Aproximativ 1.500 de angajaţi şi sindicalişti ai Dacia au declanşat un protest spontan, vineri dimineaţă, împotriva condiţiilor de transport pe care le oferă producătorul auto.
Muncitorii au ieşit în stradă nemulţumiţi de condiţiile de transport. Oamenii se tem pentru viaţa lor după ce, în ultima perioadă, au avut loc două accidente cu peste 100 de răniţi, în care au fost implicate autobuzele de navetişti.
Angajaţii se tem că vieţile lor sunt puse în pericol, transmite corespondentul Realitatea TV. Două accidente cu autobuzele de serviciu au băgat în spital zeci de oameni.
Protestatarii cer conducerii să achiziţioneze noi autobuze deoarece maşinile vechi nu mai fac faţă normelor tehnice. Angajaţii Dacia ameninţă că vor urma noi proteste de amploare dacă nu se iau măsuri pentru reînnoirea parcului auto al uzinei.
În replică, conducerea Automobile Dacia consideră incorect protestul angajaţilor faţă de condiţiile de transport și precizează că acest protest a generat pierderi de producţie.
Conform reprezentanţilor Automobile Dacia în data de 29 noiembrie, a avut loc o şedinţă extraordinară a Comitetului de Securitate şi Sănătate în Munca (CCSM) în cadrul căreia preşedintele-director general al companiei şi reprezentanţii Sindicatului Automobile Dacia (SAD) au stabilit împreună acţiuni care au fost apoi comunicate angajaţilor.
Printre acţiunile deja întreprinse se numără şi solicitarea ca Autoritatea Rutiera Româna (ARR) şi Registrul Auto Român (RAR) să verifice din nou, cât mai curând posibil, dacă societăţile care asigură transportul salariaţilor respectă toate prevederile legale', se arată în comunicatul companiei.
Preşedintele-director general Dacia, Yves Caracatzanis, reafirmă că "prioritatea numărul unu a companiei este securitatea şi sănătatea angajaţilor, atât la locul de muncă cât şi în timpul deplasării la şi de la locul de muncă". Planul de acţiuni pentru transport va fi coordonat cu rigurozitate, iar monitorizarea acestuia va avea loc în cadrul CSSM.
Automobile Dacia colaborează cu trei operatori independenţi pentru transportul salariaţilor săi, iar anual se parcurg trei milioane de kilometri pentru a se asigura necesarul de transport al salariaţilor. Cele trei societăţi şi mijloacele lor de transport sunt autorizate şi certificate de autorităţile competente, subliniază Automobile Dacia.