„Interesul e din ce în ce mai mare. Elementul pozitiv al acestei zile este că nu au fost probleme cu sistemul informatic. Au fost alocate 20.700 de vouchere, ele acoreperă cele trei categorii de aparatură electrocasnică: aparate de aer condiționat, uscătoarele de rufe și aspiratoarele.
Foarte interesant este că, în ciuda interesului deosebit manifestat în primele două etape, valorificarea voucherelor pentru care lumea stă la coadă și încearcă în aceste 1 – 5 minute să le obțină nu sunt transformate în achiziție de aparatură electrocasnică.
Azi, față de cele 35.000 de vouchere alocate în prima etapă, acum două săptămâni, doar 16.000 au fost valorificate și mai sunt doar 2 – 3 zile în care oamenii pot cumpăra mașinile de spălat rufe / vase și frigiderele. Deci există un interes uriaș în momentul alocării voucherelor, apoi ele nu sunt valorificate la magazine. Vom analiza motivele.
„Trebuie să îmbunătățim programul. Există un semn de întrebare, din punctul meu de vedere. Cred că mulți se așteaptă să cumpere orice fel de aparatură electrocasnică, dar noi finanțăm doar acele aparate care reduc consumul în gospodărie, cele care sunt eficiente energetic Acesta este scopul programului!”, a declarat ministrul Mediului.
Tanczos Barna a spus că e exclus ca voucherele care nu au fost valorificate până acum să fi fost scoase la vânzare pe piața neagră: „În niciun caz, că noi am monitorizat aceste vânzări. Ele sunt deja trimise la organele de anchetă. Nu se valorifică într-un asemenea procent.
Ministrul Mediului a mai afirmat că, probabil, în primul trimestru din 2022 va fi aprobat un nou program Rabla pentru electrocasnice care, anul viitor, va avea tot două etape.