Mai multe instanţe şi parchete îşi întrerup, de luni, activitatea. În București, procurorii suspendă activitatea cu publicul până pe data de 27 februarie. Acestora li se adaugă cei din județele Constanța, Timiș, Cluj, Argeș, Pitești, Sibiu și Brașov.
De asemenea, în București, în jur de 300 de magistrați au protestat în fața Palatului de Justiție. La Constanţa, peste 30 de procurori de la Parchetul Judecătoriei Constanţa şi de la Direcţia Naţională Anticorupţie Constanţa au protestat, vineri după-amiază, în faţa sediului Parchetului de pe lângă Judecătorie faţă de modificările aduse la legile justiţiei.
La Oradea, câteva zeci de procurori și judecători au protestat în fața Palatului de Justiție, vineri după-amiază, prntru a doua zi consecutiv. Și procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara au ieșit în stradă în semn de protest față de modificările aduse legilor Justiției.
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea s-au declarat împotriva Ordonanţei prin care Guvernul a modificat legile Justiţiei.
Procurorii din Brașov au anunțat și ei că își suspendă acivitatea. Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov emis un comunicat de presă prin care anunță că vor cere Parlamentului să interzică Guvernului modificarea legilor justiției prin ordonanțe de urgență, scrie realitateadebrasov.net,
Solicitarea magistraților de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov:
Având în vedere Hotărârea nr. 95/20.02.2019 a Consiliului Superior al Magistraturii – Secţia pentru procurori, prin care se solicita convocarea adunărilor generale ale procurorilor în vederea formulării unui punct de vedere referitor la modificările Legilor nr. 303/2004, nr. 304/2004 şi nr. 317/2004 aduse prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului României din data de 19.02.2019, la data de 22.02.2019 a avut loc la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov adunarea generală a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov și a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul pentru Minori și Familie Brașov.
Având în vedere că independenţa justiţiei nu este un privilegiu al judecătorilor şi al procurorului ci un drept fundamental al persoanei.
Apreciind că sunt ameninţate principiile de bază ale statului de drept precum independenţa justiţiei şi separaţia puterilor în stat, prin adoptarea OUG 7/2019, procurorii din cadrul celor două parchete a hotărât în unanimitate următoarele:
Însuşirea considerentelor emise de Consiliul Superior al Magistraturii – Secţia pentru procurori în cadrul Hotărârii nr. 95/20.02.2019;
Suspendarea activităţii judiciare a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov și a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul pentru Minori și Familie Brașov, cu excepţia cauzelor care prezintă urgenţă, precum şi suspendarea activităţilor de audienţă cu publicul desfăşurate de procurorii din cadrul celor două parchete;
Având în vedere că înfiinţarea şi funcţionarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie a fost criticată de Comisia de la Veneţia fiind apreciată un „instrument de intimidare şi de a pune presiune asupra procurorilor şi judecătorilor”, solicităm magistraţilor procurori ataşaţi principiului de independenţă a justiţiei să fie primii care respectă avizul Comisiei de la Veneţia şi, în concret, să refuze participarea în calitate de procurori la procedura de selecţie pentru această secţie;
Susţinem contestarea în justiţie a modului de desemnare a conducerii Inspecţiei Judiciare şi a conducerii SIIJ;
Solicităm Preşedintelui României să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la conflictul juridic de natură constituţională generat de adoptarea OUG 7/2019 deoarece se încalcă pricipiul constituţional al controlului ierahic;
Solicităm Avocatului Poporului să procedeze de urgenţă la contestarea la Curtea Constituţională a OUG 7/2019 întrucât prezintă elemente clare de neconstituţionalitate;
Solicităm Parlamentului României luarea în dezbatere, de urgenţă, a OUG 7/2019 şi modificarea prevederilor neconstituţuionale şi eronate pe care le conţine, inclusiv abrogarea art. 881 – 889 cu privire la Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie şi art. 65 alin. 1 lit. i din Legea nr. 303/2004 aşa cum a fost modificat prin OUG 7/2019 deoarece este inadmisibil a se introduce prin OUG un caz nou de excludere din magistratură; de asemenea, apreciem că toate textele criticate de Hotărârea CSM 95/20.02.2019 trebuie eliminate deoarece crează grave dificultăţi în înfăptuirea justiţiei;
Solicităm Parlamentului României să modifice Legea nr. 90/2001 în sensul restricţionării dreptului Guvernului de a legifera prin ordonanţe de urgenţă în domeniul legilor justiţiei şi al legislaţiei penale;
Ne însuşim declaraţia de principii comunicată de Forumul Judecătorilor din România către adunările generale ale instanţelor şi parchetelor;
Apreciem necesară informarea autorităţilor europene cu atribuţii în materie de justiţie cu privire la situaţia ivită în România;
Solicităm respectarea recomandărilor MCV întrucât sunt obligatorii iar nerespectarea acestora poate conduce la activarea art. 7 TFUE.
Procurorii din Argeș își suspendă activitatea timp de mai multe zile, anunță realitateadearges.net.
Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești și cei ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș îşi suspendă activitatea timp de mai multe zile. Este o formă de protest faţă de modificările aduse legilor justiţiei.
Procurorii din cadrul Parchetului Tribunalului Argeș au luat măsuri drastice. Aceștia au decis suspendarea activității pe parcursul a trei zile: luni - 25 februarie, marți - 26 februarie și miercuri - 27 februarie. Se va asigura participarea doar la cauzele urgente, precum cele cu minori sau ordine de protecţie. Decizia a fost luată în cadrul Adunării Generale.
„În urma Adunării Generale s-a luat decizia suspendării activităţii timp de trei zile. Estevorba de zilele de luni, marţi şi miercuri. Nu ştim ce va fi mai departe. Suntem nemulţumiţi de modificările legislative cu care nu suntem de acord”, a declarat prim procurorul Parchetului Tribunalului Argeș, Marius Ştefan.
Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti au decis, să suspende activitatea timp de cinci zile, în perioada 25 februarie - 1 martie.
„Decizia a fost adoptată în unanimitate. S-a convocat Adunarea Generală, s-au analizat toate aspectele şi s-a decis suspendarea activităţii săptămâna viitoare, timp de cinci zile, de luni până vineri, inclusiv. Vom asigura prezenţa în cauzele urgente, fiind vorba despre măsurile preventive, cauzele cu minori şi ordinele de protecţie”, a declarat Nicolae Argeşanu, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti.
Peste 300 de magistrați protestează, la ora 18:00, în fața Palatului de Justiție din București. Acestora li se adaugă alte 100 de persoane care de obicei protestează în Piața Victoriei și care au venit pentru a susține magistrații care protestează.
”Lipsa de consultări crează suspiciuni”, spune unul dintre magistrații prezenți la protest.
”Este un protest pentru statul de drept”, a precizat o altă persoană.
”Nu suntem aici pentru noi, ci pentru cei care se adresează instanțelor și care a dreptul la o judecată corectă”, a completat magistratul.
Proteste pe bandă rulantă, în justiție! Situația este fără precedent. Mai multe parchete și instanțe din țară, nemulțumite de modificările făcute prin ordonanță de urgență la legile Justiției, au anunțat, rând pe rând, că-și suspendă activitatea.
Accesul la Facebook, BLOCAT de departamentul IT din Ministerul Justiției
Jurnalistul Ionel Stoica susține că specialiștii IT din Ministerul Justiției au blocat accesul la Facebook pentru mai multe instanțe din țară pentru a-i limita pe magistrați, pe cât posibil, să se organizeze pe rețeaua de socializare.
"Specialiștii IT din Ministerul Justiției au blocat astăzi accesul la Facebook pe internetul instanțelor în mai multe judecătorii/tribunale/curți de apel din țară. Magistrații se organizează pe grupurile de Facebook, pregătesc adunările generale din instanțe, discută diverse probleme, iar acest lucru a ajuns la urechile ministrului Justiției. Îi este teamă!", susține Ionel Stoica.
București
În Capitală, procurorii suspendă activitatea cu publicul până pe 27 februarie.
"La data de 22 februarie 2019, Adunarea generală a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, întrunită în baza Hotărârii nr. 95 din 20.02.2019 a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, a decis, cu unanimitatea celor prezenţi, însuşirea în integralitate şi susţinerea considerentelor hotărârii menţionate, apreciindu-se că modificările intempestive aduse legilor justiţiei prin ordonanţă de urgenţă, fără consultarea Consiliului Superior al Magistraturii şi a corpului de magistraţi, au un impact major asupra capacităţii Ministerului Public, în ansamblul său, de a-şi aduce la îndeplinire îndatoririle constituţionale. În acest context, s-a pus în discuţie adoptarea unei forme de protest, stabilindu-se, în primă fază, suspendarea activităţii nemijlocite cu publicul până la întrunirea tuturor adunărilor generale ale parchetelor din cadrul Ministerului Public, respectiv 27.02.2019", anunță Parchetul de pe lângă Tribunalul București.
Timiș
Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiș a transmis că, în cadrul Adunării Generale, s-a decis suspendarea activității cu publicul în perioada 25 februarie - 1 martie.
Constanța
Primul parchet care își suspendă activitatea din cauza ordonanței lui Toader este Parchetul Judecătoriei Constanța, condus de prim-procurorul Viorel Teliceanu.
Cluj
Aproximativ 200 de judecători şi procurori din Cluj au ieșit în stradă pentru a apăra independența Justiției. Magistrații au anunțat că, de luni, își vor suspenda activitatea. De asemenea aceștia vor declanşa procedura de revocare a membrilor Consiliului Superior al Magistraţilor.
Argeș
Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș a decis să suspende actvitatea timp de trei zile, tot în semn de protest.
Pitești
Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești va suspenda activitatea cu publicul timp de 5 zile.
Sibiu
Și judecătorii și procurorii sibieni au protestat faţă de modificările aduse în această săptămână legilor justiţiei prin ordonanţă de urgenţă.
Protest al magistraților vineri, pe treptele Palatului de Justiție din București
La protest se alătură și magistrați din Capitală. Aceștia vor protesta, astăzi, începând cu ora 18:00, chiar pe treptele Palatului de Justiție, nemulțumiți de modificările aduse legilor Justiției prin OUG.