Mii de padurari s-au aflat joi dimineață în Piața Victoriei. Protestul desfășurat între orele 10.00-13.00 a fost organizat împotriva trecerii pădurilor sub guvernanță corporativă pentru profit, au declarat silvicultorii din fața Guvernului, la Realitatea PLUS.
Este vorba de OUG adoptată la sfârșitul anului trecut prin care se impune guvernanţa corporativă la nivelul regiilor autonome, prin care „se lezează interesele economice strategice ale ţării şi induce ameninţări la adresa securităţii naţionale a României”, au transmis sindicaliștii.
Federaţia Sindicatelor Silva solicită guvernului să renunţe la ideea privatizării pădurilor, solicită Parlamentului României să nu valideze legislaţia “care destructurează proprietatea publică din ţara noastră”. Sindicaliștii transmit nemulțumirile a zeci de mii de silvicultori şi ale comunităţilor afectate de proliferarea fără drept a proprietăţii silvice private “sub bocancul instituţiilor internaţionale”, protestul reprezentând în acelaşi timp un apel la responsabilitate şi acţiune la adresa Guvernului şi Parlamentului României.
“5.000 de silvicultori vor transmite mesajul celor care îngrijesc zi de zi pădurea şi cărora le pasă cu adevărat de soarta codrilor româneşti: Pădurile României nu sunt de vânzare! Ţineţi cu poporul toţi, ca să nu rătăciţi. Guvernul României nu are un mandat democratic pentru privatizarea pădurilor ţării, iar Parlamentul României trebuie să apere proprietatea publică şi interesul naţional!
“Guvernul României şi Parlamentul României trebuie să-şi păstreze demnitatea şi să nu cedeze presiunilor de a feudaliza/parcela ţara sub pretextul unor aşa-zise condiţionalităţi impuse de Comisia Europeană sau de OECD”, se menţionează în comunicat”, au transmis sindicaliștii din silvicultură.
Guvernul a adoptat pe 14 decembrie 2022 un proiect de lege pentru modificarea şi completarea O.U.G nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, „adoptat în mare grabă în şedinţa din 19.12.2022, fără respectarea termenelor minimale de dezbatere publică prevăzute de Legea nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică”. În continuare, proiectul a fost trimis în procedură de urgenţă spre adoptare Senatului României., conform sindicaliştilor.
„Se dă o lovitură decisivă majorităţii regiilor autonome ale statului, forţând reorganizarea acestora prin divizarea activităţilor de serviciu public de activităţile comerciale. Totodată, se prevede şi faptul că de la intrarea în vigoare a legii, nu mai pot fi înfiinţate regii autonome care să desfăşoare în principal activităţi economice. Astfel, dacă actul normativ va fi legiferat în forma adoptată de Guvern, toate activităţile comerciale ale regiilor autonome vor trebui organizate în societăţi pe acţiuni sau societăţi cu răspundere limitată, în termen de trei ani de la data intrării în vigoare a legii. Una dintre întreprinderile publice vizate în mod direct de această lege, alături de Autoritatea Rutieră Română, Monetăria Statului, Monitorul Oficial, Romatsa - Administraţia Serviciilor de Trafic Aerian, Autoritatea Aeronautică Civilă Română şi multe altele, este Regia Naţională a Pădurilor”, potrivit Fedeerației Sindicatelor Silva.
„Silvicultorii au constatat că în ultima zi de lucru a anului trecut s-a adoptat ordonanța de urgență prin care se modifică modifica OUG 109/2011 a guvernantei corporative, prin care se face introducerea pădurilro României. Pădurile in Europa se guvernează prin management durabil, nu corporatist, bazat pe profit. Pădurea nu poate fi guvernată pe profit, este vorba de o zonă strategică. Prin propunerea făcută de guvern, la presiunea Comisiei Europene, prin PNRR, s-a ajuns la discuția ca și pădurile sa fie incluse. E un dezastru, la fel cum s-a întâmplat și cu CFR.
Federaţia Sindicatelor Silva atrage atenția că modelul ce se încearcă impus acum e latino-american.
Nu a existat o consultare. Singurele organisme consultate au fost Fondul Proprietatea, acționar minoritar (la Romsilva, n.r.), nu știu ce legătură are, și asociațiile municipiilor, dar niciun partener social. Acest act se referră și la alte regii autonome din România, nu numai la Romsilva”, a declarat, în exclusivitate la Realitatea PLUS, un reprezentant al sindicaliștilor silvicultorilor aflat la protestul organizat în Piața Victoriei.
“ART. IV. – (1) În termen de 3 ani de la data intrării în vigoare a prezentei legi, întreprinderile publice existente, prevăzute la art. 2 pct. 2 lit. a), din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.111/2016, cu modificările şi completările ulterioare, astfel cum a fost modificată şi completată prin prezenta lege, cu excepţia celor prevăzute la art.1 alin. (2) lit. c), (REGIILE AUTONOME) care desfăşoară în principal activităţi economice, se reorganizează de către autorităţile publice tutelare competente prin divizarea activităţilor de serviciu public de cele comerciale. Activităţile comerciale divizate vor fi organizate în societăţi pe acţiuni sau în societăţi cu răspundere limitată, potrivit prevederilor prezentei legi. (2) De la data intrării în vigoare a prezentei legi nu se mai înfiinţează noi regii autonome care desfăşoară în principal activităţi economice”, se precizează în document.