UPDATE 19.35 Potrivit unui sondaj recent publicat de Fundația pentru Inițiative Democratice Ilko Kucheriv, 78% dintre ucrainenii intervievați consideră că președintele Zelenski poartă o responsabilitate directă pentru corupția din cadrul guvernului și al administrațiilor regionale. Doar 18% dintre respondenți nu au fost de acord cu această afirmație, notează The Kyiv Post.
Ucrainenii mai în vârstă par mai exigenți față de șeful statului decât tinerii, se arată în raport. Ponderea respondenților care cred că președintele este responsabil de corupție variază între 70% și 81% în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani și, respectiv, a celor de peste 60 de ani.
UPDATE 19:10 - Ucraina a efectuat luni un atac cu dronă asupra orașului Enerhodar, aflat sub control rusesc, în apropiere de centrala nucleară Zaporojie, a declarat marți șeful corporației nucleare de stat ruse, citat de agenția de presă rusă RIA, relatează Reuters.
Șeful lui Rosatom, Alexei Lihachev, a spus că șase drone au fost lansate în Enerhodar și că toate au fost distruse. Orașul se află pe un teritoriu din sud-estul Ucrainei care este ocupat de Rusia, care a trimis zeci de mii de soldați în Ucraina în urmă cu peste 18 luni. Centrala nucleară Zaporojie din apropiere, cea mai mare din Europa, este, de asemenea, în mâinile Rusiei.
Mai târziu, marți, serviciile militare de informații (GUR) ucrainene au publicat imagini cu atacuri cu drone, spunând că forțele speciale ucrainene și membrii rezistenței din Enerhodar au „felicitat invadatorii cu ocazia „sărbătorii”” - o referire la ziua muncitorilor din serviciul de migrație a Rusiei.
UPDATE 18:10 Centrul de rezistență națională din Ucraina "SPROTIV" raportează că ocupanții ruși au restricționat circulația persoanelor care nu au votat la pseudo-alegerile organizate în teritoriile ucrainene temporar ocupate, scrie Rador.
SPROTIV notează că, în regiunea Herson, au fost introduse restricții în ceea ce priveşte părăsirea localităţilor, măsurile vizând locuitorii care nu au votat la "alegerile" organizate ilegal de către ruşi.
UPDATE 13:50 - Președintele rus Vladimir Putin susține că Ucraina a pierdut peste 70.000 de militari și sute de tancuri în timpul ofensivei sale de vară, menționând, totodată, că Kievul nu este interesat de negocieri de pace, relatează TASS și Reuters.
„Ucraina desfășoară o așa-zisă contraofensivă. Nu există rezultate, desigur. Acum nu vom spune dacă este un eșec sau nu, dar nu există rezultate și au existat pierderi. Pierderi semnificative. De la începutul acestei contraofensive, pierderile în personal sunt de 71,5 mii de oameni”, a spus Putin.
El a adăugat că armata ucraineană a pierdut deja 543 de tancuri și aproape 18.000 de vehicule blindate de modele diferite, un număr atât de mare încât nu este întru totul clar dacă el a vrut să se refere la pierderile ucrainene din timpul ofensivei declanșate în iunie sau de la începutul războiului.
Mai mult decât atât, liderul de la Kremlin spune că aproximativ 1.000-1.500 de ruși se înrolează voluntar în fiecare zi în forțele armate ale țării.
UPDATE 12:45 - Vladimir Putin a declarat marţi că decizia Uniunii Sovietice de a trimite tancuri în Ungaria şi Cehoslovacia pentru a zdrobi protestele în masă în timpul Războiului Rece a fost o greşeală, relatează Reuters.
"Nu este corect să faci ceva în politica externă care dăunează intereselor altor popoare", a declarat Putin, care în 2022 a trimis zeci de mii de soldaţi în Ucraina, declanşând cel mai mare război terestru din Europa după cel de-al Doilea Război Mondial. Putin a completat însă că Statele Unite fac aceleaşi greşeli ca şi Uniunea Sovietică. El a spus că Washingtonul nu are "prieteni, ci doar interese".
Vladimir Putin se află marţi la Vladivostok, unde participă la reuniunea anuală a Forumului Economic Estic. Revolta maghiarilor din 1956 a fost zdrobită de tancurile şi trupele sovietice. Cel puţin 2.600 de maghiari şi 600 de soldaţi sovietici au fost ucişi în lupte.
Primăvara de la Praga din 1968 s-a încheiat când forţele Pactului de la Varşovia conduse de sovietici, cu excepţia României, au invadat Republica Socialistă Cehoslovacă. 137 de cehi şi slovaci au murit ca urmare a invaziei, potrivit istoricilor cehi.
UPDATE 11:20 - Zelenski blochează legea care păstra secrete declarațiile de avere ale demnitarilor ucraineni
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat marţi că a respins legea care în forma sa actuală menţinea secrete declaraţiile de avere ale oficialităţilor, relatează Reuters.
”Declaraţiile ar trebui să fie deschise. Imediat. Nu peste un an”, a scris Zelenski pe aplicaţia Telegram.
UPDATE 11:05 - Armata rusă, prinsă într-o mare încercuire la Donețk
În localitatea Andreevka din districtul Volnovakha, regiunea Donețk, armata ucraineană a realizat o încercuire a forțelor de ocupație ruse. Acestea fie nu au avut timp să plece de acolo, fie pur și simplu comandamentul nu le-a dat voie să se retragă, ceea ce a înrăutățit situația.
Informația a fost comentată de bloggerul și voluntarul militar ucrainean Bogdan Miroșnikov, care scrie despre acest lucru pe canalul său de Telegram.
UPDATE 10:00 - Traficul pe Podul Crimeei a fost suspendat temporar, din motive necunoscute
Traficul pe podul principal care leagă partea continentală a Rusiei de peninsula Crimeea, anexată de Rusia ilegal în 2014, a fost redeschis după o suspendare temporară, a anunţat marţi dimineaţa devreme operatorul rus al podului, informează Reuters.
Administraţia nu a dezvăluit motivul suspendării în declaraţia publicată pe canalul său de Telegram.
Podul peste strâmtoarea Kerci din Crimeea a fost în ultimele luni ţinta mai multor atacuri cu drone aeriene şi maritime, unele dintre ele revendicate de serviciile ucrainene.
UPDATE 9:15 - Un cunoscut propagandist al lui Putin a murit zdrobit de un camion militar rusesc în centrul orașului Donețk
Celebrul propagandist Ghenadi Dubovoi a murit în urma unui accident suspect petrecut în centrul orașului Donețk ocupat de ruși.
Potrivit informațiilor publicate, Dubovoi a fost zdrobit de o mașină militară rusă chiar în centrul orașului Donețk, în fața clădirii Administrației Regionale de Stat, la intersecția Bulevardului Artem și Șevchenko. Moartea propagandistului la Donețk a fost raportată pe paginile publice rusești și pe canalele Telegram.
Înainte de război, Dubovoi a fost jurnalist la Donețk, dar apoi a trecut de partea rușilor și a devenit corespondent militar Z. Incitând la ură, acesta a cerut război și lichidarea ucrainenilor și a glorificat pe ocupanții ruși.
UPDATE 5:00 - Liderul nord-coreean Kim Jong Un a intrat, marţi dimineaţa, pe teritoriul Rusiei, a anunţat Ministerul Apărării din Coreea de Sud, relatează AFP.
"Ministerul Apărării Naţionale consideră că liderul nord-coreean Kim Jong Un a intrat în Rusia în această dimineaţă cu un tren privat", a declarat marţi ministerul, după ce media nord-coreene şi Kremlinul au confirmat călătoria liderului nord-coreean, fiind prima sa deplasare în afara ţării în patru ani.
Liderul nord-coreean Kim Jong Un a părăsit Phenianul cu trenul duminică pentru a merge în Rusia, unde urmează să se întâlnească cu preşedintele Vladimir Putin, informează și agenţia de presă nord-coreeană ACTC citată de AFP.
UPDATE 4:15 - Peste 470.000 de hectare trebuie examinate în conformitate cu planul de deminare a terenurilor agricole în zonele eliberate de invadatorii ruşi şi în alte regiuni. Ministerul Apărării al Ucrainei a transmis acest lucru pe Telegram, potrivit Ukrinform.
Problema se referă la teritorii din regiunile Kiev, Cernihiv, Sumy, Cherkasy, Dnipropetrovsk, Zaporizhzhia, Mykolaiv, Kherson şi Kharkiv. "Mai mult de 1.000 de specialişti şi 17 utilaje mecanizate de deminare din cadrul Forţelor Armate ale Ucrainei, Serviciului de Stat pentru Transporturi Speciale, Serviciului de Stat pentru Situaţii de Urgenţă, Gărzii Naţionale, Poliţiei Naţionale şi operatorilor de acţiune împotriva minelor sunt implicaţi în îndeplinirea acestei sarcini", se arată în mesaj.
UPDATE 3:20 - Armata rusă intenţionează să recruteze 420.000 de angajaţi contractuali până la sfârşitul anului 2023, ceea ce va agrava probabil deficitul de forţă de muncă din afara domeniului apărării, transmite Urinform, potrivit News.ro.
Declaraţia relevantă a fost făcută de Ministerul Apărării din Marea Britanie pe Twitter, făcând referire la cea mai recentă actualizare a Serviciului de Informaţii al Apărării, relatează un corespondent Ukrinform.
În data de 3 septembrie 2023, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dimitri Medvedev, a declarat că 280.000 de persoane au fost recrutate până în prezent. Cu toate acestea, aceste cifre nu pot fi verificate în mod independent.
Înrolarea în Rusia continuă să aibă efecte negative asupra forţei de muncă din industria sa. Institutul de politică economică Yegor Gaidar a constatat că deficitul de lucrători din industria Rusiei a atins un nou maxim de 42% pentru iulie 2023, ceea ce reprezintă o creştere de 7% faţă de aprilie 2023. Spre deosebire de eforturile de recrutare din alte părţi, în sectorul IT, Rusia a luat măsuri pentru a păstra forţa de muncă.