„E un ordin despre care ni s-a spus că nu trebuie publicat în Monitorul Oficial. Îmi pare rău că ordinul din medicina de dezastre nu e în concordanță cu Constituția României. E dreptul oricăruia să se îndrepte în justiție, vom explica acolo ce am făcut”, a spus Raed Arafat.
„Mai vreau să subliniez în privința ordinului de limitare a activității medicale în spitale, în privința cazurilor cronice, ordinul nu închide spitalele. Ordinul nu închide serviciile ambulatorii care rămân deschise. Persoanele care au nevoie de investigații și vor să fie consultați urmează același mod.
Ordinul pune o prioritizare între cazurile ce pot fi amânate și între cazurile care au nevoie de resursa umană cu specialitate în anestezie etc. Decizia, ce caz poate fi amânat, este a medicului, nu se face prin ordin. În loc să am un anestezist, un asistent, resurse, oxigen, una alta pentru operație de hernie de disc care poate fi făcută peste 2 săptămâni, prefer să fie la ATI, unde un pacient poate muri în două ore.
Măsura e temporară, ca reacție la situația pe care o avem și care necesită măsuri speciale. Nu suntem singura țară care a luat o astfel de decizie”, a punctat Raed Arafat.