Aproape 200 de credincioși au venit de la primele ore ale dimineții de vineri, 10 iunie, să protesteze împotriva demolării bisericii „Izvorul Tămăduirii”. Cei mai mulți dintre ei au purtat veșminte populare, aveau steaguri și au adus cu ei pancarte.
IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a oficiat vineri dimineață Sfânta Liturghie la biserica „Izvorul Tămăduirii” din zona Macul Roșu.
De teamă să nu fie demolată biserica ridicată ilegal pe marginea trotuarului, așa cum a hotărât instanța, reprezentanții bisericii au anunțat de câteva zile credincioșii să vină să apere lăcașul de cult.
Mai mulți preoți au dormit în interiorul bisericii Izvorul Tămăduirii din Constanța pentru a preveni demolarea acesteia.
Primăria municipiului Constanța are termen până pe 11 iunie să demoleze biserica Izvorul Tămăduirii, pentru că expiră prelungirea acordată deja emisă odată de edilul orașului în urmă cu o lună.
„Biserica aceasta a fost construită ilegal, fără acte, fără autorizație, fără proiect, și nu spun eu asta, a spus o instanță. A stabilit că trebuie demolată. Am intrat într-un modul de discuție cu preotul de acolo și cu Prea Înaltul din Constanța - ÎPS Teodosie. La momentul acela eram în Postul Paștelui, sigur că nu puteam să fac lucrul ăsta sau să acționez în Postul Paștelui. Ne-am înțeles să se întâmplle după Postul Paștelui, au fost de acord cu așa ceva”, a declarat primarul Constanței, Vergil Chițac, la Realitatea PLUS.
Potrivit surselor Realitatea PLUS, biserica ar putea fi demolată abia după Sărbătoarea de Rusalii.
Primarul Vergil Chiţac i-a cerut arhiepiscopului Tomisului, Teodosie, să pună în aplicare decizia definitivă a instanţei judecătoreşti privind desfiinţarea lucrărilor de construcţie la imobilul din zona Macul Roşu, construit ilegal pe trotuar, în care funcţionează improvizat un lăcaş de cult. În urmă cu două zile, ÎPS Teodosie i-a transmis primarului o scrisoare deschisă prin care îl roagă să nu demoleze biserica.
Și Patriarhia a reacționat în scandalul de la Constanța. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a transmis, vineri, că demolarea unei biserici este "un act tulburător şi neavenit". Acesta a adăugat că soluţia mutării sau translatării, în măsura posibilului, este "aprioric mai bună decât punerea la pământ" a acesteia.