Cel mai mare număr de mașini care circulă fără RCA pe drumurile publice se regăsește în zona de sud și sud-est a țării.
Creșterea primei de asigurare RCA atrage după sine continuarea tendinței de scădere a gradului de cuprindere în asigurare - unii șoferi pot decide să nu mai încheie polițe RCA ca urmare a creșterii prețului, se arată într-un raport publicat recent de Consiliul Concurenței.
Această tendință are ca efect o nouă ajustare a contribuției asigurătorilor la fond. Se creează astfel o "spirală profund nocivă pentru sistemul asigurărilor auto obligatorii de răspundere civilă", se mai spune în Raportul investigației privind sectorul asigurărilor auto din România.
Consiliul Concurenței a realizat, pe baza datelor ASF și Direcției Rutiere din Poliția Română, o hartă a gradului de cuprinderea polițelor RCA, valabil la începutul anului trecut.
"Se observă diferențe importante în ceea ce privește gradul de cuprindere în asigurare a RCA la nivel geografic, în zona centrală și de nord-vest a României valoarea indicatorului fiind semnificativ mai ridicată decât în zona de sud și sud-est a țării (cu mențiunea că vorbim totuși de niveluri reduse ale gradului de cuprindere în asigurare a RCA)", scrie în raportul citat.
Ca urmare, Consiliul Concurenței face o recomandare către Direcția Rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române să intensifice controalele în trafic, în vederea descurajării conducerii de vehicule neasigurate RCA.
"Datele arată diferențe semnificative între gradul de cuprindere în asigurare a autoturismelor și a celorlalte vehicule, dar și în profil teritorial, fapt pentru care atenția ar trebui să se îndrepte către zona sudică și sud-estică a României", spune autoritatea concurențială.