Controlul a avut loc după ce în mediul online a apărut o înregistrare din care reise că un client nu ar fi fost servit la respectivul supermarket din Odorheiu Secuiesc pentru că era român și nu vorbea limba maghiară.
Comisarul șef adjunct al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului Harghita, Laurențiu Moldovan, a declarat pentru AGERPRES că amenda de 10.000 lei 's-a dat pentru comportament incorect față de consumatori', după ce s-a constatat că două dintre angajate nu vorbesc limba română.
'S-a constatat și la data controlului că femeile de acolo nu vorbesc limba română, una nu vorbește deloc și una doar puțin. Angajata care apare în înregistrare nu lucra vineri', a spus Laurențiu Moldovan.
Inspectorii pentru protecția consumatorului s-au autosesizat și au declanșat controale în județele Harghita, Covasna și Mureș, după apariția în mediul online a respectivei înregistrări.
Comisarul șef al Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor, Regiunea Centru Brașov, Sorin Susanu, a declarat pentru AGERPRES că această problematică se află în atenția instituției pe care o reprezintă, mai ales că în ultima vreme au mai fost înregistrate reclamații legate de abateri privind informarea în limba română.
Sorin Susanu a spus că același magazin a fost amendat cu 5.000 lei, în anul 2015, întrucât pliantele de informare erau tipărite doar în limba maghiară.
Potrivit datelor furnizat de Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Harghita, în ultimii ani s-au înregistrat mai multe reclamații și au fost aplicate sancțiuni pentru abateri de la legislația privind folosirea limbii române la informarea consumatorilor.
Ce a observat Kauflandul după o investigaţie internă:
Cu privire la cazul care a avut loc în Odorheiu Secuiesc, în data de 31 august 2017, compania Kaufland România transmite următoarele precizări:
"Regretăm atitudinea angajatei din cadrul magazinului din Odorheiu Secuiesc. Este un comportament de care ne dezicem, Kaufland având o serie de principii care pun respectul față de clienți și amabilitatea pe primul loc.
Vă asigurăm că, potrivit procedurilor interne ale companiei, am demarat deja o investigație și vom lua toate măsurile pentru a evita pe viitor astfel de situații, inclusiv introducerea cursurilor de limba română. Subliniem că, potrivit legii, eventualele măsuri care vor fi decise vor fi confidențiale, deoarece țin de relația angajat-angajator, respectând astfel dreptul la viața privată.
În acest moment, ca urmare a primelor noastre investigații, venim cu o serie de precizări care să contureze contextul în care s-a realizat filmarea.
La ora la care a avut loc discuția filmată la punctul Grill (9:47), programul de lucru cu clienții nu începuse încă, angajata fiind implicată în sarcinile obișnuite de pregătire pentru deschiderea oficială de la ora 10.00. Din acest motiv, casa de marcat nu era încă operațională, iar aceasta nu a putut încheia procedura de încasare, neputând servi astfel clientul și restituindu-i suma.
De asemenea, din imaginile surprinse de camerele de supraveghere din parcare, reiese că autorului filmului i s-a comunicat orarul de funcționare în prealabil.
Acesta a venit la punctul Grill într-un interval de 16 minute de trei ori, înainte de începerea programului, în intervalul 9:31 – 9.47, purtând discuții cu angajata.
Încă de la prima vizită, care a durat aproximativ un minut (de la ora 9:31:25 până la ora 9:32:27), clientului i s-a comunicat că programul de lucru nu începuse încă la acea oră și din acest motiv nu putea fi servit. Cu toate acesta, el a revenit a doua oară la ora 9.37 și apoi a treia oară la ora 9.47, când a pornit camera de filmat, înregistrând o reacție ca urmare a unor interacțiuni anterioare.
Autorul filmului a omis să precizeze ca filmarea dată publicității este în fapt a treia discuție cu angajata noastră.
Cu toate acestea, nu tolerăm un astfel de comportament în relația cu un client în niciunul din magazinele noastre din țară, indiferent de regiune și vom lua măsuri conform regulamentului intern".