Potrivit presei locale, peste 200.000 de oameni au protestat în aproximativ 150 de orașe.
Printre manifestanți s-au aflat anarhişti ai stângii radicale şi militanţi de extremă-dreapta, rămăşiţe ale mişcării antiguvernamentale ”Vestele galbene” care a zguduit conducerea lui Macron în perioada 2018-2019, dar şi alţi cetăţeni care sunt anti-vaccin sau care consideră că permisul de sănătate este discriminatoriu.
Protestatarii au fluturat pancarte pe care scria "Nu dictaturii" şi au scandat "Macron, nu vrem permisul tău de sănătate".
Manifestanții îl acuză pe Macron că le calcă în picioare libertăţile şi că îi tratează inegal pe cetăţeni. În replică, preşedintele spune că libertăţile implică responsabilităţi care includ protejarea sănătăţii celorlalţi. Potrivit datelor oficiale, nouă din zece pacienţi COVID internaţi la terapie intensivă la sfârşitul lunii iulie nu fuseseră vaccinaţi.
Citește și: ”Permisul sanitar și vaccinarea obligatorie a personalului medical, declarate CONSTITUȚIONALE în Franța”
Ratele de vaccinare au crescut după ce Macron şi-a dezvăluit planurile privind permisul de sănătate luna trecută, astfel că, până în prezent, două treimi dintre francezi au primit o doză şi 55% sunt complet vaccinaţi.
Permise de sănătate similare - care arată dovada vaccinării sau un test negativ recent - au fost introduse şi în alte ţări europene, dar certificatul francez şi obligativitatea vaccinării pentru lucrătorii din domeniul sănătăţii sunt poate cele mai importante.
Începând de luni, oamenii vor trebui să prezinte un certificat de sănătate pentru a lua masa într-un restaurant, pentru a avea acces la un tratament care nu este de urgenţă într-un spital sau pentru a călători cu un tren interurban. Acest document este deja necesar pentru a avea acces la piscine, muzee şi cluburi de noapte.
Angajaţii din domeniul sănătăţii au termen până la 15 septembrie să se vaccineze sau riscă să fie concediaţi.
Conform sondajelor, majoritatea francezilor susţin permisul de sănătate, arată sondajele.
Macron se află oficial în vacanţă la reşedinţa oficială de vară de la Bregancon, în sudul ţării, dar săptămâna aceasta a fost omniprezent pe reţele şi în mass-media cu videoclipuri zilnice în care a răspuns la îndoielile reticenţilor sau cu un interviu în Paris Match în care a lăsat să se înţeleagă că nu va renunța la măsurile anunțate, potrivit Agerpres.