„Îmi face plăcere ca astăzi să semnăm un protocol care priveşte domeniul ecologiei. Preocuparea pentru ecologie este cât se poate de corectă, importantă şi legitimă. Prin urmare mă bucur că astăzi semnăm un protocol de colaborare cu Iniţiativa Ecologistă Europeană. Ne propunem să intensificăm acţiunile din această direcţie. Una dintre acestea este educaţia în şcoli şi în acest sens copiii trebuie să conştientizeze importanţa protejării mediului. Din partea administrativă noi, primăriile de municipiu, putem să facem şi chiar facem tot ceea ce depinde de noi pentru a proteja mediul. Avem nevoie şi de studii din partea structurilor asociative din domeniu pentru a identifica care sunt modalităţile cele mai eficiente şi mai prietenoase de a ne raporta la mediul înconjurător. Suntem prin urmare aici pentru a avea iniţiative şi din această perspectivă şi pentru a încerca să lăsăm copiilor şi nepoţilor noştri nu doar o ţară funcţională, nu doar un sistem de învăţământ performant şi condiţii decente, ci şi un mediu cât mai prietenos. Aş aminti aici şi două dintre proiectele dezvoltate de Primăria Sectorului 3, şi anume containerele subterane pentru colectarea deşeurilor şi amenajarea spaţiului verde dintre şinele de tramvai de pe Calea Vitan”, a declarat Robert Sorin Negoiţă, preşedinte AMR şi primar al Sectorului 3.
„Este o onoare pentru noi că putem să începem o colaborare cu Asociaţia Municipiilor din România, care în ultima perioadă a devenit activă şi cât se poate de vizibilă. Mă bucur că există o deschidere a asociaţiei pentru ceea ce înseamnă ecologia din toate punctele de vedere, nu doar colectarea selectivă a deşeurilor, tranziţia la energia verde sau o poluare redusă. Ecologia înseamnă şi a fi tot timpul cu un pas înaintea celorlalţi, înseamnă mai mult progresul calitativ decât progresul cantitativ. Noi putem să punem la dispoziţia AMR-ului o experienţă destul de lungă pe care am dobândit-o atât în ţară cât şi în afara ţării. Am început în perioada în care ecologia era un moft şi am ajuns acum când ecologia este o necesitate. Sper ca Asociaţia Municipiilor din România să devină o voce la nivel european”, a declarat Lavinia Şandru, preşedinte al Iniţiativei Ecologiste Europene.
Colaborarea între AMR şi IEE constă în susținerea iniţiativelor şi acţiunilor municipiilor în ceea ce privește educația pentru protecția mediului, dar şi accesarea în comun de resurse financiare și promovarea educației pentru mediu printr-o serie de activități practice și teoretice.
Concret, Asociația Municipiilor din România și Inițiativa Ecologistă Europeană se vor implica în proiecte și programe pilot ce urmăresc pe de o parte educarea copiilor și tinerilor pentru societatea de mâine, iar pe de altă parte, implicarea pro-activă și responsabilizarea instituțiilor din administrația publică în relația cu proprii contribuabili. Pentru atingerea obiectivelor acordului, cele două organizaţii îşi propun să acceseze și să implementeze în comun proiecte finanțate din fonduri externe nerambursabile.
Totodată, în cadrul acestui parteneriat se vor desfăşura o serie de activităţi care urmăresc realizarea unor studii privind modelele de educație pentru păstrarea unui mediu curat, dar și modelele privind implicarea municipalităților și regiunilor europene în acest domeniu. Pornind de la aceste studii vor fi formulate propuneri de îmbunătățire a managementului administrațiilor publice în domeniul protecției mediului și educației. De asemenea, vor fi organizate campanii de conştientizare pentru adoptarea unui comportament ecologic și a educației ecologice prin respectarea principiilor de dezvoltare durabilă.