UPDATE 14:00 - Ucraina are acum capacitatea de a lovi cu arme de fabricaţie proprie ţinte care se află la 1.500 de kilometri distanţă, în interiorul teritoriului Rusiei, a declarat vineri seară, la postul ucrainean de radio, secretarul Consiliului Naţional pentru Securitate şi Apărare, Oleksii Danilov, scrie Agerpres, citând dpa.
Astfel de ţinte aflate la distanţă nu mai reprezintă o dificultate pentru că Ucraina şi-a dezvoltat de ceva vreme programul de rachete şi drone, a explicat el.
UPDATE 12:30 - Cel mai mare centru de refugiați înființat pentru adăpostirea ucrainenilor care fug de invazia rusă a fost închis de Polonia, care argumentează că acesta nu mai este necesar deoarece majoritatea și-au găsit adăpost în altă parte, scrie The Guardian, citând Financial Times.
UPDATE 11:00 - Rusia riscă să-și împartă forțele, în încercarea de a opri avansul trupelor ucrainene în sudul Ucrainei, spune Ministerul britanic al apărării în ultima sa actualizare a informațiilor de pe front.
UPDATE 9:30 - Rusia introduce cursuri de pregătire militară pentru elevii din Crimeea ocupată, spune comisarul pentru drepturile omului de pe lângă Parlamentul de la Kiev, Dmitro Lubineţk, citat de The Kyiv Independent.
Din 1 septembrie, când a început noul an școlar, elevii din Crimeea, începând din clasa a cincea până la clasa a noua, vor participa la activități extracurriculare numite „Bazele pregătirii militare”, a scris pe Telegram oficialul ucrainean.
UPDATE 7:00 - Rusia a anunţat că a doborât în Marea Neagră, în noaptea de vineri spre sâmbătă, trei drone navale ucrainene care vizau podul din Crimeea, relatează AFP.
"Pe 2 septembrie, în jurul orei 02:20 ora Moscovei (23:20 GMT vineri, n.red.) a treia ambarcaţiune semi-submersibilă ucraineană fără echipaj, trimisă de regimul de la Kiev pentru a efectua un atac terorist pe podul din Crimeea, a fost distrusă în Marea Neagră" a anunţat Ministerul rus al Apărării pe Telegram.
Pe 12 august, două atacuri cu rachete ucrainene au fost dejucate deasupra acestui pod strategic din strâmtoarea Kerci.
Acest pod, construit cu importante costuri din ordinul preşedintelui rus Vladimir Putin după anexarea Peninsulei Crimeea în 2014, a fost vizat în mod repetat de atacuri ucrainene.
Un atac anterior din iulie a provocat pagube mari secţiunii rutiere a structurii, care este, de asemenea, folosită pentru transportul de echipament militar către armata rusă care luptă în Ucraina.
Podul de beton, lung de 18 kilometri şi inaugurat în 2018 de Vladimir Putin, este format din două structuri paralele, una rezervata traficului rutier şi cealaltă traficului feroviar.
Crimeea însăşi este, de asemenea, vizată în mod constant de atacuri ucrainene.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski este aşteptat să participe la Adunarea Generală a Naţiunilor Unite în septembrie şi la o reuniune a Consiliul de Securitate pe tema Ucrainei, le-a declarat vineri reporterilor ambasadorul Albaniei la ONU, Ferit Hoxha, transmite Reuters. Albania deţine în luna septembrie preşedinţia prin rotaţie a Consiliul de Securitate al ONU.
Liderii statelor lumii urmează să reunească începând din 18 septembrie pentru Adunarea Generală a Naţiunilor Unite.
Mai mult de 3,7 milioane de copii ucraineni au început la 1 septembrie un nou an şcolar, majoritatea în Ucraina.
Cei mai mulţi dintre ei învaţă offline sau într-un format mixt, care permite ca interacţiunea socială între copii să fie menţinută, a arătat Zelenski.
"Vom readuce libertatea pe întreg teritoriul nostru. Zâmbetul fiecărui copil de astăzi, fiecare floare pe care copiii au adus-o la şcoală, fiecare lecţie pe care profesorii ucraineni au predat-o astăzi şi fiecare vis pe care copiii ucraineni îl au astăzi sunt toate dovezi că Ucraina va supravieţui cu siguranţă.