Aproximativ 300 de angajați de la „Fabrica de Sus”, așa cum este cunoscută Uzina Mecanică Cugir, au plecat spre „Fabrica de Jos” – Fabriuca de Arme, acolo unde lucrează alți 1.000 de angajați, relatează G4Media.ro.
Oamenii protestează și spun că au salarii nete mai mici de 2.000 de lei, deși lucrează în condiții periculoase.
Dacă ar fi să compare fluturașii de salarii cu facturile la utilități și au ajuns astfel la concluzia că acestea din urmă sunt mai mari decât veniturile lor. Prin urmare, oamenii au decis că nu mai pot continua să lucreze pe salariul minim.
De asemenea, muncitorii sunt nemulțumiți și de condițiile de muncă. Vorbim despre frigul din secții și mizeria din toate spațiile de producție, șobolanii de la grupurile sanitare. Acestora li se adaugă riscul la care sunt supuși zilnic prin natura muncii pe care o depun într-o fabrică ce are un astfel de profil.
Protestul de astăzi nu este singular. Din contră, angajații de la Cugir au fost protagoniștii unui protest de amplaore organizat în urmă cu o zi, după ce săptămâna trecută muncitorii celor două fabrici de armament și muniție au întrerupt lucrul timp de câteva ore. De fiecare dată, oamenii au spus că nu se vor întoarce la lucru până când conducerea nu le va da o soluție clară.
La Uzina Mecanică Cugir se fabrică armament de diverse calibre, pistoale automate şi semiautomate de calibru 9 mm, dar şi accesorii.
Uzina din Cugir a fost înfiinţată în anul 1799, în timpul Imperiului Habsburgic, sub denumirea de Fabrica de Fier şi Oţel. În 2004, societatea s-a împărţit în UM Cugir şi Fabrica de Arme.