UPDATE 22:00 Polonia şi statele baltice îşi vor închide complet graniţele cu Belarus dacă va avea loc un "incident critic" în care vor fi implicaţi mercenari din grupul Wagner sau imigranţi ilegali, a declarat luni ministrul polonez de interne, într-o conferinţă de presă susţinută alături de colegii săi baltici, pe fondul creşterii tensiunilor pe flancul estic al NATO, relatează Reuters, scrie news.ro.
Letonia, Lituania şi Polonia, ţări membre UE şi NATO, care au graniţă comună cu Belarus, sunt din ce în ce mai preocupate de securitatea frontierelor de când sute de mercenari ruşi Wagner, care au căpătat experienţă în luptă, au sosit în Belarus la invitaţia preşedintelui Aleksandr Lukaşenko.
UPDATE 19:40 A avut loc o explozie la o bază rusă din orașul ocupat Enerhodar, în apropiere de centrala nucleară Zaporojie, în urma unei operațiuni de rezistență, potrivit Serviciului de Informații pentru Apărare ucraineană.
Serviciile de informații din domeniul apărării au declarat pe canalul de Telegram că explozia a avut loc luni dimineață la sediul forței speciale de poliție din Rusia, cunoscută sub numele de unitatea OMON.
UPDATE 16:00 Un comandant ucrainean din zona Bahmut a spus că este esențial ca Ucraina să îi împiedice pe ruși să creeze o apărare puternică în zonă, relatează CNN.
Maksim Jorin, comandantul adjunct al Brigăzii a 3-a de asalt, a declarat pe canalul său de Telegram că „una dintre cele mai importante sarcini din sectorul Bahmut este de a menține ritmul de avans pentru a împiedica inamicul să ia măsuri pentru a-și crea propriul sistem de apărare. Eforturi pe care inamicul le-a făcut deja, de exemplu, în sectorul Zaporojie”, unde forțele ucrainene se luptă să distrugă fortificațiile realizate de ruși și câmpurile minate de aceștia.
„Desigur, există mine în sectorul nostru și le lovim aproape de fiecare dată în timpul operațiunilor de asalt. Există, de asemenea, fortificații pe care au timp să le construiască”, a spus Jorin. „Cu toate acestea, încă nu le permitem să construiască un sistem puternic aici, deoarece fie le doborâm constant pozițiile, fie le provocăm daune, împiedicându-i să întreprindă acțiunile necesare.”
UPDATE 13:20 - Zelenski: Ucraina ar putea organiza alegeri în 2024 şi pe timp de război, cu sprijin occidental
Preşedintele Volodimir Zelenski susţine că în Ucraina s-ar putea organiza alegeri în 2024, chiar dacă războiul continuă, asta dacă partenerii occidentali contribuie financiar, parlamentul de la Kiev aprobă, iar toţi alegătorii au acces la urne, relatează Reuters.
În prezent, scrutinul nu poate avea loc deoarece este în vigoare legea marţială, care trebuie prelungită o dată la 90 de zile, următorul termen fiind 15 noiembrie. În mod normal, data alegerilor parlamentare ar fi în octombrie, oricum înaintea celor prezidenţiale, care ar trebui organizate în martie anul viitor.
UPDATE 10:40 - Satul Robotino, recucerit. Avans important al trupelor ucrainene pe frontul de sud
Armata ucraineană a recucerit de la forțele rusești satul Rabotino de pe frontul de sud, unde forțele Kievului au desfășurat o ofensivă dificilă de la jumătatea lunii iunie, relatează AFP potrivit G4Media.
Experții occidentali consideră că în regiunea Rabotino se află direcția principalului atac al Forțelor Armate ale Ucrainei în contraofensiva lor.
În cazul unei străpungeri a frontului, cea mai scurtă rută se deschide de aici în direcția Mării Azov, spre Melitopol și Berdiansk. În plus, prima linie fortificată de apărare rusă se află în zona Rabotino, a cărei străpungere ar fi o etapă importantă în desfășurarea ofensivei Forțelor Armate ale Ucrainei.
UPDATE 9:15 - Zelenski: Aliaţii nu vor sprijini Ucraina dacă atacă în Rusia
Coaliţia care sprijină lupta Ucrainei împotriva invaziei ruse nu va sprijini Kievul dacă acesta va muta ostilităţile pe teritoriul rusesc, a declarat duminică preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, transmite CNN, citat de News.ro.
„Cred că acesta este un mare risc, cu siguranţă vom fi lăsaţi singuri”, a declarat Zelenski într-un interviu acordat presei naţionale, unde a fost întrebat dacă a venit momentul unei astfel de mişcări pe teritoriul rusesc.
Liderul de la Kiev a subliniat, astfel, că lupta Ucrainei pentru a-şi recâştiga propriul teritoriu a fost ajutată în mod esenţial de relaţiile cu aliaţii săi.
UPDATE 8:00 - ISW: Trupele ucrainene au avansat în regiunile Donețk și Zaporijia
Institutul american pentru studierea războiului (ISW) scrie într-un rezumat publicat ieri că forțele ucrainene au avansat în zona de frontieră dintre partea de vest a regiunii Donețk și partea de est și vest a regiunii Zaporijia, pe fondul acțiunilor de contraofensivă a trupelor ucrainene, transmite BBC.
Potrivit sursei citate, trupele ucrainene avansează în direcția Novoprokopovka, Malaia Tokmachka și Ocheretuvate în vestul regiunii Zaporijia, precum și în zona Urojaine și Rabotino, și continuă operațiunile ofensive în direcția Bahmut.
UPDATE 6:20 - Rusia: Drone ucrainene doborâte în regiunile Moscova şi Briansk
Rusia a dejucat atacuri nocturne ale dronelor ucrainene în regiunile Moscova şi Briansk (vest), au declarat luni dimineaţa autorităţile ruse, relatează agenția AFP, citată de Agerpres.
Luni, „forţele de apărare aeriană din districtul Liuberţî (sud-estul capitalei, n.red.) au distrus o dronă care zbura spre Moscova”, a indicat pe Telegram primarul capitalei ruse, Serghei Sobianin.
„Nu au fost victime sau pagube, conform primelor informaţii”, a adăugat el, precizând că servicii competente se află la faţa locului.
Potrivit Ministerului Apărării, atacul a fost condus de Kiev şi a fost dejucat în jurul orei locale 04:30 (01:30 GMT).