France Info, care citează surse din poliţie, anunță că un număr de 217 persoane au fost arestate după ce protestele au izbucnit în Place de la Concorde, în centrul Parisului, în apropierea locului de reunire a camerei inferioare a parlamentului, relatează DPA preluat de Agerpres.
🚨PARIS -- Massive protests underway...pic.twitter.com/KSIf0Y9SHA
— NEWSNANCY☀️ (@NineNewsNancy) March 16, 2023
Potrivit relatărilor din media, poliţia a folosit tunuri cu apă şi gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii din piaţă. Între altele, demonstranţii au dat foc la paleţi din lemn şi au aruncat cu obiecte în forţele de ordine. Circa 6.000 de protestatari împotriva reformei pensiilor se aflau în piaţă când au avut loc ciocnirile cu forţele de ordine.
Joi după-amiază guvernul a decis în ultimul moment să adopte cel mai important proiect de reformă al preşedintelui Emmanuel Macron - care prevede creşterea graduală a vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani - şi să treacă peste camera inferioară a parlamentului, Adunarea Naţională, unde rezultatul votului era imprevizibil.
Există un articol special în Constituţia franceză care permite acest lucru. Reforma poate fi invalidată totuşi de o moţiune de neîncredere în guvern.
Proteste au izbucnit şi în alte oraşe franceze, între care Marseille, Dijon, Nantes, Rennes, Rouen, Grenoble, Toulouse şi Nisa. Sindicatele au lansat un apel la organizarea unei noi zile naţionale de greve şi proteste joia viitoare. Milioane de persoane au ieşit deja în stradă împotriva propunerii de reformă.
Între timp, ministrul de interne Gerald Darmanin a cerut poliţiei să instituie "măsuri sporite de protecţie" pentru membrii parlamentului în contextul protestelor în desfăşurare.
Parlamentarii sunt expuşi la ameninţări, insulte şi deteriorarea proprietăţii, a afirmat ministrul într-o scrisoare trimisă prefectului poliţiei din Paris, prefectului poliţiei din Bouches-du-Rhône, directorului poliţiei naţionale şi şefului jandarmeriei naţionale, relatează France Info.