Garda de Mediu Prahova a anunţat, miercuri dimineaţă, că a demarat controale de verificare a calităţii aerului la cele două rafinării din municipiul Ploieşti, în urma numeroaselor sesizări primite de la cetăţeni cu privire la mirosul din oraş. Analizele făcute au arătat că este vorba de depășiri importante ale nivelului de hidrogen sulfurat în atmosferă, foarte
Laboratorul mobil al Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Prahova, dar şi staţiile de monitorizare a calităţii aerului care aparţin rafinăriilor OMV Petrobrazi şi Rompetrol Vega au înregistrat, miercuri dimineaţă, depăşiri pentru indicatorul hidrogen sulfurat (H2S), relatează Agerpres.
Conform unui comunicat emis de APM cu privire la disconfortul olfactiv resimţit resimţit în oraş, la ora 05,30, în laboratorul mobil deţinut de către APM Prahova în localitatea Bărcăneşti a fost înregistrată o depăşire pentru indicatorul hidrogen sulfurat (H2S). De la ora 07,00 s-au înregistrat depăşiri pentru indicatorul hidrogen sulfurat (H2S) în staţia automată de monitorizare a calităţii aerului care aparţine operatorului economic SC OMV Petrom SA – Rafinăria Petrobrazi (Cartier Mitică Apostol), iar la ora 08,30 au fost înregistrate depăşiri ale aceluiaşi indicator în ambele staţii automate ale operatorului economic SC Rompetrol Rafinare SA – Rafinăria Vega Ploieşti (ATM Construct şi Ţânţăreni).
„În staţiile automate de monitorizare continuă a calităţii aerului, care fac parte din Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului, nu au fost înregistrate depăşiri ale valorilor limită pentru indicatorii monitorizaţi în conformitate cu Legea 104/2011-privind calitatea aerului înconjurător. APM Prahova s-a deplasat în zonele de vest şi nord ale municipiului Ploieşti şi a monitorizat calitatea aerului cu analizorul portabil multiparametru Gasmet DX 4030. Nu s-au înregistrat depăşiri ale valorilor limită/concentraţiilor maxime admise pentru indicatorii monitorizaţi în conformitate cu legislaţia în vigoare. În perioada menţionată, conform datelor furnizate de către Agenţia Naţională de Meteorologie, direcţia predominantă a vântului a fost sud”, menţionează APM, potrivit Agerpres.
Cât de periculoasă este inhalarea hidrogenului sulfurat
Hidrogenul sulfurat este toxic pentru oameni. Alături de mirosul penetrant și deranjant, hidrogenul sulfurat este otrăvitor, deja în cantitate de 10 ppm, adică o concentrație de numai 0,001%, dăunează sănătăţii şi declanșează coroziunea suprafețelor, în special a celro de beton și metal.
Pentru comparație, în anumite secţii de canalizare care nu conţin suficient oxigen şi în recipiente de apă reziduală se poate dezvolta hidrogen sulfurat în cantități mari, a cărui câteva sute de părți la un milion (ppm).
Mirosul de canalizare, de hidrogen sulfurat este simțit în special în lunile de vară, când temperaturile sunt ridicate. Nivelul de hidrogen sulfurat este mic în acest caz. Ceea ce înseamnă că deranjează locuitorii chiar atunci când este în concentraţie foarte mică sau chiar şi după diluare.