com/beeQ5SRCa4
UPDATE - 10:31
În regiunea Herson, 17 persoane au fost rănite în bombardamentele ruseşti de luni, transmite Ukrinform.
Oleksandr Prokudin, şeful Administraţiei militare regionale din Herson, a declarat într-o postare pe Facebook că ”de dimineaţă până seara, ocupanţii au acoperit cu foc aşezările paşnice din regiune”.
Până în prezent, 17 persoane au fost rănite. Cel mai tânăr rănit este un bebeluş de două luni. În prezent, fetiţa se află în spital cu un traumatism cranian de gravitate moderată provocat de explozie.
UPDATE 9:30
"Din păcate, Bloomberg spune adevărul. Există întrebări și tragem "clopotele" foarte mult, ca să spunem așa, mult și tare", a spus el, relatează Unian. Oficialul de la Kiev a criticat Uniunea Europeană de lipsa voinței politice de a continua să sprijine Ucraina.
ULTIMELE EVOLUȚII
Preşedintele Volodimir Zelenski le-a vorbit luni seara compatrioţilor despre „veştile bune” din România şi le-a mulţumit preşedintelui Klaus Iohannis şi premierului olandez Mark Rutte pentru deschiderea centrului de instruire a piloţilor pentru F-16 de la Feteşti, cu atât mai mult cu cât, într-o aparentă respingere a propunerii fostului secretar general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, ca Ucraina să adere la alianţă fără teritoriile ocupate de Rusia, liderul ucrainean a reiterat obiectivul de a elibera întreg teritoriul ţării, inclusiv Crimeea, şi a anunţat că inamicul va fi lovit „corect şi puternic” atât pe teren, cât şi în Marea Neagră, graţie, în parte, activităţii serviciilor ucrainene de spionaj.
„Există veşti importante din România: a fost lansat un centru de pregătire a piloţilor de F-16, iar băieţii noştri vor fi instruiţi acolo. Sunt recunoscător preşedintelui român Iohannis şi premierului olandez Rutte pentru faptul că toate acordurile noastre sunt puse în aplicare”, a spus Volodimir Zelenski în mesajul nocturn transmis, ca în fiecare seară, ucrainenilor.
Pe de altă parte, preşedintele Zelenski a insistat din nou că obiectivul Kievului rămâne eliberarea întregului teritoriu cotropit de Rusia, inclusiv Crimeea, într-o aparentă respingere a propunerii pe care în urmă cu câteva zile o făcea fostul secretar general al NATO, Anders Fogh Rasmussen. Acesta spunea că Ucraina ar trebui să fie primită în Alianţa Nord-Atlantică doar cu teritoriul pe care îl controlează, fără regiunile ocupate de Rusia, pentru că în felul acesta ar fi transmis Moscovei semnalul că nu poate împiedica intrarea Ucrainei în NATO.