UPDATE 20.40 Zeci de diplomați și angajați ai Ambasadei Federației Ruse la Chișinău au părăsit R. Moldova
Ei zburat spre Moscova cu o cursă specială. Reporterii Deschide.MD au filmat drumul parcurs de aceștia din incinta ambasadei și până la Aeroportul Internațional Chișinău, iar coloana sonoră a filmulețului este un cântec popular despre ocupația rusă a Basarabiei, ”Sus pe malul Nistrului”.
Ministerul de Externe al Federației Ruse a publicat o reacție nervoasă, după ce mai multe persoane cu statut diplomatic și familiile lor au trebuit să părăsească teritoriul Republicii Moldova.
De asemenea, Moscova a calificat acest gest ca fiind unul neprietenos și a amenințat cu „anumite consecințe în relațiile moldo-ruse”. Rușii spun că cetățenii vor primi mai puțin suport consular, iar relațiile comerciale și culturale vor avea de suferit.
UPDATE 18:25 - Fost general din serviciile secrete ale Ucrainei, condamnat pentru trădare în favoarea Rusiei
Procurorii din Ucraina au declarat luni că un fost general al serviciilor ucrainene de informaţii a fost condamnat la 12 ani de închisoare, fiind acuzat de trădare şi complot în vederea comiterii de acte de terorism în numele Rusiei. Presa ucraineană l-a numit pe acuzat general-maiorul Valeri Şaitanov, care a fost găsit vinovat de colectarea de secrete de stat şi predarea lor agenţilor ruşi, informează BBC.
UPDATE, 17:00 - Cel mai probabi, războiul se va prelungi peste iarnă, succesul contraofensivei ucrainene ar putea veni abia la primăvară -The Wall Street Journal
Strategii militari şi factorii de decizie politică din Occident încep deja să se gândească la ofensiva de primăvară de anul viitor. Schimbarea reflectă o evaluare tot mai profundă a faptului că, în lipsa unor succese majore, lupta Ucrainei pentru a expulza forţele de invazie ale Rusiei va dura probabil mai mult timp, arată WSJ.
Atunci când contraofensiva Kievului a început, în primăvară târziu, optimiştii sperau că trupele ucrainene ar putea repeta succesul de anul trecut în ceea ce priveşte îndepărtarea forţelor ruseşti. Însă o primă încercare de a folosi tancurile şi vehiculele blindate occidentale recent primite pentru a străpunge liniile ruseşti fortificate s-a împotmolit. De atunci, progresele au fost lente şi dureroase, bazându-se pe tactici de unităţi mici.
O nouă ofensivă ar putea fi încă în curs de desfăşurare. Dar liderii militari şi factorii de decizie politică se luptă deja cu întrebarea ce se poate realiza în următoarele câteva luni şi cum să se pregătească pentru un conflict prelungit, arată WSJ
UPDATE, 15:20 - Rusia anunță că își echipează noile submarine nucleare cu rachete hipersonice
Rusia este în proces de echipare a noilor sale submarine nucleare cu rachete hipersonice Zircon, a anunţat şeful celui mai mare constructor de nave rus pentru agenţia de presă de stat RIA, într-un interviu publicat luni şi citat de Reuters.
"Submarinele nucleare multifuncţionale ale proiectului Iasen-M vor fi echipate în mod obişnuit cu sistemul de rachete Zircon (Ţircon, în rusă n.r.)", a declarat Aleksei Rahmanov, directorul executiv al OSK (Corporaţia Unită de Construcţii de Nave, United Shipbuilding Corporation - USC), pentru RIA.
"Lucrările în această direcţie sunt deja în curs", a precizat el.
UPDATE 14:50 - Rusia va echipa noile submarine nucleare cu rachete hipersonice
Rusia este în proces de echipare a noilor sale submarine nucleare cu rachete hipersonice Zircon, a anunţat şeful celui mai mare constructor de nave rus pentru agenţia de presă de stat RIA, într-un interviu publicat luni şi citat de Reuters.
"Lucrările în această direcţie sunt deja în curs", a precizat el.
Submarinele din clasa Iasen, cunoscute şi sub numele de Proiect 885M, sunt cu rachete de croazieră cu propulsie nucleară, construite pentru a înlocui submarinele nucleare de atac din epoca sovietică ca parte a unui program de a moderniza armata şi flota.
Rachetele hipersonice Zircon de pe mare au o rază de acţiune de 900 km şi se pot deplasa cu o viteză de câteva ori mai mare decât a sunetului, făcând dificilă apărarea împotriva lor, notează Reuters.
UPDATE 11:00 - STARE DE ALERTĂ în Costinești, după ce o mină marină ar fi explodat în apă. O alta, văzută plutind pe apă - FOTO & VIDEO
O mină marină ar fi explodat în apă, în Costinești. Incidentul a fost semnalat printr-un apel la numărul unic de urgență 112. Potrivit primelor informații, explozia s-a produs în zona digului din golful francez din fața Hotelului Forum. O a doua mină ar fi fost văzută în apă de salvamari. Nu există victime.
UPDATE 9:45 - Ucraina condamnă acțiunile „provocatoare" ale Rusiei în Marea Neagră. Cotația grâului a crescut
Ucraina a condamnat luni acțiunile „provocatoare" ale Moscovei, la o zi după ce o navă de război rusă a tras focuri de avertisment asupra unei nave de marfă în Marea Neagră, transmite Reuters.
„Marina rusă a încălcat în mod grosolan Carta ONU, Convenția ONU privind dreptul mării și alte norme ale dreptului internațional. Aceste acțiuni au exemplificat politica deliberată a Rusiei de a pune în pericol libertatea de navigație și siguranța transportului maritim comercial în Marea Neagră", transmite Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei.
UPDATE 9:00 - 45 de angajaţi ai Ambasadei Federaţiei Ruse expulzaţi din Republica Moldova au plecat de la Chişinău
Diplomaţii şi angajaţii ambasadei Rusiei în Republica Moldova au decolat de pe aeroportul din Chişinău la bordul unui Tu-214 al detaşamentului special de zbor "Rossia", relatează luni agenţia de presă rusă TASS.
"Au decolat 45 de angajaţi ai ambasadei, împreună cu membrii familiilor, adică aproximativ 70 de persoane. Totul a decurs normal. Partea moldoveană a oferit asistenţa cuvenită", a precizat reprezentantul ambasadei într-un comentariu adresat agenţiei oficiale de presă ruse.
UPDATE 7:10 - Oficial ucrainean: Odesa, atacată peste noapte de ruși: 15 drone și opt rachete Kalibr doborâte
Orașul ucrainean Odesa a îndurat o nouă noapte de atacuri rusești cu drone și rachete, cele mai recente dintre acestea soldându-se cu cel puțin trei persoane rănite, potrivit oficialilor locali, transmite The Guardian.
UPDATE 6:00 - Zeci de soldați ruși, uciși sau răniți într-o singură zi în atacurile cu drone din Crimeea
Zeci de soldați ruși au fost uciși sau răniți într-un atac cu drone ucraineane în Crimeea anexată în noaptea de 12 august, scrie ziarul ucrainean Ukrainska Pravda, citând surse din Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU).
Interlocutorii publicației susțin că atacul în care au fost implicate 17 drone a fost organizat de SBU. Ținta a fost baza logistică a trupelor ruse din regiunea Evpatoria.
UPDATE 4:20 - Zelenski: Nu există o singură zi în care răul rusesc să nu primească riposta noastră absolut corectă.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit, în discursul său de duminică, despre bombardamentele din ultima zi ale ruşilor, soldate cu morţi şi răniţi. Printre decedaţi se numără şi o fetiţă de doar 22 de zile.
“Teroriştii ruşi trebuie să simtă un singur lucru: vor fi distruşi”, a subliniat liderul de la Kiev.
UPDATE 3:30 - Marina rusă a tras focuri de avertizare asupra unei nave cargo din Marea Neagră
O navă de război rusă a tras focuri de avertizare asupra unei nave de marfă care se îndrepta spre portul Izmail din sudul Ucrainei, a anunţat duminică Ministerul rus al Apărării.
”Pentru a forţa nava să se oprească, au fost trase focuri de avertizare cu arme uşoare automate de la o navă de război rusească”, a spus ministerul pe Telegram.