S-a ajuns astfel la concluzia că există diferențe importante între băieți și fete în modul în care se dezvoltă și se maturizează structurile neuronale, ceea ce explică de ce comportamentul acestora este diferit.
Deși rezultatul final - ca adult - este în mare parte același, "drumul” pe care îl parcurge creierul către maturizare diferă ca succesiune a etapelor între cele două sexe.
Cea mai importantă concluzie este aceea că nu există diferențe în CE și CÂT pot învața fetele și băieții, dar există diferențe în CUM învață.
Este util că părinții să cunoască aceste detalii pentru a-și seta corect așteptările față de copiii lor și a-i ajută corespunzător.
Iată doar câteva exemple:
- Fetițele vorbesc, în general, mai repede și mai bine decât băieții. La aceeași vârstă, vocabularul lor este mai bogat și înțeleg mai bine subtilitățile de limbaj și încărcătură "non-verbala” a exprimării celorlalți (semne, gesturi, tonalitate, intonație etc). Abilitățile lingvistice mai bune ale fețelor față de băieți se regăsesc și la vârste mai mari, inclusiv la adulți, ceea ce le face pe fețe să aleagă și să performeze mai bine în meserii care implică aptitudini verbale înalte. În consecință, fetițele răspund mai bine stilului educațional care merge pe explicații verbale și dialog, în timp ce băieții preferă exemple practice, concrete, vizuale, și mai puține vorbe. Iată de ce, cel puțin în clasele primare, băiețeii sunt mai dezavantajați de stilul de predare în mare parte verbal din școală. Creierul lor fiind predominant vizual și mai puțin verbal, ei învață mai greu stând pe scaun și ascultând ce li se spune. În schimb, dacă au posibilitatea să se miște, să manipuleze obiecte, să vadă imagini și scheme grafice, învață mult mai repede.
- Băieții păr să învețe mai ușor matematica și fizica întrucât creierul lor este mai orientat către operarea cu simboluri abstracte și imagini. În schimb, au mai puțină răbdare pentru a învața în sarcini de rutină, percepute că plictisitoare, pentru că nivelul lor de serotonină și oxitocină din creier este mai scăzut decât al fetilelor, băieții având nevoie de mai multă stimulare și lucruri noi și interesante de văzut și de făcut.
Citeşte continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.