Comunicatul oficial al Parlamentului după citirea Moțiunii:
"Duminică, 18 iunie, în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului, a fost prezentat textul Moţiunii de cenzură „România nu poate fi confiscată! Apărăm democraţia şi votul românilor!”. Documentul a fost iniţiat şi semnat de 223 deputaţi şi senatori ai PSD şi ALDE.
Reprezentanţii grupurilor parlamentare ale PNL, USR, UDMR şi PMP nu au fost prezenţi în sală. Dezbaterile şi votul asupra Moţiunii de cenzură vor avea loc miercuri, 21 iunie, de la ora 11.00"
După ce s-a terminat ședința de plen, Liviu Dragnea a mai rămas în plen, să mai discute cu Claudiu Manda, un apropiat al Liei Olguța Vasilescu.
UPDATE 16.55. Liviu Dragnea a anunțat că moțiunea va fi citită miercuri, la ora 11.00.
UPDATE 16.44 Ședința de plen a început. Sunt prezenți 216 de deputați. Moțiunea este citită de Mihai Fifor. Din sală lipsesc parlamentari din PNL, USR, UDMR și minorități.
Update 16.26. În scurt timp va începe ședința de plen. Conform unor surse, moțiunea are 223 de semnături. În mod normal, moțiuneea trebuia să fie semnată de cel puțin 114.
UPDATE 16.00 La această oră are loc ședința de plen a Birourilor Permanente reunite. Liviu Dragnea participă la ședință, după ce a plecat de la Cameră.
UPDATE 15.55. Cei din staff-ul lui Liviu Dragnea au veni și au anunțat că acesta nu va face declarații. Totodată, jurnaliștii au fost rugați să nu alerge după Liviu Dragnea.
UPDATE 15.50 Viorel Ștefan a venit la Grupul de la Cameră. Urmeazîă ca parlamentarii să meargă spre sala de plen.
UPDATE 15.45 Liviu Dragnea a participat la ședințele de grup PSD, atât la Cameră, cât și la Senat. Liviu Dragnea a purtat apoi o scurtă discuție off the record cu juraliștii, dar era vizibil afectat.
UPDATE 15.20. Victor Ponta a anunţat că, împreună cu premierul Sorin Grindeanu, doresc o întâlnire cu şeful PSD, Liviu Dragnea, pentru a nu se ajunge la un "război nuclear" între PSD şi PSD.
Potrivit lui Ponta, în scenariul în care moţiunea de cenzură este depusă şi trece de Parlament, mingea ajunge în terenul lui Klaus Iohannis şi este puţin probabil ca acesta să numească u alt premier din cadrul PSD.
Moţiunea de cenzură poartă numele "România nu poate fi confiscată. Apărăm democraţia şi votul românilor". Social-democraţii au avut dificultăţi în a redacta un text care atacă realizările Guvernului pe care l-au propus şi susţinut în ultimele 6 luni.
Au existat trei versiuni de text, dintre care Liviu Dragnea a ales varianta cea mai "soft", cea mai scurtă, de doar 4 pagini, spun sursele Realitatea TV.
Parlamentarii PSD sunt aşteptaţi să semneze moţiunea de cenzură la ora 15.00, transmite corespondentul Realitatea TV, Sorina Ionaşc.
Autorul principal al textului care justifică dărâmarea Guvernului pe care chiar PSD l-a numit este chiar Darius Vâlcov, cel care a redactat şi raportul de evaluare a Guvernului şi a ajutat la construirea programului de guvernare, şi bineînţeles de şeful PSD, Liviu Dragnea.
PSD face astăzi primul pas oficial pentru demiterea lui Sorin Grindeanu de la Palatul Victoria. Moțiunea de cenzură va fi depusă şi citită în Parlament. Social-democrații au fost convocați să se prezinte de urgență la serviciu, chiar dacă e duminică. Opoziţia însă amenință cu boicotul.
Sorin Grindeanu luptă cu toate armele şi susţine că moţiunea de cenzură nu va putea fi citită astăzi în Parlament din motive procedurale, deoarece documentul trebuie trimis şi Executivului la data depunerii în Legislativ, iar în weekend Registratura Guvernului nu are program.
Tabăra coordonată de Liviu Dragnea pierde tot mai mult teren în încercarea de a demite Guvernul Grindeanu. Cel puțin 41 de parlamentari PSD şi ALDE vor vota împotriva moțiunii, transmite Realitatea TV.
Majoritatea PSD-ALDE și-a pierdut autonomia în Parlament. 41 de parlamentari NU votează moțiunea
În ceea ce privește partidele din afara arcului guvernamental, PNL numără 98 de parlamentari, USR — 43, UDMR — 30, PMP — 26, minoritățile—17, iar 3 parlamentari sunt neafiliați.
Oamenii lui Grindeanu susţin că moţiunea de cenzură nu poate fi citită duminică
Moţiunea de cenzură nu va putea fi citită duminică în Parlament din motive procedurale, susţin surse apropiate premierului Sorin Grindeanu, deoarece documentul trebuie trimis şi Executivului la data depunerii în Legislativ, iar în week-end Registratura Guvernului nu are program.
"Probabil premierul nu va fi prezent duminică, la citirea moţiunii, deoarece nu sunt respectate procedurile", au declarat surse din aproprierea premierului Sorin Grindeanu.
Potrivit surselor citate, moţiunea de cenzură nu poate fi citită duminică în plenul Parlamentului, deoarece documentul trebuie trimis înainte la Guvern, iar registratura Executivului nu lucrează în duminica.
Moțiunea PSD-ALDE anti-Grindeanu, citită doar în fața parlamentarilor PSD-ALDE
Liderul senatorilor PSD, Mihai Fifor, a anunțat ședințe ale grupurilor parlamentare social-democrate și ALDE, de la 16,00, ședința Birourilor permanente reunite, iar de la 16,30, ședința de plen reunit în care va fi citită moțiunea de cenzură.
Liderul PMP, Traian Băsescu, a susținut, sâmbătă, că ''sub cupola Parlamentului a fost transferată lupta pentru putere și influență a clanurilor din PSD'', adăugând că, la o astfel de dispută internă, niciun alt partid parlamentar nu ar trebui să se afle în sală.
Președintele PNL, Ludovic Orban, a anunțat că liberalii nu vor participa duminică la ședința Birourilor permanente reunite și nici la ședința Parlamentului în care va fi citită moțiunea de cenzură inițiată de PSD.
De asemenea, parlamentarii UDMR nu vor participa la ședința Parlamentului în care va fi citită moțiunea, a anunțat liderul Uniunii, Kelemen Hunor.
Ce face Klaus Iohannis în plină criză guvernamentală
În plină criză politică, cu demisii de miniştri şi interimate pe masă, care aşteaptă să fie semnate, preşedintele ţării va pleca în Germania, apoi în Belgia. Klaus Iohannis nu va fi în ţară nici la votul moţiunii de cenzură, aşa că, în lipsa lui, orice schimbare în Guvern va fi pusă în aşteptare, până se întoarce să emită decretele
Potrivit Regulamentului activităţilor comune ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii. Moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.