Aceasta a justificat decizia de a nu lua în calcul un proiect de grațiere susținând că o astfel de decizie nu ar produce nicio schimbare în privința condițiilor din închisori.
"Credem că măsura pe care o propunem Parlamentului depășește cadrul unui remediu compensatoriu și se încadrează într-un pachet mai mare de măsuri care vizează îmbunătățirea condițiilor de detenție durabile. De ce insist pe durabilitate? Pentru că s-a vehiculat în spațiul public că am da o grațiere mascată. Există două școli de gândire, am observat. Una în care susține că dăm o grațiere mascată și alta în care sunt voci autorizate care mă întreabă de ce nu dăm o grațiere. O grațiere, dacă azi am lua o decizie să eliberăm pe toată lumea, să dăm o grațiere colectivă, în mai puțin de un an penitenciarele ar fi pline din nou. Ministerul Justiției dorește să se adreseze cauzelor, nu motivelor. Deci, așa cum am spus și la începutul mandatului, nu iau în calcul sub nicio formă niciun proiect de grațiere", a spus Prună.
Totodată, ministrul Justiției a subliniat că proiectul de lege privind compensarea zilelor de detenție executate în condiții improprii este unul temporar și că se așteaptă la o cooperarea din partea noului parlament.
"În ceea ce privește compensarea zilelor petrecute în penitenciar în condiții precare, procedura calculării părții din durata pedepsei a fost concepută în proiectul de lege ca fiind o soluție din oficiu. Se va face pentru toată lumea aflată în detenție la momentul în care se apropie de liberarea condiționată. Este un proces organizat și unic. Am prevăzut că legea va intra în vigoare la două luni de la data publicării în Monitorul Oficial. Dacă avem un conses în societate că avem probleme în sistemul penitenciar, îmi exprim convingerea că vom avea din partea noului parlament întreaga cooperare pentru adoptarea legii. Aceasta este o măsură temporară, care își va înceta aplicarea la 31 decembrie 2022", a conchis Raluca Prună.