Pudra de cacao crudă conține peste 300 de compuși chimici diferiți și aproape de patru ori cantitatea de antioxidanți gasită de regulă în ciocolata neagră – de 20 de ori mai mult decat in afine. Mai conține proteine, calciu, caroten, tiamina, riboflavine, magneziu, sulf, flavonoide, antioxidanți și acizi grași esențiali.
Combinația acestor elemente ajută la stimularea producerii în mod natural a acelor fitochimicale în organism care au efecte benefice, precum scăderea colesterolului LDL, îmbunatățirea funcționării inimii și reducerea riscului de cancer.
Feniletilamina, sau PEA, este una dintre acestea. Compusul, în cantități mari, este eliberat de creier atunci cand ne simțim atrași de cineva, dar substanțele eliberate natural în caz de stres sau durere denumite neurotransmițători stimulează secreția endorfinelor pentru a ne ajuta sa rămânem în stare de alertă și concentrați.
Studiile au arătat că ciocolată ne afectează emoțiile și dispoziția prin creșterea nivelului de serotonina, ceea ce explică pofta de ciocolată în momentele de melancolie. Tot în acest scop acționează și un neurotransmițător denumit teobromină, un stimulant moderat utilizat uneori în tratarea depresiei. Eliberează compusul anandamidă, care produce emoții euforice de mulțumire și relaxare.