„Cifra e mare și vreau să se înțeleagă că o cifră de 3.000 - 4.000 de cazuri pe zi înseamnă un impact major în următoarele zile asupra capacităților din spitale și din secțiile de terapie intensivă. Asta ar putea să însemne anumite măsuri speciale la nivel sanitar, la nivelul spitalelor”, a avertizat Raed Arafat.
Șeful DSU a vorbit și despre spitalele adăugate pentru tratarea cazurilor de COVID din Capitală pentru a face față situației creșterii continue.
„Avem Spitalul Malaxa care va intra ca spital COVID și așteptăm doar unele modificări de interior. Sperăm că în cursul acestei săptămâni va deveni un spital operațional pe problema COVID, păstrând ambulatoriul lui accesibil populației generale și doar în interiorul spitalului va fi destinat COVID, pentru pacienții care au nevoie de oxigen, de terapie intermediară sau de terapie intensivă. Spitalul Colentina, pe care noi l-am desemnat ca spital COVID, dar încă mai avem până ajunge la capacitatea maximă de primire”, a mai spus, duminică seară, la o televiziune de știri, Raed Arafat.
Problema gravă rămâne resursa umană, mai spune Arafat, și din acest motiv se încearcă formarea unui corp de medici dintre cei care au terminat speciallizarea și care nu au loc de muncă. El a spus că se caută specialități precum ATI, Urgență, infecțioase, epidemiologie, radiologie, pneumologie.
Raed Arafat a vorbit despre propunerea de OUG pe care a făcut-o la ultima ședință de guvern, în legătură cu primii 200 medici ATI, urgență, pneumologie, epidemiologie și radiologie, pentru a suplimenta corpul medical în această epidemie.
„Urmează ca acești medici să îi angajăm temporar pe câteva luni de zile în cadrul Spitalului Ministerului de Interne sub directa coordonare a DSU și vom reuși poate să îi trimitem unde avem lipsă de medici urmând ca la finalul perioadei respective ei să aleagă unde vor să meargă și să fie transferați pe posturi vacante pe care le aleg fără să mai trebuiască să mai dea concurs asta”, a mai spus Arafat.
Secretarul de Stat Raed Arafat nu este prea optimist în legătură cu stoparea epidemiei după apariția unui vaccin. El a spus că „până în vara anului viitor nu vom sta liniştiţi”.
Arafat a adăugat că pot exista, în perioada următoare, momente în care lucrurile se pot agrava din nou. Despre sărbătorile de iarnă, ele nu vor fi ca de obicei, mai spune secretarul de stat în MAI: „în ceea ce priveşte Crăciunul, va trebui să ne adaptăm, pentru că nu va fi posibil să petrecem sărbătorile de iarnă ca de obicei”.
„Eu nu mă aştept la o vaccinare în masă înainte de februarie-martie dacă vaccinul începe să fie vândut şi distribuit la început de an. Este o problemă de logistică la nivel internaţional (...) România va primi partea sa din fiecare tranşă distribuită la nivel european. Până la primavara - vara anului viitor nu vom sta liniştiţi. Va trebui să învăţăm să trăim cu virusul şi să respectăm toate regulile pe care unii ne îndeamnă să nu le respectăm. Totul depinde de noi", a mai spus șeful DSU.