Boala apare mai ales la femeile tinere care acuză dureri în zona abdomenului inferior, leucoree abundentă, purulenţă şi uneori febră. Boala este cauzată în majoritatea cazurilor de o infecţie cu transmitere sexuală (gonoree, chlamydiaza, eventual infecţii Mycoplasme şi Ureaplasma urealyticum, foarte rar virusuri).
Simptomele răcelii la ovare sunt date de efectele acestor bacterii asupra organelor afectate. Local (trompe, ovare) apare inflamaţia, adică umflarea acestor ţesuturi. Durerea, cel mai des întâlnit simptom, este deseori doar unilaterală şi se accentuează la efort, la întinderi, la contact sexual.
Alte cauze sunt: naşterea, avortul şi intervenţiile invazive în sfera genitală sau abdominală, când bacteriile pot migra din vagin sau colon spre trompe şi ovare.
Tratamentul răcelii la ovare se face cu antibiotice, cu medicamente cu spectru larg, timp de mai multe zile, uneori chiar săptămâni şi se recomandă un al doilea set de analize la sfârşitul curei pentru a urmări vindecarea. Ideal este să se facă o antibiogramă pentru a se depista exact bacteria, iar tratamentul să fie ţintit. De asemenea, este obligatoriu şi tratarea partenerului, în caz contrar, veţi pasă infecţia de la unul la altul, cu recidive.