În opinia lui Octav Bjoza, preşedintele Asociației Foştilor Deţinuţi Politici, "regele ar fi fost, cu certitudine, de departe, cel care ar fi impus moralitatea", dacă după căderea regimului comunist din România ar fi putut prelua frâiele țării.
O părere similiară a exprimat, la Realitatea TV, și Radu Preda, preşedintele Intitutului de Investigare a Crimelor Comunismului, subliniind că diplomația culturală a cunoscut apogeul datorită Casei Regale, în 1918.
"La noi, monarhia a fost o bună alcătuire, inclusiv interconfesională. Mecanismul de comunicare și cu celelalte monarhii și printre supuși erau totale. În 1918, la Peleș era vârful unei diplomații culturale pe care România nu a mai avut-o de la Ștefan cel Mare încoace. Doar dacă citim lista celor care au poposit la castelul Peleș arată clar că Casa Regală a României a știut să găsească limbajul potrivit pentru cei care erau parteneri de dialog și cu care voia să construiască un proiect de țară. Casei Regală datorăm un proiect de țară care la 100 de ani încercăm să-i găsim o nouă ediție, un nou conținut. Între acel ziduri ale castelului Peleș s-au consumat capitole importante de diplomație. Casa Regală a fost și a pus suflet pentru această țară. (...) Era antipodul fundamental", a arătat Preda.
Regina Ana a murit. Avea 92 de ani
Regina Ana şi Regele Mihai, 68 de ani împreună. FOTOGRAFII de colecţie
Odată cu trecerea în neființă a Reginei Ana, "România pierde un simbol fundamental", a precizat și jurnalistul Ion M. Ioniță, în timpul emisiunii "Jocuri de Putere".
Marilena Rotaru, autoarea "Cuvântul Regelui", a arătat, de asemenea, că "revenirea pe tron a regelui Mihai ar fi însemnat ruperea definitvă de comunism".
Regina Ana a murit. Ultima fotografie cu Regina Ana, alături de Regele Mihai
Regina Ana a României a murit, luni, la ora 13,45, la Spitalul din Morges, în Elveția. Conform tradiției Funeraliilor Regale din țara noastră, corpul neînsuflețit al Reginei Ana va fi depus pentru o zi în Holul de Onoare al Castelului Peleș, iar apoi pentru o zi în Sala Tronului la Palatul Regal din Calea Victoriei. Înmormântarea va avea loc la Curtea de Argeș, în noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală.
Ultimele Funeralii Regale din țara noastră au avut loc la 24 iulie 1938, când Regina Maria a fost condusă pe ultimul drum. La dorința Regelui Mihai I, funeraliile Reginei Ana vor respecta tradiția înaintașelor Majestății Sale.