UPDATE: Tăierea pensiilor speciale a fost votată de Camera Deputaților, for decizional în acest caz. Au fost 307 voturi „pentru” și unul „împotrivă”. Singurul deputat care nu a votat „pentru” este Dorel Căprar, exclus din PSD și înscris din luna mai în Partidul Puterii Umaniste (social-liberal).
Astfel, potrivit documentului votat, pensiile speciale, inclusiv pensiile militarilor, polițiștilor și ale magistraților vor fi impozitate cu 85% dacă sunt mai mari de 7.000 de lei și cu 10% cele cuprinse între 2.000 și 7.000 de lei.
Dacă nu va fi contestată la Curtea Constituțională, legea va fi promulgată de președintele Klaus Iohannis. Reamintim că în urmă cu o săptămână Curtea Constituțională a decis că orice demers referitor la pensiile speciale este neconstituțional, în Motivarea Deciziei privind Legea abrogării pensiilor speciale.
UPDATE: Au început dezbaterile în plenul Camerei Deputaților pe proiectul de impozitare a pensiilor speciale cu până la 85%.
Liderul deputaților social-democrați, Alfred Simonis: „PSD a anunțat de la începutul anului că va vota împotriva acestei anomalii prin care unii beneficiază de sute de milioane de lei vechi. Mă bucur că există un consens pe această lege. (...) Fiecare grup prezent astăzi a votat măcar pentru o pensie specială. (...) Parlamentul oferă astăzi Guvernului posibilitatea să ia banii de la aceste pensii speciale și să îi ducă în fondul de pensii să majoreze pensiile cu 40% și să dubleze alocațiile pentru copii.
Liderul deputaților liberali Florin Roman a spus, miercuri, în plen, că prin acest proiect de impozitare se va face dreptate, spunând că „fără un consens politic acest lucru nu s-ar fi putut întâmpla”.
„Azi (miercuri - n.red.) trăim o nouă miercure albă în Parlament, în care Parlamentul își întoarce față către popor și ascultă ce vrea poporul. Sigur că acum sunt foarte mulți procurori, șefi din armată care sunt supărați. Dar se face dreptate pentru militari și polițiști, unde discrepanțele între cei care au muncit și cei care au fost la birou erau imense. Formula de azi afectează șefia. Erau pensii nesimțite. PNL a dus la bun sfârșit un proiect de lege care prevedea abrogarea pensiilor speciale. CCR ne-a spus că nu e în regulă și ne-a lăsat portița impozitării”, a mai declarat Roman.
A venit rândul Liei-Olguța Vasilescu, deputat PSD, să salute consensul pe impozitarea pensiilor speciale.
„Toate categoriile vor fi impozitate, fie că e vorba de funcționari parlamenatri, personal din viația civilă, primari, parlamentari, polițiști, militari și chiar și foștii șefi ai statului român. Nu mai există vreo categorie care să nu fie impozitată. Legea este constituțională pentru că am respectat deciziile Curții. Ca și în sistemul public pensiile până în 2.000 de lei rămân impozitate cu 0 lei. Dacă pensia parlamentarului, a magistratului are o contributivitate pentru 8.000 de lei, impozitul pe pensie va fi de 10%, nu mai mare. Cu ce a contribuit la pensie, nu supraimpozităm”, a menționat deputata PSD.
În schimb, deputatul Claudiu Năsui, de la USR, spune că e bine să fie impozitate pensiile speciale, chiar dacă proiectul a fost făcut „pe genunchi”.
„Pensiile speciale sunt furt. Legea a fost băgată pe repede înainte în comisii. (...) Renunțăm astăzi la acest sistem rușinos care le-a permis unora să aibă pensii de 76.000 de lei”, a mai spus Năsui.
Victor Ponta, de la Pro România, susține că a spus de la începutul anului că cea mai bună soluție e impozitarea și nu abrogarea pensiilor speciale.
„Explicam că singura soluție e impozitarea. Știu că am discutat și cu domnul Orban și mi s-a spus că nu poate, că e cu cota unică. (...) Este o soluție de stânga, progresistă și mă bucur că PNL și USR au susținut-o. Vreau însă să mă alătur domnului Roman și să salut miercurea albă, dar vreau să sărbătorim și joia albă în care dăm jos Guvernul care nu vrea să mărească pensii și alocații”, a precizat Ponta.
Și PMP, UDMR și Minoritățile naționale au anunțat că sunt pentru impozitarea pensiilor speciale.
UPDATE: Proiectul de lege privind impozitarea cu 85% a tuturor pensiilor speciale a primit raport favorabil în comisiile de specialitate.
Membrii Comisiei de buget-finanțe din Camera Deputaților au decis cu unanimitate de voturi, impozitarea diferenței între pensia specială și cea realizată pe baza contributivității:
- impozitare de 10% pentru sumele între 2.001 și 7.000 de lei
- impozitare de 85% pentru sumele care depășesc pragul de 7.001 de lei.
Proiectul initiat anul trecut de senatorul Liviu Pop, pus miercuri pe masa deputaților, propunea un impozit de 10% pe pensiile lunare de până în 10.000 de lei, iar pentru venitul impozabil de peste 10.000 lei lunar din pensii se aplică o cotă de impunere de 90%.
Propunerea de impozitare a tuturor pensiilor speciale cu până la 85% s-a luat după ce PSD și PNL au căzut de acord. Ulterior, în plen, rând pe rând, și celelalte formațiuni politice s-au pronunțat pentru impozitarea pensiilor speciale. Înaintea dezbaterilor, USR atrăgea însă atenția că în forma propusă „proiectul va fi neconstituțional pentru că va avea un caracter confiscatoriu asupra unei pensii contributive care e aidoma dreptului de proprietate”. Acum o săptămână, un proiect asemănător al USR, cel privind impozitarea pensiilor speciale cu 90%, a fost respins de senatori.
Dacă proiectul propus de PSD va fi votat, peste 160.000 de pensionari ar urma sa aibă veniturile micșorate și cu 90 la sută, potrivit Realitatea PLUS.
„Toate pensiile speciale din România vor fi impozitate, iar cele care depășesc 7.000 de lei vor fi impozitate cu 85%, urmare a unui amendament inițiat și susținut de PNL și PSD. În mod similar vom acționa și mâine în ceea ce privește pensiile speciale ale parlamentarilor, astfel încât să fie îndepărtatată orice inechitate socială între pensionari”, a anunțat miercuri liderul deputaților PNL, Florin Roman, într-un comunicat de presă.
„PSD a propus și vom vota astăzi în Parlament impozitarea drastică a pensiilor speciale! Cu 85%! Toate pensiile din România trebuie aduse la un nivel decent, comparabil cu cele din sistemul public. Acești bani trebuie să se ducă obligatoriu către alocații și pensii și nu în buzunarele clientelei politice a PNL!”, a scris și Marcel Ciolacu, miercuri, pe Facebook.
Este vorba de proiectul de lege iniţiat anul trecut de senatorul PSD Liviu Pop, care a fost adoptat de Senat în octombrie 2019 și stă la Camera Deputaților de peste jumătate de an. Conform proiectului, se aplică un impozit de 10% pe pensiile lunare de până în 10.000 de lei, iar pentru venitul impozabil de peste 10.000 lei lunar din pensii se aplică o cotă de impunere de 90%.
Alfred Simonis, liderul deputaților PSD, a cerut consens politic pe această lege la introducerea pe ordinea de zi pentru dezbatere și vot.
„Proiectul pentru modificarea şi completarea articolului 101 din Legea 227 privind Codul Fiscal face referire la impozitarea pensiilor speciale. Prin urmare, solicit acordul plenului ca membrii Comisiei de buget să se reunească şi să lucreze în paralel cu plenul şi, dacă avem cu toţii bunăvoinţă şi dorinţa de a elimina acele pensii speciale, nesimţite, aşa cum le spunem cu toţii, astăzi, în paralel cu plenul, să găsim împreună cu toate forţele politice modalitatea, procentul şi plafonul peste care impozităm substanţial toate aceste pensii speciale de serviciu şi ocupaţionale. Cred că o impozitare drastică cu 70%, 80%, 90% este soluţia cea mai bună. De aceea vă solicit pentru ca cei din Camera Deputaţilor să lucreze în paralel cu plenul, iar până la finalizarea dezbaterilor să venim cu un raport asumat de toate forţele politice prin care să impozităm substanţial, drastic aceste pensii nesimţite", a spus, miercuri, Simonis.
USR acuză însă că proiectul modificat în comisii impozitează toate pensiile, nu doar pe cele speciale.
„După ce au votat contra impozitării pensiilor speciale, PSD azi dimineață a pus pe ordinea de zi un proiect de... impozitare a pensiilor speciale. Și au convocat fulger comisia pentru buget și finanțe. Vor să impoziteze cu 85% toate pensiile peste 7.000 de lei. Ați citit bine. Toate pensiile. Și pensiile contributive și pilonul 2 și 3. Toate pensiile să fie impozitate cu 85% peste 7.000 de lei”, a scris, miercuri, pe Facebook, deputatul USR Claudiu Năsui.
După adoptare, proiectul va merge la președintele Klaus Iohannis la promulgare.
Pe de altă parte, Curtea Constituțională a decis că orice demers referitor la pensiile speciale este neconstituțional, chiar în urmă cu o săptămână.
CCR: Pensiile speciale nu sunt un privilegiu/Orice sesizare în acest caz, neconstituțională
Reamintim că ultima lege privind eliminarea pensiilor speciale a fost declarată neconstituțională de CCR, după o sesizare a Înaltei Curți de Casație și Justiție și a Avocatului Poporului. În legea respectivă erau eliminate pensiile speciale cu excepția celor militare și ale magistraților.
CCR a decis pe 6 mai că abrogarea Legea de abrogare a pensiilor speciale, cu excepția celor din Armată și Ministerul de Interne, este neconstituțională.
Camera Deputaţilor a adoptat pe 28 ianuarie proiectul de lege privind abrogarea pensiilor speciale, inclusiv pensiile magistraților. Dezbaterea proiectului a avut loc pe fondul nemulțumirilor magistraților și grefierilor față de prevederile acestuia, astfel că multe instanțe și parchete din țară și-au suspendat la acea vreme activitatea.