UPDATE 00.00 - Preşedintele Volodimir Zelenski este încrezător că armata ucraineană va avea „foarte curând” armele şi echipamentele necesare pentru a recupera teritoriile cucerite de ruşi, dar subliniază că până atunci, rezistenţa pe care o opun luptătorii ucraineni în faţa atacurilor furibunde ale Rusiei în regiunea Donbas, şi mai ales la Soledar, unde „aproape că nu mai există viaţă”, permite Kievului să câştige timp.
„Bătălia pentru Donbas continuă. Şi, deşi invadatorii şi-au concentrat acum cele mai mari eforturi asupra Soledar, rezultatul acestei bătălii dificile şi lungi va fi eliberarea întregului nostru Donbas. Le mulţumesc tuturor luptătorilor noştri care ne apără Bahmutul şi dau dovadă de rezistenţă maximă! Le mulţumesc tuturor luptătorilor din Soledar care rezistă la noile şi chiar mai durele atacuri ale ocupanţilor! Este extrem de dificil - aproape că nu mai există ziduri întregi... Datorită rezilienţei războinicilor noştri de acolo, din Soledar, am câştigat timp suplimentar şi putere suplimentară pentru Ucraina”, a spus Volodimir Zelenski, în mesajul către compatrioţi transmis luni, la sfârşitul unei zile în care a decorat post-mortem 283 de ucraineni.
UPDATE 23.00 - Cea mai modernă fregată rusă, „Amiral Gorşkov”, prima echipată cu racheta hipesonică Zircon, a plecat în urmă cu câteva zile de la baza sa Severomorsk, din regiunea Murmansk (nord-vestul Rusiei), şi este în drum spre Mediterana, fiind urmărită îndeaproape de NATO, relatează „Le Figaro”.
UPDATE 22.00 - Lavrov a discutat cu noul său omolog chinez. „Moscova şi Beijingul au constatat identitatea poziţiilor lor asupra problemelor mondiale”
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a avut luni prima discuţie telefonică cu noul său omolog chinez Qin Gang, care a preluat pe 31 decembrie conducerea diplomaţiei de la Beijing.
Conform unui comunicat al MAE rus, Lavrov şi Qin, fost ambasador al Chinei în SUA, au condamnat politica Washingtonului şi a aliaţilor acestuia de impunere a „hegemoniei” în lume şi de provocare a „confruntării” cu Rusia şi China. Ei au denunţat de asemenea ingerinţa în afacerile interne ale acestor două ţări şi încercările Occidentului de a îngrădi dezvoltarea lor prin sancţiuni şi alte „metode ilegitime”.
UPDATE 20.00 - Marea Britanie confirmă dispariția a doi voluntari britanici în regiunea Donețk
Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Londra a confirmat că doi cetățeni britanici au fost dați dispăruți în regiunea Donețk din estul Ucrainei. „Sprijinim familiile a doi bărbați britanici care au fost dați dispăruți în Ucraina”, a transmis MAE britanic.
Conform raportului poliției ucrainene, cei doi se numesc Andrew Bagshaw și Christopher Parry, în vârstă de 48 și, respectiv, 28 de ani.
UPDATE 19.00 - Cinci cetățeni ruși care au fugit fiecare separat din țară pentru a scăpa de mobilizare au rămas blocați într-un aeroport din Coreea de Sud după ce autoritățile de la Seul le-au respins cererile de azil, situația amintind în parte de celebrul film „Terminalul” din 2004.
UPDATE - 18.00 - Rușii și-ar fi reluat atacurile asupra orașului Soledar din regiunea Donețk după o încercare eșuată de a captura localitatea.
„După o încercare nereușită de a captura Soledar și de a se retrage, inamicul s-a regrupat, a înlocuit pierderile, a transferat unități de asalt suplimentare, a schimbat tactica și a lansat un asalt puternic”, a declarat joi seara ministrul adjunct al Apărării de la Kiev, Hanna Maliar.
Aceasta a spus de asemenea că forțele ruse au trimis în luptă un număr mare de grupuri de asalt formate din cele mai bune rezerve ale mercenarilor Wagner.
UPDATE 17.00 - Rusia și Belarus escaladează situația la graniță, dar polițiștii de frontieră ucraineni nu au înregistrat încă provocări în imediata apropiere a frontierei de stat, a declarat joi seara șeful Serviciului de Frontieră de Stat al Ucrainei, Andrei Demcenko pentru televiziunea de stat de la Kiev.
„Din fericire, nu înregistrăm mișcări ale echipamentelor, sau zboruri ale aeronavelor grele direct lângă graniță sau orice alte provocări. Cu toate acestea, suntem gata să contracarăm ceea ce Rusia ar putea face în această direcție”, a spus acesta.
UPDATE 14:15 - „Amiral Kuznețov", singurul portavion al marinei ruse, aflat acum pe Șantierul 35 de reparații navale din Murmansk, este într-o stare atât de deplorabilă încât nu se poate deplasa prin mijloace proprii și este atât de ruginit că suferă de infiltrații severe, spun serviciile secrete ucrainene.
UPDATE 12:20 - Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a comentat zvonurile despre declanșarea unui nou val al mobilizării în Rusia, oficialul de la Moscova afirmând că acestora nu trebuie să li se acorde importanță, relatează TASS.
„Nu este nevoie să acordăm o asemenea importanță canalelor Telegram în general. Sursa principală sunt autoritățile oficiale conduse de președintele Federației Ruse. Nu este nevoie să exagerăm importanța canalelor de Telegram”, a declarat Peskov cu privire la continuarea mobilizării.
UPDATE 11:57 - Rusia și Ucraina au anunțat un alt schimb de prizonieri. Șeful administrației prezidențiale a lui Zelenski spune că au fost eliberați 50 de soldați de fiecare parte. Toți militarii au fost capturați în zone precum periferia Kievului, centrala de la Cernobîl sau orașul-port Mariupol.
UPDATE 11:10 - O navă de tip cargou care transportă cereale din Ucraina spre China a eşuat, luni dimineață, pentru scurt timp, în Canalul Suez. Ulterior, nava a fost repusă pe linia de plutire, drept pentru care șeful Autorității egiptene pentru Canalul Suez, Osama Rabie, a declarat că traficul se desfășoară „normal” pe această cale navigabilă vitală.
UPDATE 10:00 - O nouă înregistrare video publicată de surse ucrainene prezintă ceea ce pare a fi tehnică militară produsă în România. Este vorba de mai multe blindate turcești care ar fi echipate cu turelele românești Pro Optica „Anubis”. Filmarea, realizată pe teritoriul ucrainean, surprinde aceleași vehicule care, cu câteva zile în urmă, au fost observate într-o garnitură de tren care a trecut prin gara Bacău
UPDATE 8:45 - Consilierul șefului Biroului președintelui Ucrainei Mihailo Podoliak a declarat că eliberarea Crimeei este o chestiune de timp, iar Rusia o va părăsi de îndată ce Crimeea va intra deplin sub puterea de foc a Ucrainei, transmite BBC.
„Dacă vom elibera teritoriul regiunilor Lugansk, Donețk sau Zaporojie, atunci Crimeea va intra sub controlul total al focului Ucrainei. Nu prea înțeleg ce vor face rușii acolo. Ei vor înțelege că trebuie să fugă”, a declarat Podoliak.
UPDATE 8:00 - Antti Kuronen, jurnalist la compania de media de stat finlandeză Yle, notează că în fața uneia dintre clădirile din Kramatorsk a apărut un crater mare, dar nu vorbește despre o lovitură directă a trupelor rusești. În plus, localnicii nu au văzut nicio ambulanță în dimineața zilei de 8 ianuarie, a adaugat el.
Vă reamintim că Ministerul Apărării din Rusia susține că aproximativ 600 de soldați ucraineni ar fi fost uciși în urma atacului din 8 ianuarie. Autoritățile ucrainene susțin, în schimb, că nimeni nu a fost ucis.
Moscova a numit lovitura o ripostă pentru masacrul de la Makiivka, în care și-au pierdut viața un număr mare de soldați ruși.
UPDATE 7:00 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, duminică, într-un nou discurs, că lumea a văzut că Rusia minte chiar şi când atrage atenţia asupra situaţiei de pe front, el subliniind că nicio încercare a ruşilor de a manipula diplomaţia şi politica nu va mai funcţiona, transmite News.ro.
UPDATE 6:50 - Analistul ucrainean Maksim Iali afirmă, într-un interviu pentru publicația spaniolă La Razon, preluat de Rador, că alegerile prezidențiale de anul viitor din Statele Unite vor favoriza începerea discuțiilor între părți. Analistul mai spune că în prima parte a anului se va vedea o escaladare a războiului, cu o intensificare a luptei pe diferite fronturi. ”Serviciile de informații ucrainene sugerează, de exemplu, că Peninsula Crimeea ar putea fi eliberată în august. După vară, spre toamnă, ambele părți ar putea fi mai dispuse să deschidă discuții”, a afirmat analistul.