Zeci de mii de elevi şi profesori au ieșit în stradă, la Budapesta și au protestat faţă de salariile mici şi a lipsei de reformă din educaţie. Dascălii se plâng că au fost excluși de la sprijinul acordat de guvern pentru alte grupuri sociale, cum ar fi pensionarii sau medicii.
„Cunosc o mulțime de profesori cool și grozavi care nu primesc destui bani pentru munca și dragostea pe care le pun în profesia lor”, spune un elev.
Nu este pentru prima dată când oamenii ies în stradă. După greva profesorilor de la începutul acestui an, guvernul a restricţionat dreptul la protest. Mai mult, zeci de dascăli de la un liceu din Budapesta au fost concediaţi săptămâna trecută după ce s-au alăturat demersului.
„Cred că acestea încep să semene din ce în ce mai mult cu semnele dictaturii pe care pur și simplu nu vrem să le retrăim”, spune un manifestant.
Între timp, situația din școli este dramatică. Numărul posturilor didactice neocupate în școlile primare și secundare din Ungaria a crescut de la 7.000 în 2014 la 35.000 în prezent.
Guvernul Ungariei susține că va putea satisface cererile profesorilor doar după ce Uniunea Europeană va elibera miliarde de euro din fondurile de ajutor pentru pandemie, care sunt încă blocate. Budapesta a primit o alocație de 5,8 miliarde de euro, dar planul său de cheltuieli nu a fost încă aprobat de Bruxelles din cauza unor suspiciuni de corupție.