A fost protest de amploare în Capitală. S-a ajuns și la Administrația Prezidențială, unde s-a cerut demisia lui Klaus Iohannis. Oamenii cer demisia tuturor celor care au gestionat pandemia de coronavirus. Aceștia spun că decizia CCR reprezintă o victorie pentru ei.
Curtea Constituțională a decis ca este neconstituțională OUG care prevede ca, pe durata stării de alertă, prin ordin comun al miniștrilor Sănătății și Afacerilor Interne, se poate impune obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă. Pentru a intra în vigoare, e nevoie de motivarea deciziei CCR și publicarea în Monitorul Oficial.
Autoritățile au anunțat deja că iau în calcul să ridice restricțiile, inclusiv starea de alertă. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat că, până la Paște, adică sfârșitul lunii aprilie, toate restricțiile ar putea fi eliminate, dacă evoluția epidemiei va permite o astfel de relaxare. Prima măsură de relaxare va fi chiar renunțarea la masca de protecție în spațiile deschise.
Românii revoltați de restricții au ieșit miercuri în stradă pentru un protest care a ținut aproape o zi întreagă, după ce CCR a decis că purtarea măștii în spații publice deschise este ilegală. Decizia ar putea duce inclusiv la anularea amenzilor aplicate în starea de alertă.
Protestul a început de dimineață în fața Curții de Justiție. De acolo, manifestanții au pornit în marș spre alte instituții, printre care Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Sănătății. Zeci de oameni revoltați au ieșit în stradă, impulsionați de decizia CCR.
Decizia CCR nu îi mulțumește însă pe deplin pe oameni, care au cerut autorităților să ia urgent măsuri.
Manifestanții au protestat ore în șir, cerând ridicarea de urgență a stării de alertă și revenirea la normalitate. Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății, a anunțat că relaxarea restricțiilor ar putea avea loc la începutul lunii martie.