Centrele comerciale, supermarketurile și toate magazinele mari dispun de parcări proprii. Aceste parcări sunt organizate pe terenul magazinului respectiv și sunt gestionate privat.
Din acest motiv, mulți șoferi consideră că, având în vedere că este vorba despre o proprietate privată, regulile de circulație care se aplică pe drumurile publice nu sunt obligatorii în aceste locuri.
Deși aceste parcări nu se află pe domeniul public, drumurile de acces sunt destinate circulației publice.
Ceea ce înseamnă, conform legii, că șoferii trebuie să respecte întocmai regulile de circulație, indiferent că e vorba de viteza de deplasare, sensurile de mers sau parcare. Iar Poliția poate aplica sancțiuni și în aceste parcări așa cum o face pe drumurile publice.
În general, majoritatea amenzilor sunt aplicate pentru parcarea neregulamentară, scrie ProMotor. Fie când un vehicul blochează drumul, fie când acesta e parcat neregulamentar pe un loc destinat persoanelor cu dizabilități.
2024: Amenda pentru parcarea pe locul destinat persoanelor cu dizabilități
Din anul 2020, amenzile au fost mărite pentru șoferii care ocupă neregulamentar un loc de parcare pentru persoane cu dizabilități.
„Parcarea altor mijloace de transport pe locurile de parcare adaptate, rezervate și semnalizate prin semn internațional pentru persoane cu dizabilități se sancționează cu amendă de la 2.000 de lei la 10.000 de lei și ridicarea mijlocului de transport de pe locul de parcare respectiv”, precizează Poliția Română pe pagina de Facebook a instituției.
Această amendă poate fi aplicată atât de către polițiștii de la Brigada Rutieră, cât și de Poliția Locală.
Se poate face constatare amiabilă, dacă accidentul s-a produs în parcarea unui magazin?
În cazul unui accident în care au fost implicate doar două vehicule, soldat doar cu pagube materiale, poate fi încheiată o constatare amiabilă.
Aceasta se poate face și în cazul în care acest incident s-a produs în parcarea unui magazin. Important e ca șoferii să se înțeleagă asupra vinovăției și să descrie corect modul în care s-a produs accidentul.
Dar, în cazul în care au rezultat victime omenești, atunci trebuie chemată poliția la fața locului. Iar dacă în accident au fost implicate 3 sau mai multe vehicule, sau au fost produse daune unei terțe persoane, atunci accidentul trebuie raportat la poliție. Autoritățile vor stabili cine se face vinovat de producerea acestuia și vor aplica sancțiunile de rigoare.