Doi ghețari aflați în Antarctica sunt cheia unei posibile apocalipse provocate de încălzirea globală, arată un articol al revistei pe teme de mediu Grist, care citează mai multe rapoarte ale oamenilor de știință.
Cei doi ghețari, Pine Island și Thwaites, sunt uriași - înmagazinând o rezervă de gheață cât suprafața unei țări mai mici.
Mai important, ei acționează ca un dop care blochează o cantitate și mai mare de gheață, ce ar putea provoca creșterea cu 3,3 metri a nivelului mărilor.
Instabilitatea aisbergurilor
Cum va decurge dezastrul? Potrivit măsurătorilor, oceanul este mai adânc spre centrul Antarcticii, astfel că aisbergurile sunt tot mai înalte.
Aceste stânci de gheață nu își pot susține propria greutate astfel că, pe măsură ce straturile exterioare se desprind, întreaga construcție se prăbușește în mare.
Fenomenul poartă numele de ”instabilitate a aisbergurilor”.
”Gheața are o limită de rezistență și se va prăbuși, atunci când aisbergurile ating o anumită înălțime. Mai trebuie să aflăm cât de repede se va întâmpla asta”, spune Krisin Poinar, expertă la Centrul de Zbor Spațial al NASA.
O prăbușire totală a celor doi ghețari ar putea produce o catastrofă. Unul după altul, aisberguri uriașe s-ar prăbuși în mare, generând o creștere semnificativă a nivelului apei.
Un eveniment asemănător s-ar fi petrecut în urmă cu 11.000 de ani, când temperaturile globale au ajuns la un nivel comparabil cu cel de azi, iar orașele aflate pe coastă în întreaga lume au fost inundate.
Toate acestea s-ar putea produce în 20-50 de ani, mai repede decât s-ar fi așteptat experții în urmă cu ceva timp.
Un scenariu negru
O mare parte din aceste concluzii se bazează pe cercetarea a doi climatologi, Rob DeConto, de la University of Massachusetts-Amherst, și David Pollard de la Penn State University.
Scenariul acestora, citat de revista Nature, vorbea despre o creștere a nivelului mării cu puțin sub doi metri, dar în cel mai negru caz, nivelul ar putea crește cu 3,3 metri.
O creștere a nivelului mărilor cu un metru ar aduce inundații mai frecvente în orașe aflate pe coastă și dispariția parțială a unor insule.
La doi metri, metropole precum Shanghai, Mumbai sau Ho Chi Minh City ar putea fi șterse de pe hartă.
Creșterea cu 3,3 metri ar fi dezastruoasă. Mult mai multe orașe și regiuni inundate, uragane tot mai dese. Rezultat: sute de milioane de oameni vor fi nevoiți să își părăsească casele.
O acțiune urgentă
Cei doi cercetători citați sunt primii care admit că modelul generat de ei este încă într-o fază primară, care mai are nevoie de confirmări.
Unii oameni de știință spun la rândul lor că scenariul cel mai negru este totuși greu de prezis, că cei doi ghețari nu se vor prăbuși rapid și în același timp și că dacă se va întâmpla asta, gheața generată va acționa la rândul ei ca un dop.
Consensul comunității științifice este însă acela că omenirea trebuie să facă mai mult pentru a reduce gazele cu efect de seră - pentru a controla temperatura și implicit topirea gheții.
În același timp, două guverne - al SUA și al Marii Britanii - au demarat deja un program ce prevede analizarea ghețarului Thwaites și a riscurilor pe care le prezintă pentru omenire.