Aproape 400 de militari în rezervă şi-au strigat nemulţumirile în faţa Guvernului. Ei se tem că vor primi mai puţini bani, după intrarea în vigoare a unei ordonanţe care schimbă modul de calcul al pensiilor. Practic, respectivul act normativ scoate din ecuaţie sporurile şi alte drepturi băneşti temporare.
Unul dintre liderii acestora a declarat, pentru Realitatea TV: "Am venit ca să protestăm împotriva nedreptăţilor la care suntem supuşi din 2010. Nimeni nu şi-a permis să ne taie pensiile obţinute prin lege.
S-a modificat formula de calcul a pensiilor militare şi vor fi reduse drastic: la ofiţeri cu 1000 de lei, la ceilalţi cu 600. Trebuie să se respecte legea. Domnul Cioloş a intervenit neconstituţional cu ordonanţa de urgenţă".
Un alt pensionar militar a explicat, la Realitatea TV, că are o pensie de 2800 de lei şi că realizează că este o pensie mare, dar că nu i se pare normal să îi fie micşorată pensia.
Lista solicitărilor elaborate de protestatari pentru a fi depuse la Guvern se referă, în principal, la anularea articolului 40 din OUG nr 57/2015, privind regimul pensiilor militare de stat. Protestatarii susțin că acesta modifică în mod neconstituțional Legea 223/2015 și că ''plafonarea pensiilor militare de stat se va putea face prin Ordinul comun de aplicare, care să prevadă ca venit total brut, căruia i se va aplica procentul de 80%, suma veniturilor supuse la vremea respectivă impozitării''.
Totodată, protestatarii doresc trimiterea la 1 februarie 2016 a Proiectului Legii unice a salarizarii către Parlament, spre dezbatere și adoptare, dar și acordarea, de la 1 ianuarie, a salariului minim pe economie de 1200 lei.
Pe lista revendicărilor se mai află acordarea în luna ianuarie 2016 a celei de-a 13-a pensii pensionarilor cu venituri minime și amendarea Legii 263/2010 în sensul luării în calcul a procentului de 45% din venitul mediu pe economie și a necesităților "coșului zilnic".
Sindicaliștii mai doresc ''eliminarea aprecierilor insultătoare la adresa revoluționarilor, militarilor și polițistilor din OUG nr 95/2014, reiterarea principiilor din Legea Recunoștinței, renunțarea la aberanta categorie inventată a persoanelor cu rol determinant și extinderea plății indemnizațiilor de la 2800 de persoane la 6.000 persoane, conform Legii 341/2004, în procentajul legal stabilit''.
Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate este condus de colonelul în rezervă Mircea Dogaru, iar protestul se declară a fi inspirat de cel al oierilor.