”Vă pot confirma că astăzi Ministerul Justiției a primit la ora 17:34 de la Interpol confirmarea ca domnul Mazăre a fost arestat în Madagascar”, a declarat Ana Birchall.
”Radu Mazăre a fost arestat provizoriu în conformitate cu prevederile legii”, a mai spus ministrul interimar al Justiției.
”Ministerul Justiției poate să demareze procedurile legale pentru extrădare după ce se constată că sunt îndeplinite condițiile, așteptăm documentele de la instanță. Nu putem să demarăm altă procedură decât după ce primim această încheiere. Ministerul Justuției este pregătit să înceapă procedurea de extrădare și așteptăm documentele de la instanță”, a precizat Ana Birchall.
”În baza legii 302 privind cooperarea în materie penală noi vom demara această procedură când primim de la instanță încheiera prin care se constată că sunt îndeplinite condițiile de extrădare”, a completat ministrul interimar al Justiției.
Radu Mazăre arestat. Dosarul retrocedărilor fictive: 9 ani de închisoare
Mazăre a fost condamnat definitiv în februarie în dosarul retrocedărilor fictive de terenuri de pe faleza din Constanța la 9 ani de închisoare.
Radu Mazăre arestat. Dosarul Polaris: 9 ani și 10 luni de închisoare
Radu Mazăre a fost condamnat la 9 ani și 10 luni ani de închisoare în dosarul „Polaris''. Sentința nu este definitivă și a fost dată după trei luni de amânări. Radu Mazăre este acuzat de luare de mită, abuz în serviciu și conflict de interese.
La termenul din ianuarie, procurorii DNA au cerut 12 ani de închisoare în cazul fostului edil. De atunci, magistrații au amânat de mai multe ori decizia.
În acelaşi dosar, sunt judecaţi fostul deputat Eduard Martin, acţionar la compania Polaris M Holding SRL, acuzat de dare de mită şi complicitate la abuz în serviciu, şi omul de afaceri Gabriel Strutinsky, pentru trei infracţiuni de complicitate la luare de mită.
Potrivit DNA, în perioada 2006 - 2009, Radu Mazăre, beneficiind de ajutorul lui Sorin Strutinsky, a solicitat peste 2 milioane euro, din care a primit un milion de euro şi 2.472.303 lei, de la reprezentanţii a două societăţi comerciale, în scopul facilitării emiterii documentaţiilor de urbanism pentru proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intenţionau să le dezvolte în Constanţa.
Sumele de bani ar fi fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive încheiate de reprezentanţii societăţilor respective cu o firmă controlată de Radu Mazăre atât direct, cât şi prin intermediul lui Strutinsky. Acesta din urmă a transmis solicitarea lui Mazăre către reprezentanţii societăţilor respective şi a semnat contracte fictive de publicitate între acele societăţi şi o firmă pe care el o administra.
DNA mai spune că, în perioada 2008 - 2014, Radu Mazăre, cu ajutorul lui Strutinsky, a primit de la firma Polaris M Holding SRL, al cărei asociat şi administrator în fapt era Eduard Martin, peste 7 milioane de euro, pentru că a asigurat acestei companii câştigarea unei licitaţii organizate de Primăria Constanţa pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a oraşului.
În anul 2008, între Polaris M Holding SRL şi primăria condusă de Radu Mazăre a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani şi un act adiţional la acest contract prin care valoarea acestuia a fost majorată nejustificat cu 10 milioane de lei.