”Cei care au identificat nereguli cu privire la evidența, păstrarea, multiplicarea, distrugerea informațiilor secret de stat trebuiau să facă sesizare penală. Faptul că nu au sesizat Parchetul îi face culpabili”, a afirmat Rareș Bogdan.
Asistăm la un spectacol total, în care cei care ”umblă cu dinamita” se trezesc că ”le explodează dinamita în mână”, a completat realizatorul TV.
În opinia sa, pe de o parte, este logică dorința opiniei publice și a jurnaliștilor de a afla ce s-a întâmplat cu arhiva SIPA, dar este anormală implicarea unor oameni - care de-a lungul timpului au avut acces la acele dosare - în această oprațiune, prin care, beneficiind că dorința de adevăr a jurnaliștilor este una reală, ei nu doresc decât să decredibilizeze și mai mult actul de justiție din România.
”Asistăm la două fenomene, unul care nu-l anulează pe celălalt, dar care, din păcate, sunt pornite din scopuri total diferite”, a mai declarat Rareș Bogdan.
22 de persoane au intrat în arhiva SIPSA în perioada 2007-2013, adică după desființarea Serviciului. Niciodată nu a intrat o singură personă în arhivă. Primele vizite din 2007 sunt ale membrilor comisiei înființate de fostul ministru al justiției, Tudor Chiuariu, pentru a se ocupa de această arhivă. Vizitele au fost reconstiuite pe baza proceselor-verbale care s-au întocmit cu ocazia accesului în arhiva care se află într-o cameră sigilată cu sigiliul ministrului justiției. Ultima vizită a avut loc în 2013.