Vicepremierul Raluca Turcan a vorbit , joi seară, la Realitatea PLUS despre renunțarea lui Florin Cîțu la mandatul de prim-ministru desemnat. Aceasta a explicat faptul că Florin Cîțu a demisionat deoarece a înțeles că Guvernul poate fi condus de președintele PNL, Ludovic Orban, în contextul pandemiei de coronavirus. Mai mult, vicepremierul este convins că luni va exista un vot de învestitură pentru formarea noului Executiv.
”Și Florin Cîțu și eu, și toți membrii PNL consideră că într-o perioadă dificilă de astăzi. Un Guvern trebuie să aibă atribuții depline. Florin Cîțu a înțeles că odată scos din scenariul anticipatelor, plus pandemia de coronavirus, autoritatea guvenamentală poate fi exercitată de președintele celui mai mare partid”, a spus Raluca Turcan în cadrul emisiunii ”Legile Puterii”, la Realitatea PLUS.
De altfel, vicepremierul a afirmat că se anticipa decizia CCR de a declara neconstituțională Ordonanța de urgență pentru alegerile anticipate.
”(...) Oarecum anticipam că această ordonanță va fi declarată neconstituțională, ca și procedură. Din nefericire, această decizie a anulat posoibilitatea ca Parlamentul să vină, în cazul în care ajungem la alegeri anticipate să spună: ”Printr-un proiect de lege acestea sunt termenele, acestea sunt condițiile”, a mai spus Raluca Turcan.
Întrebată dacă în baza deciziei CCR, Florin Cîțu a fost demis pentru că nu am mai fi avut anticipate, vicepremierul a spus că ”este o ajustare” și că nu PNL i-a cerut acestuia să se retragă.
”E o ajustare (…) Florin Cîțu și-a depus mandatul. Nu i-a cerut partidul să se retragă,” a explicat Turcan.
Totodată, vicepremierul a mai precizat că PNL va susține varianta propunerii lui Ludovic Orban premier.
”Noi vom susține această varianta ca Ludovic Orban să fie prim-ministru”, a mai spus Raluca Turcan.
De asemenea, liberalul a mai afirmat că lista cabinetului de miniștri nu are motive pentru care să fie schimbată, pentru formarea unui nou Guvern.
”Acest cabinet a performat, nu există motive serioase să schimbi membrii cabinetului. Miniștrii au muncit foarte mult”, a declarat Raluca Turcan.
Mai mult, vicepremierul este convins că luni va exista un vot de învestitură pentru formarea noului Executiv.
Premierul desemnat, Florin Cîțu, s-a retras, joi, chiar înainte de votul de învestitură din Parlament. El a explicat că este un om de partid și este de părere că în timpul unei crize președintele partidului trebuie să fie și prim-ministru.
Florin Cîțu a explicat de ce s-a retras: ”Rămân la finanțe”
Curtea constituțională a respins joi Ordonanța de Urgență a Guvernului Orban care reglementa cadrul de organizare a alegerilor anticipate. Ordonanța scurta termenele legle, astfel încât anticipatele să poată fi organizate până la finalul lunii iunie. Pe termenele care rămân acum în vigoare după declararea OUG ca fiind neconstituțională, alegerile anticipate nu pot fi organizate mai repede de finalul lunii iulie.
Ordonanța pentru anticipate este neconstituțională. CCR a admis sesizarea Avocatului Poporului
Klaus Iohannis cheamă partidele la consultări, vineri, pentru formarea Guvernului.
”Decizia lui Florin Cîțu nu schimbă cu nimic faptul că România are un guvern care funcționează. Este un gest politic pe care îl respect, dovedește maturitate politică. Guvernul Orban ia toate deciziile necesare pentru a stopa răspândirea coronavirusului. Datorită acestor măsuri luate la timp, în România, numărul infectărilor a rămas destul de mic. Am decis consultarea partidelor pentru mâine, începând cu ora 13.00. Solicit imperativ Parlamentului să lucreze cu celeritate, în așa fel încât să avem un Guvern alături de care să pot fi implicat 100% în lupta coronavirusului. Răfuilelile și meciurile politice nu-și au locul în acest moment. Traversăm o perioadă extrem de grea și de complicată”, a declarat Klaus Iohannis.